hirdetés

A te kutyád jobb-, vagy balmancsos? Így derítheted ki!

Buzgó Csilla

2020. szeptember 12

Régóta elterjedt a teória, mely szerint a balkezesek kreatívabbak, okosabbak, mint a jobbkezesek. Vajon a kutyákkal kapcsolatban is helytálló ez az elmélet?

hirdetés

A megoszló kutatási eredmények olvasatában a tudósok még ma sem értenek egyet azt illetően, hogy hivatalosan a bal-, vagy a jobbkezesek élveznek-e extra előnyöket. A balkezesek agyműködése bizonyos tekintetben eltér a jobbkezesekétől, például utóbbiak jobb agyféltekéje és kérgesteste is fejlettebb – ez egy idegrostokból álló lemez az agyban, mely a két féltekét kapcsolja össze.

A genetikai és szervi különbségek alapján tehát abszolút lehetséges, hogy a balkezesnek született emberek szellemi előnyökkel indulnak az életben, ám a legfrissebb kutatási eredmények alapján ez legfeljebb csak biztos alapot adhat a későbbi tanulmányokhoz.

Egy több, mint 20 ezer résztvevőt magába foglaló IQ-tesztsorozat kiértékelése alapján a jobbkezesek átlagos intelligenciahányadosa lett magasabb, igaz, csak 1,05 ponttal.

Meghatározza-e a mancshasználat a kutya személyiségét?

Bár az erre a témakörre irányuló kutatások még gyerekcipőben járnak, néhány érdekes összefüggést már felfedeztek az ebek lateralizációjával, azaz agyfélteke-dominanciájával és temperamentumával kapcsolatban.

Egy, a Journal of Veterinary Behavior című folyóiratban megjelent kutatás szerint, mely a gazdikat is bevonta a felmérésbe, a legkiegyensúlyozottabbak a kétmancsos kutyusok, akik nem mutatnak preferenciát egyik tappancsukkal szemben sem. A teszt kiértékelése alapján a csak jobb- vagy balmancsos ebek hajlamosabbak voltak az idegenekkel szemben tanúsított agresszióra.

Egy másik kísérlet arra világított rá, hogy a jobbmancsos terápiás kutyák eredményesebben teljesítenek a kiképzésük során. Természetesen ezek csak irányított környezetben, izolált adatok felhasználásával készült teszteredmények, és egy kutya személyiségét, viselkedését sokkal inkább szocializációjának minősége, környezete és általános egészségi állapota határozza meg.

Így tesztelheted le kutyád mancspreferenciáját

A szakértők négy érdekes módszert javasolnak e célból. Fontos, hogy ne csak egyszer jegyezd fel az eb viselkedését, több próbálkozás szükséges ahhoz, hogy fel tudj állítani egy biztos arányt.

KONG-teszt

Adj a kutyusnak egy jutalomfalatokkal megtömött KONG-ot (ez egy különleges gumijáték, melyet azzal tölthetsz meg, amivel szeretnél, így még vonzóbb kedvenced számára), és figyeld meg, melyik mancsával tartja stabilan, hogy hozzájusson a finomságokhoz!

Etetőtál-teszt

Helyezz két azonos tartalommal megtöltött etetőtálat kutyád elé, legyen köztük 1-1,5 méter távolság! A kutya agyfélteke-dominanciájáról árulkodik a választása. Becsapós a válasz, mert a bal agyfélteke irányítja a jobb oldalt, míg a jobb a balt, tehát ha a kutyád jobbra indul el, akkor a bal féltekéje vezérli.

Első lépés-teszt

Figyeld meg, hogy négy lábon álló nyugodt testhelyzetből melyik mellső mancsával lép először előre a kutya!

Jutalomfalat-teszt

Végy két kezedbe egy-egy jutalomfalatot, mutasd meg őket a kutyának, majd zárd össze az ökleidet! Az állat nyilván hozzá szeretne jutni a finomsághoz, ezért felemeli a mancsát, és elkezdi kaparni egyik vagy másik öklödet. Amelyik tappancsot a legtöbbször használja, az a domináns végtag számára.

(Képek: Getty Images Hungary)

balkezes érdekességek kutya kisokos Mancs teszt viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink