hirdetés

A dehidratáció jelei kutyáknál: ezekre az intő jelekre ügyelj a nyári forróságban

László Enikő

2021. július 9

A kánikulában fontos, hogy mindig elegendő víz álljon kutyád rendelkezésére. A dehidratáció sajnos igen gyakori a nyári hónapokban, és akár végzetes is lehet. Mik az intő jelek, amikre érdemes figyelned?

hirdetés

Dehidratáció akkor alakul ki, amikor a szervezet több folyadékot használ el, mint amennyit kap. Egyszerűbben akkor, ha nem iszik kedvenced eleget. Egy felelős gazda mindig gondoskodik arról, hogy folyamatosan négylábú társa rendelkezésére álljon kellemes hőmérsékletű víz. Ennek árnyékos, könnyen hozzáférhető helyen kell lennie. Azonban a kóbor kutyák nehezen jutnak folyadékhoz a nyári forróságban, és esetükben igen gyakori probléma a dehidratáltság. Rajtuk úgy segíthetsz, hogy házad elé, a járda szélére helyezel, lehetőleg árnyékos területre egy tál vizet. Ezzel akár egy eb életét is megmentheted!

Nyáron különösen kell figyelni

A lihegéssel, ürítéssel, mancson keresztüli izzadással a kutyák vizet veszítenek, amit főképp ivással pótolnak. Mivel nyáron többet izzadnak, lihegnek a hőség miatt, több vízre van szükségük, akárcsak nekünk, embereknek. Egyes ebeket még a tikkasztó idő sem tart vissza attól, hogy a kertben rohangáljanak, őket ilyenkor érdemes a házba csalogatni, és nem engedni, hogy a tűző napon szaladgáljanak.

A vizes tálat lehetőleg a lakásban helyezd el, ahol nem melegszik fel olyan hamar. Kutyád pedig fontos, hogy bármikor, könnyen hozzáférhessen. A kertben is elhelyezhetsz egy vízzel teli tálat, de ez mindig legyen árnyékos helyen. Az edények tartalmát gyakran cseréld, akár néhány jégkockát is beletehetsz. Azonban a jéghideg víz sem egészséges kutyádnak!

Jégkockákat akár kutyád vizébe is tehetsz, de mértékkel!

Nem csak nyáron fordul elő

A dehidratáció maga lehet egy betegség következménye. A gyakori hányással, hasmenéssel, lázzal járó egészségügyi problémák kiszáradáshoz vezethetnek. Ha kutyádon ezeket a tüneteket veszed észre, mindig gondoskodj a megfelelő hidratálásáról. Amennyiben nem akar inni, egy fecskendővel juttasd a szájába a vizet.

Mérgezés esetén is igen gyakori, hogy az eb dehidratált lesz, emellett okozhatja cukorbetegség, hőguta, veseprobléma, stroke, bélférgesség és vírusos vagy bakteriális megbetegedések is.

A víz folyamatos, korlátlan biztosítása mellett az is fontos, hogy ne adj kedvencednek sós ételeket, hiszen ez is dehidratál. Akárhová mentek, mindig vigyél magaddal olyan vizet, amit kedvenced is ihat, illetve egy hordozható itatótálat is. A plusz folyadék biztosítása érdekében magasabb nedvességtartalmú eledelt is adhatsz neki, vagy néhány lédús, finom, kutyák számára is biztonságos gyümölcsöt, például görögdinnyét.

A dinnye esetében ügyelj, hogy a magot ne ehesse meg kutyád!

A dehidratáció jelei

Akár saját, akár kóbor kutyáról van szó, a dehidratáció jeleit nagyon fontos azonnal felismerni, és a súlyos állapotú kedvencet minél előbb állatorvoshoz juttatni. Ha ez nem történik meg időben, vese- vagy más szervi elégtelenség, esetleg halál is bekövetkezhet! Honnan tudhatod, hogy az eb dehidratált?

A leggyakoribb tünetek

 • sötét vizelet,
 • száraz orr,
 • étvágyvesztés,
 • a bőr rugalmasságának elvesztése,
 • hányás,
 • hasmenés,
 • fokozott lihegés,
 • száraz száj, íny,
 • sűrű nyál,
 • meleg test,
 • letargia, fáradtság,
 • beesett szemek

Az egyik módszer, amivel kiderítheted, az eb dehidratált-e az, hogy a hüvelyk- és mutatóujjaddal finoman összecsíped feje tetején vagy hátán a bőrt. Ha a kutya megfelelően hidratált, a bőr visszaugrik, ahogy elengeded. Ellenkező esetben ez csak igen lassan történik meg, mivel kevés benne a nedvesség.

Ha a fenti tünetegyüttesek bármelyikét észleled egy kutyán, minél hamarabb juttasd állatorvoshoz, aki a probléma súlyosságának megfelelően kezelni fogja. Leggyakrabban a folyadékot infúzióval pótolják, szükség esetén pedig bent is tartják az állatot.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei dehidratáció dehidratáltság kánikula kiszáradás kutya betegségei nyár nyári veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink