hirdetés

Nem csak a meleg miatt liheghet a kutya: innen tudod, ha szívbaj vagy hormonzavar áll a háttérben

László Enikő

2021. augusztus 1

A nyári melegben megszokott jelenség, hogy a kutyák lihegnek. Azonban bizonyos mérték felett ez nem normális, hiszen betegségre is utalhat. Honnan tudhatod, hogy baj van?

hirdetés

A kutyák a leghatékonyabban lihegés útján hűtik magukat. A nyári forróságban megszokott, hogy az ebek nyelvüket lógatva kapkodják a levegőt. Azonban, ha ez rendkívül hevesen, hosszú ideig tart, egészségügyi problémára is gyanakodhatunk. A fokozott lihegés több súlyos betegség tünete lehet és általánosságban véve fájdalomra is utalhat.

Honnan tudhatod, hogy nem normális a lihegés?

  • olyankor is előfordul, amikor nincsen meleg
  • a szokásosnál hevesebben jelentkezik
  • hangosabb a szokottnál

Cushing-szindróma

A Cushing-kór jellegzetes tünete a körte formájú has, ami a túlzott zsírfelhalmozódás következtében lógni kezd. Ez egy hormonális betegség, aminek eredményeként a szervezet rendellenesen nagy mennyiségben termel kortikoszteroid hormonokat. Ezt pedig a túlzottan aktív mellékvese okozza. Tünetei sokfélék lehetnek, jelentkezhet szőrhullás, megnövekedett étvágy, nagymértékű lihegés és magas vérnyomás is. A betegség általában gyógyszerrel kordában tartható, de olykor műtéti beavatkozásra lehet szükség.

Szívproblémák

Ha a szív nem működik megfelelően, nem keringeti megfelelően a vért, a szövetek oxigénhiányos állapotba kerülhetnek. A légzésszám megnövelésével igyekszik a test ezt korrigálni, és ez okozhatja a túlzott lihegést. Ha kedvenced egy rövid, nem megterhelő séta vagy játék után hosszú percekig, látszólag indokolatlanul liheg, lehet, hogy szívproblémája van.

Hőguta

Nyáron a hőguta sajnos gyakori jelenség. A rendkívüli meleget a kutyák is nehezen tűrik, főleg akkor, ha nincs számukra biztosítva megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű víz, valamint árnyékos, hűvösebb hely. Egyes fajták hajlamosabbak a hőgutára, például a rövid orrú kutyák, akik számára nehezebb a légzés, így önmaguk hűtése is. A tág pupillák, a fokozott lihegés, hányás, gyors szívverés, remegés, esetleg ájulás a hőguta tünetei is lehetnek. Fontos, hogy ha ilyen ebet látsz, minél előbb kezd meg a hűtését, illetve vidd állatorvoshoz, hiszen akár az életébe is kerülhet a súlyos állapot!

Láz

Láz esetén az eb testhőmérséklete megemelkedik, ez okozza a lihegést. Számos egyéb tünettel párosul, amik igen változatosak lehetnek attól függően, hogy a láz milyen probléma miatt lépett fel.

Tüdőbetegség

A szívproblémákhoz hasonlóan a tüdő betegségei is okozhatnak túlzott lihegést. Oxigénhiány alakulhat ki, ha a tüdő nem képes az oxigént a véráramba juttatni. Ennek hatására a szervezet lihegéssel próbálja azt pótolni.

Légzési nehézség

A tüdő betegségein kívül minden olyan szerv problémája okozhat túlzott lihegést, ami a légzésben szerepet játszik. Okozhatja légcsőszűkület, tüdőgyulladás, akadály (például csont) a légcsőben és hörghurut is.

Vérszegénység

A vérszegénység a vörösvértestek számának csökkenése. Mivel a vörösvérsejtek felelősek az oxigén szállításáért a test szöveteibe, a mérsékelt vagy súlyos vérszegénység oxigénhiányt eredményezhet. Ahogyan a szívelégtelenség és a tüdőbetegség esetében, a kutya természetes válasza erre a fokozott légzés és a lihegés.

Szorongás, stressz

A szorongással küzdő ebek hajlamosak lehetnek a túlzott lihegésre. Ilyenkor testhőmérsékletük is megemelkedik, füleik, tappancsaik is melegebbek lesznek a szokásosnál, illetve lihegni kezdenek. A legtöbb kutyánál vihar idején figyelhető meg ez a viselkedés, de bármilyen szituációban előfordulhat, amitől az eb fél vagy stresszel.

(Képek: Getty Images Hungary)

Állatorvostudományi Egyetem cushing-kór hormonzavar láz légzési nehézség liheg a kutya lihegés stressz szívbetegség szorongás tüdőbetegség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink