hirdetés

8+1 tévhit, ami akár árthat is télen kutyád egészségének: ezért ne engedd, hogy havat egyen

László Enikő

2022. január 6 - Képek: Getty Images Hungary

Számos olyan, téllel kapcsolatos kutyás legenda terjedt el, amiket ha elhiszel, kedvenced láthatja kárát. Mutatjuk, melyek ezek!

hirdetés

Számos kutyákkal és a téllel kapcsolatos félrevezető, és nem mellesleg veszélyes vélekedés terjedt el, amiket érdemes eloszlatni annak érdekében, hogy kedvenced biztonságban legyen a hideg hónapok során is.

1. A szőr megvédi a kutyát a hidegtől

Nem minden kutya tolerálja ugyanannyira a hideg időjárást. Természetesen egy szibériai husky felkészültebb a télre, mint egy csivava. De az, hogy van bundája, nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne fázna, ne érhetné hipotermia szélsőséges időjárási körülmények között. Egy átlagos téli nap nem feltétlen veszélyes minden eb számára, de fontos, hogy ismerd kedvenced korlátait, és ne hagyatkozz arra, hogy van bundája, ami melegíti.

Az idős, kölyök, kistestű, beteg, rövid szőrű ebeket semmiképp se hagyd kint a hidegben sokáig, de más kondícióval, adottságokkal rendelkező társaikat is tartsd szemmel szélsőséges időjárási körülmények között. A különösen fázós egyedek számára pedig érdemes kutyaruhát venni, ami melegen tartja testüket a hidegben.

+ 1. A takaró jobb mint a szalma?

Ha kutyád kinti eb, ne feledkezz meg télen óljának alapos szigeteléséről és szalmával való kibéleléséről! Szintén tévhit, hogy takarókat kell helyezni a kutyaházba. Ezeket az ebek könnyebben kirángatják, illetve ha átnedvesednek, meg is fagyhatnak. Az eb pedig a fagyott pokrócon fog feküdni. A szalma sokkal hatékonyabban melegít, mint a rongyok, törölközők vagy takarók!

2. A kutyák megehetik a havat, ha szomjasak

A hó kiválóan elrejti a szemetet, az állati eredetű hulladékot, és ami a legrosszabb, a sót és a vegyszereket. Kedvenced könnyen megbetegedhet ezektől a dolgoktól, ezért nem jó ötlet megengedni neki, hogy havat egyen, bármennyire szeretné. Azt gondolhatod, hogy a frissen esett hó evése rendben van, de ebben az esetben sem lehet tudni, mi lehet a hó alatt. A hó a kutya belső hőmérsékletét is csökkenti, így teste is hidegebb lesz.

3. A kutyák nem tudnak kiszáradni hideg időben

Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy a kutyák csak nyáron, a melegben száradhatnak ki. De ez nem igaz. Az ebek a leheletük révén veszítenek testük nedvességéből, különösen a lihegés során. Mivel nem érzed annyira a meleget, könnyű elfelejteni a hidratálás fontosságát. Ezért mindig győződj meg róla, hogy kutyád sok vizet kap a séták előtt és után.

4. Kutyád végterméke feloldódik a hóban

Télen jóval többször megfigyelhető, hogy a gazdák nem szedik fel az utcán kutyájuk ürülékét. Talán azért, mert sokan azt feltételezik, hogy a végtermék a hóval együtt elolvad. Pedig nem.

Valójában a hideg időjárás lelassítja a biológiai lebomlás folyamatát, így a kupac jó eséllyel tavaszig megmarad. Ez nemcsak súlyos udvariatlanság, hanem közegészségügyi aggály is, mivel vonzza a rágcsálókat és a baktériumokat. A betegségek pedig kutyáról kutyára is terjedhetnek. Légy felelős gazda, és mindig szedd össze kedvenced ürülékét!

5. A kutyák télen nem fenyegetik a kullancsok és a bolhák

Míg a hideg és a hó általában elpusztítja a legtöbb kártevőt, a bolhák és a kullancsok szívesen keresnek meleg menedéket télen. És mivel a házak a legmelegebb helyek ilyenkor, az élősködők előszeretettel húzzák meg magukat azok közelében. Emellett az enyhe telek is segítségükre vannak, így a paraziták egész évben jelen lehetnek.

6. A kutyáknak nincs szükségük mancsvédelemre egy rövid sétához

A kutyacipőt felvenni macerás, a mancsápoló pedig épp nincs kéznél. Biztosan nem lesz gond, ha csak néhány percre lesztek kint, nem igaz?

Míg a kutya talppárnái ellenállóbbak, mint az emberi talpak, ugyanúgy érheti őket fagyási sérülés. De talán még ártalmasabbak a jég olvasztására használt termékek, mivel ezek egy része olyan reakciót vált ki, amely megégeti a mancsokat. Ezért sose hagyd ki a mancsápoló krémet vagy a cipőket a séta előtti rutinból, ugyanis súlyos sérüléseket szenvedhet kedvenced, ha nem szánsz néhány percet az előkészületekre.

7. A kutyák maguk is képesek eltávolítani a felesleges havat bundájukból

Amikor kedvenced bejön a hidegből, valószínűleg letörölgeted a felesleges havat bundájáról, amennyire csak tudod. De észrevehetsz néhány extra hódarabot, amely makacsul beleragadt a szőrbe. Kutyád valószínűleg megpróbálja majd eltávolítani ezeket, de ez nem feltétlenül biztonságos.

A túlzott nyalogatás és rágcsálás károsíthatja a hideg időjárás miatt amúgy is kiszáradt bőrt. Ezenkívül előfordulhat, hogy a kutyád szőrén lévő hó fagyállót vagy sót rejthet, ami súlyosan megbetegítheti. Mindig szánj időt hódarabok alapos eltávolítására, és kutyád sokkal boldogabb lesz. Nem mellesleg közel sem fogja annyira összevizezni a lakást.

8. A fülfertőzés nyári betegség

Az alacsony hőmérséklet és a magasabb páratartalom növelheti a fülfertőzések előfordulását a kutyák esetében. Ezek a tévhitekkel ellentétben egész évben előfordulhatnak, és a gazdik sokszor akkor veszik észre a problémát, amikor az állapot már előrehaladott. A fülek rendszeres ellenőrzése, tisztítása segít a betegségek megelőzésében. Egyes fülfertőzések vényköteles gyógyszereket igényelnek, ezért ha kutyádnak problémája van, konzultálj állatorvossal.

bolha télen fázik a kutya kutya fázik kutya mancsápolás téli veszélyek tévhitek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!