hirdetés

Nem biztos, hogy a meleg miatt iszik sokat a kutya – betegség jele is lehet

Kövess Péter

2024. április 13 - Képek: Getty Images Hungary

Megesett már veled, hogy feltűnt, a kutya sok vizet iszik – sokkal többet, mint általában? Ilyenkor jobb, ha odafigyelsz rá, mert nem kizárt, hogy beteg.

hirdetés

Az állatorvosi irányelvek szerint a kutyának 60 ml vizet kell fogyasztania testsúlykilogrammonként naponta. Ha azt veszed észre, hogy kedvenced folyadékbevitele ehhez képest hirtelen megemelkedik, elképzelhető, hogy valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben. Lássuk, hogy milyen okai lehetnek annak, hogy a kutya feltűnően sokat iszik.

Betegséget is jelezhet, ha a kutya a szokásos folyadékigényétől eltérően nagyon sokat iszik

Ezért iszik sok vizet a kutya

A melegebb nyári hónapokban a kutya folyadékbevitele megemelkedik, ami egy természetes testi folyamat, ezért nem kell különösebben aggódni miatta. Ezáltal kerülhető el a dehidratáció, amit nemcsak a fokozódó lihegés, hanem a bőr rugalmasságának elvesztése is jelezhet. Felmerülhet ugyanakkor bizonyos betegségek gyanúja is – különösen az idősebb kutyák esetében. A következőkben ezeket vesszük sorra.

1. Veseelégtelenség

Kiszáradás esetén a kutya veséjének továbbra is el kell távolítania a szervezetből minden felesleges, káros anyagot a vizelettel, de ezt a lehető legkevesebb víz felhasználásával kell tennie. Ha viszont valami akadályozza a megfelelő veseműködést, a szervezet nehezen tudja koncentrálni a vizeletet, és az állatnak több vizet kell innia a salakanyagok feldolgozása érdekében.

2. Diabétesz

A diabéteszt, vagyis a cukorbetegséget az inzulin hiánya okozza a szervezetben. Inzulin szükséges ugyanis a glükóz (cukor) véráramból történő eltávolításához. Ez azt is jelenti, hogy ha alacsony az inzulinszint, akkor a glükóz felhalmozódhat a vérben. Normál esetben a vesék szabályozó szerepet töltenek be, de szűrő funkciójukat akadályozhatja a túl magas vércukorszint. A felesleges glükóz így a vizeletbe kerülhet, és több vizet vonhat magával, ami fokozhatja a szomjúságot és a vizeletürítést.

A diabétesz is okozhat szomjúságot

3. Cushing-szindróma

A Cushing-szindróma egy hormonális egyensúlyhiány, ami a túlzottan magas kortizolszintből ered. Az állapot tipikus tünete a megnövekedett szomjúság és a gyakori vizelési inger, ám a panaszok általában fokozatosan jelentkeznek, így a gazdik azt gondolhatják, hogy a normális öregedési folyamatok részei.

Itt van néhány további tünet, ami szintén a Cushing-szindrómára jellemző, így felismerésükkel a hormonális zavar jobban elkülöníthető más betegségektől:

  • Farkasétvágy
  • Kidomborodó pocak
  • Izomgyengeség
  • Bőrbetegségek megjelenése

4. Kiszáradás

A kiszáradásról érdemes bővebben is beszélni, mivel bármilyen korú kutyánál előfordulhat, és potenciálisan életveszélyes lehet. Azt, hogy kedvenced emiatt iszik-e sokat, egy egyszerű teszttel könnyedén ellenőrizheted. Mivel a dehidratált bőr veszít rugalmasságából, csak annyit kell tenned, hogy egy ponton összecsíped, majd elengeded. Ha a bőr azonnal visszatér a helyére, akkor más lehet a gond, de ha ez lassan vagy egyáltalán nem történik meg, a kutya súlyosan kiszáradhatott. Ilyen esetben azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

A kutya a melegben több folyadékot igényel

Erre számíts az állatorvosnál

Az állatorvos vér- és vizeletvizsgálatot végezhet, hogy felmérje a kutya állapotát, de te is segítheted azzal a munkáját, ha jegyzeteket készítesz kedvenced ivási és vizelési szokásairól. Ennek alapján születhet meg a diagnózis, ami meghatározhatja a kezelési tervet. Néha azonban a diagnózis nem egyértelmű, ezért az állatorvos további vizsgálatok mellett dönthet.

A kiszáradás tüneteiről és kezelési lehetőségeiről ebben a cikkünkben találhatsz további hasznos információkat.

dehidratáltság egészség folyadék folyadékbevitel iszik ivás kiszáradás kutya veseelégtelenség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink