hirdetés

6 ok, amiért érdemes labrador retrievert választanod

Hangai Lilla

2023. október 28 - Képek: Az Én Kutyám

Az AKC népszerűségi listáját 31 éven keresztül vezette a labrador retriever, de szerte a világon és kis hazánkban is számos gazdi büszkélkedhet labrador kedvenccel. Az Új-Fundlandról származó fajta rajongói szerint ez a barátságos, értelmes kutya szinte bármilyen kutyatartó számára ideális társ lehet.

hirdetés

Egy megfelelő körülmények között tenyésztett labrador retriever temperamentuma kifogástalan, kedvessége határtalan. Lássuk hát, hogy mit érdemes tudni róla!

1. Van rajta egy kapcsoló

A szakértők és a labradortartók szerint talán az a legjobb tulajdonságuk, hogy rendkívül könnyen idomulnak a gazdihoz és a körülményekhez. Ez azt jelenti, hogy ha kirándulni, úszni, labdázni vagy sétálni van kedved, akkor labrador barátod farokcsóválva, töretlen lelkesedéssel tart veled. De ha a kanapén szeretnél elnyúlni egy filmmaraton közben vagy a kertben tevékenykednél kicsit otthon, a kutya akkor is ugyanolyan kitörő örömmel lesz a nyomodban. Intuitív fajta, így könnyen ráhangolódik az aktuális hangulatodra és aktivitási szintedre.

2. Empatikus és segítőkész

Egy labradort lazasága és melegszíve teszi igazán labradorrá. Rendkívüli érzékenységgel és figyelmességgel közelít az emberhez, ami lehetővé teszi, hogy ideális segítő- vagy terápiáskutya legyen. Minden fajtának megvan a maga erőssége, egyértelmű, hogy a labrador esetében az empátia ez a szupererő.

Az elejtett préda összegyűjtésére tenyészették ki. Puha szájúnak nevezik, ugyanis az állkapcsában lévő izmokat rendkívüli módon képes kontrollálni.

3. Univerzális

Olyan kutyára van szükséged, aki gyerekekkel is gyengéd? De persze jó lenne az is, ha a család macskájával és a másik, idősebb négylábúval vagy más háziállattal is jól kijönne? Sok időt töltesz az idősebb szüleiddel vagy nagyszüleiddel, tehát fontos lenne, hogy az eb a közelükben is körültekintő, óvatos és figyelmes legyen? Azt hiszed, hogy ez lehetetlen? Egy jól nevelt és jó tenyésztőtől származó labrador retriever ezekre mind képes. És nehezére sem esik!

4. Könnyű a képzése

Ugyan az össze kutyára igaz, hogy szeret a gazdi kedvében járni, de a labrador esetében ez hatványozottan jelenik meg. Ez a tulajdonság az intelligenciával kombinálva fantasztikus elegyet alkot. Még egy kezdő gazdi számára sem fog nehézséget okozni a kiképzés ha kész kedvesen, de határozottan irányt mutatni az ebnek. Az pedig garantált, hogy ebben az esetben a tréning mindkettőjük számára nagyon nagy örömöt okoz majd.

5. Az ápolását sem kell túlgondolni

Egy felelős tenyésztő által kitenyésztett labrador ápolásába a gazdinak nem kell túl sok energiát ölnie. Nem kell túl gyakran fürdetni és kefélni sem, a vízlepergető bunda ugyanis gyönyörűen karbantartja magát. (Minden példány más, gazdiként úgyis látod majd, hogy havonta egy alapos szőrápolás elegendő vagy esetleg többre/kevesebbre van szükség.)

A karmát persze vágni kell és a füleket, szemeket is tisztán kell tartani, de alapvetően nem kell ezekre a területekre extrán kiemelt figyelmet fordítani, ha megbízható tenyésztőtől vásárolt.

6. Egyre több teszt áll a rendelkezésünkre

A népszerű fajtáknál mindig fennáll a túltenyésztés lehetősége. A labrador retriever azonban pontosan közismertsége miatt kerül gyakran kutatócsoportok és állatorvosi egyetemek górcsöve alá. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a fajta több ezer példányát teszteljék egyes genetikai betegségekre. Emiatt a tesztek pontosabbak, az eredmények pedig könnyebben felhasználhatók lesznek. Ennek következtében a tenyésztőknek is több eszköz áll a segítségükre, amivel lehetőségük van kiszűrni az örökletes betegségeket.

érdekesség érdekességek kezdő gazdiknak kezdő kutyásoknak labrador retriever népszerű kutyafajták

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink