hirdetés

Ezekből a vizekből nyugodtan ihat a kutya: a palackosakra is kitérünk

Szénási Szimonetta

2024. június 13 - Képek: Getty Images Hungary

Nyáron kiemelten fontos a megfelelő folyadékbevitel. Azonban a kutyák esetében is érdemes szót ejteni arról, milyen típusú vizet fogyaszthatnak biztonsággal. Az ásványvizekre, a természetes vizekre, illetve a csapvíz minőségére is kitérünk.

hirdetés

Miként a szakemberek hangsúlyozzák, az egyik legfontosabb dolog, hogy a kutya vize legyen friss. Tehát cseréld rendszeresen, hogy abban ne tudjanak elszaporodni a paraziták, és ne is halmozódhasson fel benne semmiféle szennyeződés. Ahogy a kutya iszik, a bundájáról is számos dolog – szőr, föld, levéldarabok stb. – belehullhat a tálba, továbbá ha szereti belemártani az itatóba, úgy a mancsáról is bejuthatnak szennyeződések. Ilyen esetben akár még ürülék is! Emellett az eb nyála is belekerül a vízbe, ahogy más váladék is szennyezheti azt. Az állóvíz pedig számos baktérium, illetve vírus és parazita számára tökéletes közeg a szaporodáshoz. Hogy csak néhányat említsünk, a giardiasisért felelős Giardia intestinalis nevű parazita, a leptospirózis baktériuma, de a bélférgek petéi is lesben állhatnak a tálban, ahogy a kennelköhögés is terjedhet víz által. És ez csak a részleges lista! (A teljes ide kattintva érhető el.)

Mindig legyen friss, tiszta víz a kutya előtt!

A higiénia alapfeltétele egyrészt a víz folyamatos cseréje, továbbá az, hogy legalább naponta egyszer mosd el az edényt mosogatószeres vízzel, eltávolítva belőle a lerakódásokat, illetve a nyálkás réteget. (Utóbbi miatt nem elegendő, ha csak kiöblíted.) Amire még érdemes ügyelned, hogy kedvenceden kívül lehetőleg más eb ne igyon a tálkából, vagy ha mégis, úgy csak „leinformálható”, egészséges kutya. A nyilvános helyeken kihelyezett itatótálaktól emiatt óva intünk.

Ugyanebből az okból a pocsolyák és a tavak sem biztonságosak, a medencék vizét pedig többféle vegyszerrel (klórral, algaölővel stb.) kezelhetik, amelyek károsak lehetnek kutyád egészségére.

A medence vegyszerrel kezelt vizéből ne hagyd inni kedvencedet

1.) Csapvíz

Miként azt a Nemzeti Népegészségügyi Központ megerősíti, a hazai ivóvízellátó-rendszert folyamatosan ellenőrzik hazánkban. A honlapjukon közzétett lista alapján a legtöbb hazai településen a víz minősége megfelelő, tehát fogyasztásra alkalmas. Miként a Dívány is írja, az ellenőrzések 99-100 százalékban megfelelő eredményt hoztak.

Azonban olyan helyen, ahol nem vagy biztos abban, honnan kerül a rendszerbe a víz (megesik, hogy a csapból kútvíz folyik), illetve ha úgy látod, szennyezett (a víz színe is árulkodik; csőtörések idején gyakori), se te, se kutyád ne igyatok belőle.

A bevizsgált csapvíz biztonságos

2.) Desztillált víz

Ha nem vagy biztos a csapvíz minőségében, úgy a desztillált víz jó választás lehet alkalmanként, kis mennyiségben. A desztillált víz tulajdonképpen egy forralással megtisztított víz, amely így nem tartalmaz ásványi anyagokat, köztük kalciumot és magnéziumot sem.

Ám pont emiatt egyedüli vízforrásként nem alkalmas sem neked, sem kedvencednek, mivel felborítja a szervezet elektrolit-háztartását. Ugyanakkor a desztillált víz a szövetekbe könnyebben bejut, ami ödémásodáshoz, illetve túlhidratáltsághoz és vízmérgezéshez vezethet. Miként írtunk is róla, az állapot igen súlyos, mivel a túl sok víz miatt felhígul a vér nátriumkoncentrációja, ami hyponatraemiához, egy potenciálisan életveszélyes állapothoz vezethet. Annak érdekében, hogy a szervezet újra egyensúlyt teremtsen, fokozza a sejtekben lévő folyadék mennyiségét, ami duzzanattal jár. Ha az agysejteket is érinti, akár agykárosodás is bekövetkezhet.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

3.) Ásványvíz

Az ásványvíz, mint neve is mutatja, tartalmaz ásványi anyagokat, ám mivel azok aránya és mennyisége nagyon különböző az egyes termékekben, a túlzott bevitel pedig problémás lehet (hogy egy példát említsünk, a túl sok kalcium megterheli a veséket), így ezeket csak alkalomszerűen, mintegy vészmegoldásként javasoljuk, ha nincs más lehetőséged. A kiszáradás sokkal nagyobb veszélyeket rejt, így ennek elkerülése végett a szénsavmentes ásványvíz is megengedett. Ám otthon ne azzal itasd az állatot!

A másik fontos dolog, hogy bár valószínűleg olvasóinknak nincs szüksége figyelmeztetésre, de szénsavas vizet ne kapjon a kutya! A szénsav számos emésztési problémát okozhat, mint ahogy az embereknél is. Valószínűleg kedvenced amúgy sem fogyasztaná szívesen, mert a buborékok csípőssége-szúróssága kellemetlen lenne a számára.

Emellett ezeket a vizeket általában műanyag palackokban árulják, így tartalmaznak mikroműanyagokat, amelyek szintén károsak az egészségre.

Desztillált, illetve szénsavmentes ásványvizet csak akkor adj a kutyának, ha nincs más opció

4.) Forrásvíz

A szakemberek szerint a legjobb választás a szomjúság oltására a természetes forrásvíz. Egyrészt tiszta, másrészt a szervezet számára fontos ásványi anyagokban is bővelkedik. Azonban a boltokban kapható, palackozott forrásvizek már mikroműanyagokat tartalmazhatnak, ami levon az értékükből.

A ForrásVízŐrzőCivil Hálózat oldalán tájékozódhatsz a hazai forrásvizekről.

5.) Szűrt víz

A forrásvíz vagy tisztított víz egy lehetséges alternatívája az otthon szűrt víz, amire sokan esküsznek. A víztisztító berendezések számos szennyeződést képesek eltávolítani a csapvízből, ezzel javítva annak minőségén, illetve az ízélményen. Kutyádnak is nyugodtan adhatsz belőle.

Több szó esett a mikroműanyagokról, amelyek valamennyi élő szervezetre károsak, és sajnos egyre nagyobb mennyiségben vannak jelen nemcsak vizeinkben, de ételeinkben is. Itt írtunk róla, valamint hatásairól bővebben.

iszik kutya iszik kutya szereti a vizet víz ivás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!