hirdetés

11 érdekesség kutyáinkkal kapcsolatban – te hallottál már ezekről?

Csupor Erik

2023. június 30 - Képek: Getty Images Hungary

Az emberek és a különböző kultúrák több tízezer éve élnek együtt a kutyákkal és nagyon sok célra használták őket a vadászattól, az őrző védő feladatokon át egészen a napjainkban már elsősorban jellemző társaságként.

hirdetés

Igen gyakran abban a hitben rengetjük magunkat, hogy mindent, vagy majdnem mindent tudunk a kutyáinkról. Érdekességként, megpróbáltunk 11 olyan érdekességet összegyűjteni számotokra, amit kevesen tudnak és talán elsőre meglepő lehet úgy általában a kutyákkal kapcsolatban.

1.

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a kutyák szaglása kiváló, azzal azonban kevesen, hogy milyen elképesztő mértékben. A kutyák átlagban 300 millió szaglóreceptorral rendelkeznek, míg az emberek esetében ez a szám alig 6 millió. A talán legjobb szaglásúnak tartott angol véreb a 300 órás szagnyomot és képes felvenni és követni, akár 450 kilométeren keresztül.

2.

Több egészségügyi kutatás is arra mutat rá, hogy a kutyák közelsége és a velük való testi érintkezés pozitív élettani hatásokat vált ki az emberekből. A felmérések szerint egy kutya 15 percen keresztül történő simogatása önmagában is majdnem 10%-al csökkenti a gazda vérnyomás értékeit és itt szót sem ejtettünk a sétáltatások és a testmozgás pozitív hatásairól.

3.

Az állatvilágban általában az jellemző, hogy a nagyobb testű állatok élettartama hosszabb, mint a kisebb állatoké, gondoljunk például egy elefánt és egy egér közötti különbségre. A kutyák esetében, meglehetősen egyedülálló módon éppenhogy fordított arányosság áll fent, a kistermetű kutyák élnek hosszabb életet, a nagyobb termetűek pedig rövidebbet.

4.

Általánosan elterjedt nézet, hogy a kutyák egyáltalán nem izzadnak és hogy meleg időben lihegéssel hűtik magukat. Míg a mondat második fele, tehát a lihegésre vonatkozó szavak igazak, az első nem feltétlenül, ugyanis a kutyák a talpukon keresztül képesek verejtékezni. Ezt a jelenséget leginkább talán az emberi tenyér izzadáshoz lehet hasonlítani.

5.

Hasonlóan az emberi ujjlenyomathoz, minden kutya orrának egyedi rajzolata van, ami azt jelenti, hogy orrlenyomatuk is teljes mértékben egyedi. Ez olyannyira igaz, hogy az azonosító chip-ek megjelenése előtt a kanadai kutya szövetség például a kutyák orrlenyomatát használta egyedi azonosítóként az 1930-as évektől kezdődően.

6.

Igen sokat elmond a kutyák különleges intelligenciájáról és szociális ösztöneiről az a kutatás sorozat, amely során orosz kinológusok a Moszkvában kóborló majdnem 30.000 kóbor kutyát tanulmányozták. A kutatók legnagyobb megdöbbenésére ezek a kutyák saját maguktól megtanulták a moszkvai metróhálózat használatát és pontosan tudták hol szálljanak le a metróról, ha a város bizonyos pontjaira kívántak eljutni. Az sem volt tanulság nélküli, hogy egy kutya csapatból mindig a legkisebb és legaranyosabb kinézetű, emberekre pozitívan ható külsejű egyedek mentek kunyerálni kajáért a járókelőkhöz, míg a csapat többi tagja figyelt.

 

7.

Az orvostudomány az 1970-es években figyelt fel először arra a meglepő jelenségre, hogy a kutyák közül sokan képesek szag alapján kiszűrni a rákos betegeket és a diabéteszt, avagy a cukorbetegséget is, sőt, az erre képzett kutyák a terhességet is száz százalékos biztonsággal jelzik. Sok országban használnak kutyákat a kóros vércukor leesés, vagyis hypoglikémia előrejelzésére, mert a kutyák ezt is ki tudják szagolni.

8.

Habár minden ilyen összehasonlítás nehéz, a kinológusok szerint a kutyák értelmi szintje körülbelül egy 2 éves gyermek értelmi szintjével egyezik meg. A kutyák átlaga általában 150 – 160 szó megtanulására és megértésére képes, ami szintén megegyezik egy 2 éves gyermek szókészletével.

9.

Az is a kevésbé ismert tények közé tartozik, hogy a világ összes ragadozó faja közül egy kutyafajta a leghatékonyabb. A falkában vadászó afrikai vadkutyák a vadászataik átlagban 50 – 70%-át zárják sikeres zsákmány ejtéssel, amire, rajtuk kívül, egyetlen más ragadozó sem képes. E miatt egyébként a Guinness Világrekordok könyvébe is bekerültek.

A tanítás során nagyon fontos a dicséret!/Fotó: MCS-PHOTO (Csoba Máté)

10.

Az emberiség és a kutyák eddigi története során a feljegyzések szerint, a legidősebb kutya Bobi, aki egy fajtatiszta alentejo masztiff. Nemrég ünnepelhette a 31. születésnapját, ami a kutyák körében egészen elképesztően magas kor.  Bobi előtt a rekorder egy Buey nevű ausztrál pásztorkutya volt, aki 1910-től 1939-ig volt hű társa a gazdájának. Más, hasonló korú kutyáról nincs konkrét feljegyzés, vagy írott forrás, ami ismert lenne.

11.

… és utolsóként egy érdekesség a szórakoztató iparból: a Csillagok háborúja 3. részében feltűnő Ewok mackókat is egy kutyáról modellezték. A producer, George Lucas egy interjúban árulta el évekkel később, hogy gyermekkorában volt egy nem túl előnyös külsejű, gombszemű és bozontos szőrű kistermetű kutyája, akitől az inspirációt kapta, amit aztán továbbfejlesztettek a film kosztümtervezői.

angol véreb szaglása érdekes tények érdekesség érdekességek legidősebb kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink