hirdetés

A jég veszélyei: komoly sérüléseket okozhat, ha ezekre nem figyelsz

Szénási Szimonetta

2024. január 8 - Képek: Az én kutyám; Getty Images Hungary

A fagyban sétálás igen nagy felkészültséget és odafigyelést igényel, hogy kedvencednek ne essen baja. Ezek a rizikói.

hirdetés

A nagy hidegek idején is ki kell vinned az ebet – ám nem mindegy, miként és hova indultok sétálni! A jég a kutya számára több szempontból is balesetveszélyes, de szerencsére kellő odafigyeléssel a problémák megelőzhetők. Nézzük, hogy miként ajánlott elindulnotok, és mikre kell út közben figyelned!

1.) Mancsvédelem

Az egyik legfontosabb teendő, hogy véded kutyád tappancsait. A fagyott betonon és a jéggé dermedt földúton sem kellemes lépkedni, pláne, ha valahol még éles jégszilánkok is nehezítik a közlekedést. Mind az elfagyástól, mind a sérüléstől megvédi kedvenced lábait a kutyacsizma. (Ebben az időben már a melegebb, vízhatlan típusokat keresd!) Nem minden ebnek van rá szüksége, ám az érzékenyebb jószágoknak ajánlott.

Mivel kezdetben szokatlan lehet az állat számára, hogy van valami a lábán, így a cipők viseléséhez már kezd el otthon hozzászoktatni.

A fagyási sérülés felismerése

Ha egy testrész elfagy, azaz a terület vérellátása megszűnik a hideg következtében összehúzódó erek miatt, akkor az elszíneződik, megduzzad, merev lesz és érzéketlen az érintésre, valamint a mancs ki is repedezhet. Ha sokáig nem normalizálódik a helyzet, akkor az adott terület el is halhat. Nagyon fontos, hogy fagyási sérülésnek már a gyanúja esetén sem szabad az érintett részt azonnal meleg víz alá tenni vagy hajszárítóval melegíteni, mert az sokkolhatja a szöveteket! Dörzsölgetni, masszírozni is tilos! Helyette felmelegített törölközővel, a lakásba érve pedig meleg vízbe áztatott ruhával, illetve langyos vízzel kell elkezdeni óvatosan melengetni a sérült részeket. Ezt követően azonnal egyeztetni kell az állatorvossal és a további teendőkről. Tilos önhatalmúlag bármilyen gyógyszert, főképp embereknek szánt készítményeket adni a kutyának, hiszen azok károsak lehetnek. Az ibuprofén tartalmú fájdalomcsillapítók például halálos mérgezést okoznak.

2.) Ne menjetek a jégre!

Biztosan tudod, hiszen évről évre felhívják rá az emberek figyelmét, hogy a befagyott tavakra tilos rámenni. A jégréteg mindig csalóka: nem tudhatod, milyen vastagon fagyott be a víz, és kellő vastagság mellett is előfordulhatnak vékonyabb felületek. Ha beszakad alattatok, a fagyos víz, valamint a szabadulást gátló jégpáncél rövid idő alatt tragédiához vezetnek. Kutyádat se engedd soha a veszélyes felületre.

3.) Törések, rándulások

Azzal, hogy a jég csúszik, nem mondunk újat, ahogy azzal sem, hogy egy rossz mozdulat könnyen vezethet sérüléshez. Kutyád lába is megrándulhat, kificamodhat vagy el is törhet, ha véletlenül megcsúszik.

4.) Vágott sebek

Az élesebb jégdarabok könnyen megsérthetik a kutya bőrét. Emiatt mindig figyelj, merre jártok a hideg időben. A havas területek további veszélyt jelentenek, hiszen nem láthatod, mi van a hóréteg alatt.

Amennyiben kedvencednek szüksége van elsősegélynyújtásra, ebben a cikkben részleteztük, miként tudod szakszerűen ellátni a sebesülést. Ehhez viszont felkészültnek kell lenned: ez a videós anyag dr. Luvszandagva Dzsargalszajhan kisállatgyógyász szakállatorvos közreműködésével abban segít, mivel töltsd fel kedvenced elsősegélyládáját.

fagy fagyás kutyasétáltatás téli kutyacipő téli veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!