hirdetés

10 érdekesség a kutyák nyelvéről: ezért pödrik össze, amikor ásítanak

Hangai Lilla

2023. április 29 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya nyelve a környezetével való kommunikációban sokkal nagyobb szerepet játszik, mint azt esetleg elsőre gondolnád. A kölykök például jellemzően a szájukon keresztül ismerik meg a külvilágot, ezt a szokásukat pedig felnőtt korukban többé-kevésbé meg is tartják.

hirdetés

Ma ennek a különös testrésznek és érzékszervnek a működéséről és jellemzőiről hoztunk el néhány érdekes információt. Segítségükkel még jobban megismerheted kedvencedet és még közelebb kerülhetsz hozzá. Lássuk miért olyan különleges a kutyák nyelve!

1. A kutyák izzadás helyett lihegnek, hogy lehűtsék magukat

Kezdjük is a legalapvetőbbel. Valószínűleg ezt már tudod is, de nem éreztük volna teljesnek a listát, ha kimarad. A kutyák nem izzadnak úgy, mint az emberek. Csak a mancspárnáikon és az orrukon vannak verejtékmirigyek. Az igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy ilyen mirigyek megtalálhatók az egész testükön, de ezeket elsősorban feromonok kiválasztására használják, nem pedig izzadásra.

Lihegés közben a nyelvükön keresztül hűtik le magukat. Ezzel a technikával a levegő gyorsan mozog keresztül a szájukon, a nyelvükön és a tüdejükön, így párologtatva el a nedvességet, ami lehűti a testet. Ezt a folyamatot hőszabályozásnak nevezik.

2. A kutyák inkább a szagokra, mint az ízlelésre hagyatkoznak

Míg a kutyáknak több ízlelőbimbója van (kb. 1700), mint a macskáknak (kb. 480), még mindig sokkal kevesebb, mint az embereknek (kb. 10 000). Hozzánk hasonlóan a kutyák is érezhetik keserű, édes és savanyú ízeket, de az ízlelőbimbók hiányosságát a szaglásukkal egészítik ki.

Egyes kutyák nyelve túl hosszú

3. Nem minden kutyának rózsaszín a nyelve

Négy kutyafajta, a csau csau, a shar pei, az eurázsiai és a thai ridgeback nyelve kékes, kékes-fekete színű. Az ilyen fajták keverékeinek nyelvén lehetnek ilyen színű elszíneződések.

Ha azonban kedvenced nyelve alapvetően rózsaszín és beáll bármilyen színváltozás, az mindenképpen problémát jelez. Ilyenkor irány azonnal az orvos! A sötétvörös, lila vagy kék árnyalatú nyelv hőguta, mérgezés, szív- és tüdőbetegség vagy áramütés jele lehet. A halvány rózsaszín vagy fehéres nyelv súlyos vérszegénységet jelezhet belső vérzés vagy immunbetegség miatt.

4. A dolgok nyalogatása nyugtató hatással van az ebekre

Számos tanulmány kimutatta, hogy a nyalással endorfinok szabadulnak fel a kutya agyában. Ezek olyan neurotranszmitterek, amelyek nyugodtabbá és kipihentebbé teszik a négylábúakat.
A kényszeres, túlzott nyalogatás azonban mindig egészségügyi problémát jelez. Valószínűleg stressz és a szorongás áll a háttérben, mellyel kapcsolatban mindenképpen egyeztess az állatorvossal!

5. A kutyák szája nem tisztább, mint a miénk

Ez a különös hiedelem a kutyanyál gyógyító hatása miatt került be a közvélekedésbe. Ebben van is némi igazság, ugyanis a nyálban található hisztatinoknak nevezett fehérjék gátolják a fertőzés kialakulását. A kutatásokból azonban világosan kiderül, hogy az ebek és az emberek szájában is több mint 600 baktériumfaj található a hisztatinok mellett.

Természetesen vannak olyan baktériumok ezek között, amelyek a mi szervezetünkben nem találhatók meg és fordítva is. A kutya szájában lévők többsége veszélytelen az emberre, de kivételek vannak. Ennek tudatában érdemes odafigyelni, hogy hová ad nedves puszit kedvenced.

6. Az allergiával kapcsolat félreértés megfejtése

Sajnos el kell keserítenünk, de hipoallergén kutya nem létezik. Az uszkárok sem és a designer fajták sem. Allergiát ugyanis nem a szőr okozza általában, hanem a kutya nyálában és bőrsejtjeiben is megtalálható can f 1 fehérje. Ha érdekel bővebben a téma, itt írtunk róla egy részletes cikkben.

7. Egyes kutyák nyelve túl hosszú

A makroglosszia a kórosan hosszú nyelv orvosi megnevezése, és ritka állapot. Ezt általában már születéskor lehet észlelni, amikor a kölyök nyelve túl hosszú és emiatt nem tud hatékonyan szopni.

Egyes kutyafajtáknak, jellemzően a turcsi orrú és rövid fejűeknek genetikailag túl hosszú a nyelve a szájához képest, ezért egy része kilóg. Ez akkor is megtörténik, ha hiányzik a blökinek néhány foga betegség vagy az öregkor miatt. Az extra hosszú nyelvek általában nem okoznak egészségügyi problémákat, de érdemes szemmel tartani az ilyen blökiket a sérülések és balesetek elkerülése végett.

8. A lefetyelés igenis körülményes

Ha megfigyelted már, hogyan iszik egy macska és egy kutya, óriási különbségnek voltál a szemtanúja. A macskák makulátlanul rendezik ezt a kérdést is, míg a kutyák telefröcskölik a padlót. Ez azonban nem azért van, mert ügyetlenek. A macskák és a kutyák is vízbe mártják nyelvüket, amit amikor visszahúznak, vízoszlopot hoznak létre; erre „ráharapva” nyelik le a vizet. Amikor ezt teszik, a macskák gyorsan mozgatják a nyelvüket (akár négy kört másodpercenként), míg az ebek a nyelvük hegyét hátrafelé görbítve kanalazzák be a vizet a szájukba. Minél nagyobb a nyelv, annál nagyobb a kanál, és annál nagyobb a kicsapódott folyadék mennyisége is.

A kutyák nyelve úgy működik, mint egy kanál

9. Rugalmasabb, mint a miénk

A kutyák nyelve sokkal rugalmasabb és mozgékonyabb, mint az embereké, de megvannak a maga korlátai. Például nem képesek arra, hogy az ínyhez tapadt ételmaradványokat eltávolítsák a segítségével. Ezért van az, hogy evés után sűrűn nyitogatják a szájukat és cuppognak.

10. Begörbítik, amikor ásítanak

Mivel ilyen sok mindenre használják, a legvalószínűbb teória a nyelv lenyújtása. Az ásítás közben számos izmot megmozgatnak és le is lazítanak, ami az esetükben a nyelvre is igaz. Az ebek is megtapasztalhatják a kor előrehaladtával az izomzat gyengülését, ezért megfigyelhető, hogy idős kutyák esetében már nem pöndörödik olyan mértékben a nyelv.

érdekesség érdekességek kutya allergia kutya nyelve kék kutya sokat iszik kutyanyál kutyanyelv nyál nyalogat a kutya nyalogatás túl hosszú nyelv

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!