hirdetés

Tényleg kell cipő a kutya lábára? Nem mindegy, milyet választasz!

Buzgó Csilla

2020. december 14

Bár a kutya talppárnái rendkívül hasznos “találmánynak” bizonyulnak, ha az időjárás különböző viszontagságaitól kell megóvniuk gazdájukat, sajnos nem mindig nyújtanak megfelelő védelmet.

hirdetés

A túl hideg hőmérséklet számos problémával állítja szembe a gazdit, akinek természetesen fontos, hogy kutyusa a mostoha körülmények ellenére is le legyen mozgatva, valamint elvégezhesse dolgát.

Ilyenkor kerülnek képbe a különböző kutyabakancsok, melyekre a felelős kisállattartó már nem csak nevetséges divatkiegészítőkként gondol.

Mikor van szüksége a kutyának mancsvédelemre?

Mindig adódhatnak olyan különleges helyzetek, amikor nem szívesen engeded ki kedvencedet a természetbe “mezítláb”. Ilyenek az alábbiak.

Sérülés

A mancs bármely részén is történt a sérülés, egy ideig óvnod kell azt a durva talajtól, a tüskés vagy egyéb módon veszélyes növényzettől, az extrém hőmérséklettől, a nedvességtől, valamint a piszoktól. Ilyenkor mindig az évszaknak megfelelő, de könnyű lábbelit érdemes választani, természetesen a megfelelő méretben, hogy ne csúszkáljon benne az eb lába. Ez nemcsak súlyosbíthatja a már meglévő sérülést, de balesetveszélyes is.

Természetesen mielőtt döntést hozol, kérdezz rá a cipőviselésre az állatorvosnál! Végső soron ő az, aki a kutya állapotának ismeretében el tudja dönteni, hogy jó ötlet-e, illetve tanácsokat is adhat a választást illetően.

Túrázás durva talajon

Hallottál már a Cingiföldről? Ezt a Madagaszkáron található, mészkőből álló borotvaéles sziklamezőt a trópusi eső formálta szemet gyönyörködtetően különlegessé. Itt még a legjobb minőségű túrabakancsokból is rövid idő alatt saláta lesz. Természetesen nem ilyen extrém körülményekre gondolunk, amikor durva talajról beszélünk, de éles kövek, veszélyes hulladékdarabok és egyéb zavaró tényezők itthon is bőven akadnak a túraútvonalakon.

Érdemes tehát strapabíró talpú, mégis kényelmes védőcipőt adni kutyusodra, ha ilyen helyen jártok, mert akár súlyos sérülésektől is megóvhatod őt.

Farkasordító hideg

Nem csak a fagyos talaj, a hegyes jégképződmények és a járdák sózása miatt lehet szükség a kutyacsizmára télvíz idején. Sajnos a jégoldásra használt folyadékok többsége képes súlyosan kimarni kutyád tappancsát, azaz kémiai égést okoz. Ha ezekkel nem számolunk, a szőrrel tömött talppárnákkal élő ebek is kényelmesebbnek érezhetik a sétát hóban, ha rajtuk van egy cipő. A jég, a latyak és a hó ugyanis hajlamos beletapadni a dús bundába, ez pedig fagyási sérülést okozhat.

Egyértelmű tehát, hogy télire vízálló és meleg csizmát érdemes választani a négylábú számára, mert ezt lehet ilyenkor igazán kihasználni.

Forró aszfalt

Bár most télen el sem tudjuk képzelni, de az aszfalt kifejezetten forróvá is válhat nyáron, ami indokolttá teheti a cipőviselést.  Ugyan az emberi bőr és a talppárnák felszíne nem ugyanolyan, a túlmelegedett talajra hasonlóképp reagálnak. A legnagyobb kánikulában az aszfalt akár 62 fokra is felmelegedhet. Ilyen körülmények között a tükörtojásnak csak pár perc szükséges ahhoz, hogy megsüljön. A nyári kutyalábbeliket úgy alakították ki, hogy a lehető legkevesebb hőt tartsák bent, jól szellőzzenek, de védjenek a forró talajtól. Most pihenjenek a szekrényben, de nem árt, ha tudod, hogy akár már késő tavasztól szükségetek lehet rájuk.

Könnyen hozzászokik a kutya a cipőviseléshez?

Kutyusa válogatja, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ha a gazdi türelemmel és sok-sok pozitív visszacsatolással szoktatja hozzá kedvencét az új kiegészítőkhöz, idővel megbarátkozik velük. Előny, ha az ebnek alapvetően nincs problémája tappancsai megérintésével. Már a cipőszezon előtt érdemes elkezdeni a szoktatást például leselejtezett zoknikkal, beltéren.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutyacipő kutyacipő méret nyári kutyacipő téli kutyacipő vízálló kutyacipő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!