hirdetés

Ihat-e ásványvizet a kutyád?

Szénási Szimonetta

2024. június 16 - Képek: Getty Images Hungary

A megfelelő vízbevitel mindig fontos, ám nyáron még inkább megnő a jelentősége a hőség miatti gyorsabb kiszáradás veszélye miatt. Azonban nem mindegy, mit töltesz kedvenced tálkájába!

hirdetés

Sokan vallják, hogy a csapvíznél sokkal tisztább és egészségesebb az ásványvíz, ennek okán kizárólag azt fogyasztanak. Ám mielőtt kedvenced esetében is bevezetnéd ezt a szokást, olvass tovább, hogy megtudd, miért nem javallják a szakemberek az ásványvizet a kutya esetében.

Egyrészt a csapvíz kapcsán érdemes leszögezni, hogy azt folyamatosan vizsgálják, és miként a Dívány is beszámolt róla, a hazai vízminőség csaknem 100 százalékban megfelelő. Így mind neked, mind kutyádnak biztonsággal fogyasztható.

Az ásványvíz káros lehet a kutya számára

Akik mégsem szeretik valamilyen oknál fogva, mondjuk az íze miatt, és inkább palackozott ásványvizet vesznek, azok a gazdik ezt a szokást ne vezessék be négylábújuk esetében! Az ásványvizek ugyanis a bennük lévő ásványi sók miatt akár problémákat is előidézhetnek hosszú távon. Például a túl sok kalcium megterhelheti a veséket, hogy csak egyet említsünk. Így néha-néha, leginkább szükséghelyzetben nem gond, ha szénsavmentes ásványvizet adsz a kutyának, de ez ne legyen rendszeres, pláne állandó! A friss, folyamatosan cserélt csapvíz tökéletesen megfelel az ebnek.

Arra valószínűleg nem kell figyelmeztetnünk, hogy a szénsavas változatból egyáltalán nem kaphat az állat, bár valószínűleg a buborékok kellemetlensége miatt nem is szívesen fogyasztaná.

Mindig legyen nálad víz mindkettőtök számára!

Mikroműanyagok

A palackozott vizek kapcsán érdemes szót ejteni még a mikroműanyag-szennyezésről is. A vizsgálatok szerint akár 20-szor nagyobb mennyiségben jut mikroműanyag azok szervezetébe, akik kizárólag pillepalackba zárt vizet fogyasztanak. Arról, hogy pontosan milyen és mekkora károkat okoznak ezek az apró műanyagrészecskék, egyelőre nincs pontos adat, de folyamatosan zajlanak a vizsgálatok.

Annyi biztos, hogy a műanyag tele van olyan anyagokkal, amelyek ránk ás kedvenceinkre nézve is veszélyesek, így nincs, vagyis nem lenne helyük sem az emberi, sem az állati szervezetben. Azonban sajnos már a méhlepényben, valamint a herékben is kimutatták a jelenlétüket az ellést, illetve az ivartalanítást követően. Így biztos, hogy a műanyag eljut a szaporítószervekig.

Érdemes hangsúlyozni, hogy az ásványvizek mellett a desztillált víz sem alkalmas tartós fogyasztásra. Ugyanis a teljesen megtisztított, így ásványi sóktól mentes víz felborítja a szervezet elektrolit-háztartását. Továbbá a sejtekbe is nagyobb mértékben jut be, így ödémásodáshoz vezet. Alkalmanként, vészhelyzetben (például olyan helyen, ahol nem vagy biztos abban, biztonsággal fogyasztható-e a csapvíz, vagy az szemmel láthatóan szennyezett) nem lesz gond belőle, de kizárólagos fogyasztása kockázatos.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A szakemberek a legegészségesebbnek a forrásvizet, valamint a víztisztító berendezésekkel megszűrt csapvizet tartják.

Ide kattintva megismerheted a kiszáradás tüneteit, ami a várható nyári hőhullámok miatt kiemelten fontos tudnivaló. Az állapot ugyanis nagyon gyorsan életveszélyessé válhat, így életmentő a baj mihamarabbi felismerése. Kezelése minden esetben orvosi feladat!

ásványvíz dehidratáció kiszáradás nyár nyári veszélyek víz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!