hirdetés

Vérszegény a kutya? Árulkodó lehet a fakó íny és a nehézlégzés

Buzgó Csilla

2021. augusztus 29

A vérszegénység a közhiedelemmel ellentétben nem egy adott betegség, hanem valamilyen, a háttérben álló rendellenesség egyik tünete.

hirdetés

Az orvosi nevén anémiaként emlegetett egészségügyi zavar a keringésben található vörösvértestek számának csökkenését takarja. A vörösvérsejtek, amiket a csontvelő termel, három hónapig úsznak a vérkeringésben, aztán lebomlanak a lépben és a májban. A vérfesték bomlásterméke a bilirubin, amit a máj az epébe választ ki. A szervezet az így keletkezett vasat újrahasznosítja.

A vörösvérsejtekben található hemoglobin egy olyan fehérje, mely az oxigénszállításért felel. A kutyák és még sok más emlős szervezetében a kiindulópont a tüdő, innen viszik a vértestek az oxigént az izmokba.

Vérszegénységet kutyáknál számos betegség vagy egészségügyi eltérés okozhat. Az első és legfontosabb teendő a tünetek felismerése és azonnali kezelése. Ha az állat az alábbi jeleket produkálja, valószínűleg ezzel a rendellenességgel van dolgotok:

  • fakó, majdnem fehér íny
  • légzési nehézség
  • az állat hamar elfárad, nincs kedve mozogni
  • fogyás
  • belső vérzésre utaló jelek (véres széklet, hányás vagy vizelet)
  • szapora szívverés
  • nehezen gyógyuló sebek

Milyen betegségek okozhatnak vérszegénységet a kutyánál?

A vashiányos vérszegénység, mely emberek, főleg nők körében gyakori, kutyáknál ritkábban fordul elő. Amikor ezzel diagnosztizálják az állatot, az általában kölyökkori elégtelen táplálásból, bélférgességből vagy súlyos vérveszteségből fakad. Leggyakrabban azonban az alábbi rendellenességek számlájára írható a vérszegénység kialakulása:

Vérzést kiváltó tényezők

Nem csak felszíni sérülés, egy vérző emésztőrendszeri, vese-, húgyhólyag- vagy léptumor, belső szerveket ért trauma, vérszívó élősködők elszaporodása vagy véralvadási zavart okozó betegség is járhat vérveszteséggel. A fizikai aktivitás és az általános lelkesedés csökkenése mellett ilyenkor lehet árulkodó jel a véres széklet, illetve a látszólag ok nélküli fogyás.

Hemolízis

Ez a kifejezés azt a folyamatot takarja, mely során a hemoglobin a sejthártya idő előtti sérülésének következtében kioldódik a vörösvértestből. Ennek hátterében mérgezés, rák, továbbá az alábbi rendellenességek állhatnak:

Autoimmun hemolitikus anémia (AIHA)

A szervezet hibásan káros anyagokként érzékeli a vörösvértesteket, ezért megpróbálja elpusztítani azokat. Ennek következtében a normál három hónap helyett csupán pár napos lehet egy vértest élettartama.

Parazitafertőzés

A leggyakrabban a babéziózist okozó egysejtű paraziták támadják meg a vörösvértesteket, melyekben szaporodni kezdenek. Ezeknek a kórokozóknak a Dermacentor reticulatus nevű kullancsfaj a köztigazdája, ők csípésükkel fertőzik meg a kutyát.

A vörösvérsejtszám csökkenése

Ennek oka a vörös csontvelő hibás működése, melyet az alábbi egészségügyi zavarok okozhatnak:

Milyen vizsgálatokra számíthatsz az orvosnál?

Ahhoz, hogy a vérszegénység valódi okára fény derüljön, bizony hosszadalmas tesztelési procedúrának kell alávetned kedvencedet. A vérvizsgálat mellett elrendelheti az orvos a vizelet, a széklet és a csontvelő elemzését, valamint egyes esetekben röntgent és/vagy ultrahangot is. Természetesen ez csak azokra az esetekre érvényes, amikor az állat nincs életveszélyben súlyos vérveszteség vagy mérgezés miatt. Ilyenkor vérátömlesztésre és mellette gyógyszeres kezelésre is szükség lesz.

(Képek: Getty Images Hungary)

autoimmun hemolitikus anémia kutya fehér a kutya ínye kutya vérszegénység tünetei vérszegénység

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!