hirdetés

Ilyen vitaminokra van szüksége a kutyádnak az állatorvos szerint

Kövess Péter

2024. február 16 - Képek: Getty Images Hungary

Az emberek számára rengeteg vitamin és táplálékkiegészítő kapható, ezért jogosan merülhet fel a kérdés: a kutya esetében is szükséges a vitaminpótlás? És ha igen, milyen vitaminokat kapjon?

hirdetés

Ahhoz, hogy megfelelően tudjon fejlődni és egészséges maradjon, a kutya számára ugyanúgy fontos a vitaminbevitel, mint az embernek. Lényeges azonban, hogy a kutyák és az emberek vitamin szükséglete eltérő. Lássuk, hogy melyek a legfontosabb vitaminok a kutyának.

Az emberi fogyasztásra szánt vitamin veszélyes lehet a kutya egészségére nézve

1. A-vitamin

Ez a zsírban oldódó vitamin hozzájárul a látás egészségéhez, erősíti az immunrendszert, továbbá szerepet játszik a kutya növekedésében, a magzatfejlődésben és a sejtműködésben. A piacon olyan kutyáknak szánt szemvédő készítmények is kaphatóak, amelyek A-vitamint tartalmaznak.

2. B-vitaminok

A különféle B-vitaminok szintén létfontosságúak a kutya egészségéhez, és az alábbi hatásaikról ismertek.

  • A tiamin segít szabályozni az energia- és a szénhidrát-anyagcserét.
  • A riboflavin, a B12 és a niacin támogatja az enzimműködést.
  • A B6-vitamin felelős a glükóztermelésért, a vörösvértestek és az idegrendszer működéséért, a hormonszabályozásért, az immunválaszért, a niacinszintézisért és a génaktiválásért.
  • A pantoténsav elősegíti az energia-anyagcserét.
  • A folsav közreműködik az aminosav- és a nukleotid-anyagcserében, valamint a fehérjeszintézisben.

3. C-vitamin

A C-vitamin fontos antioxidáns, amely megköti a potenciálisan káros szabad gyököket a szervezetben, ezáltal csökkenheti a gyulladást és lelassíthatja a kognitív öregedést.

A kutyák képesek C-vitamint szintetizálni a májukban, de bizonyos esetekben pótlása előnyös lehet számukra.

4. D-vitamin

A napfényvitaminként is emlegetett D-vitamin elengedhetetlen az egészséges izomzathoz és csontozathoz, valamint az ásványi anyagok egyensúlyának fenntartásához a szervezetben.

5. E-vitamin

A zsírban oldódó E-vitamin nélkülözhetetlen a sejtműködéshez és a zsíranyagcseréhez, illetve védelmet nyújthat az oxidatív károsodás ellen. Hiánya szem- és izomdegenerációhoz, valamint szaporodási problémákhoz vezethet.

6. K-vitamin

A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely hozzájárul a kutya véralvadási képességének aktiválásához. Hasznos lehet akkor is, ha a kutya lenyel bizonyos patkány- és egérmérgeket. Ez kezelés nélkül halálos lehet.

7. Kolin

A kolin támogatja az egészséges agy- és májműködést, és alkalmanként az epilepsziás háziállatok kezelési tervének részeként is alkalmazzák.

Elég vitamin van a kutyák étrendjében?

A kutyák a vitaminokat alapvetően a kutyaeledelekből szerzik be. A „teljes értékű” és „kiegyensúlyozott” címkével ellátott termékeket kifejezetten úgy tervezik, hogy tartalmazzák a kutyák számára szükséges összes vitamint, ásványi anyagot és tápanyagot.

A kutyának alapvetően az eledeléből kell hozzájutnia a szükséges vitaminikhoz

A különböző életszakaszokban mindig az annak megfelelő kutyaeledelt érdemes választani, mivel a kutyák igényei a koruktól függően változhatnak. Ez különösen fontos a nagytestű kölyökkutyák esetében, mivel ezeknél a fajtáknál különféle betegségek, így például csípőízületi diszplázia alakulhat ki, ha táplálékuk bizonyos vitaminokat és ásványi anyagokat, köztük kalciumot tartalmaz, ami miatt túl gyorsan nőhetnek.

A megfelelően táplált kutyák általában nem szorulnak vitamin-kiegészítőkre, amíg az állatorvos ezt kifejezetten nem javasolja.

Ha azonban kedvenced házi koszton él, extra vitaminbevitelre lehet szükség.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Van valamilyen kockázatuk?

Amellett, hogy a túl sok kalcium a nagytestű kölyökkutyáknál csontrendszeri problémákat okozhat, felmerül néhány további kockázat is. A túl sok A-vitamin például ízületi fájdalmakhoz és kiszáradáshoz vezethet, valamint a kutya véredényeit is károsíthatja. Mivel eddig nagyon kevés tanulmány vizsgálta a vitaminkészítmények hosszú távú hatását, nem lehet kizárni azt sem, hogy egyes összetevőik, mint a gyógynövények, kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel.

Fontos tudni azt is, hogy az emberi vitaminok más koncentrációban tartalmazzák a vitaminokat, mint amire a kutyáknak szükségük lenne, ráadásul rájuk nézve káros adalékanyagokat is tartalmazhatnak.

Ezt mondja az állatorvos

Dr. Bodó Andrea állatorvos kérdésünkre elmondta, manapság már elég jó minőségű tápok állnak rendelkezésre, ezért valóban igaz, hogy a kutyák ritkán szorulnak vitamin, illetve ásványi anyag kiegészítésre. Azok a gazdik pedig, akik házilag készítik kedvencük táplálékát, általában kellően felkészültek, és megfelelő összetételű, tápanyagtartalmú eledelről gondoskodnak.

Érdemes kikérni az állatorvos tanácsát

Vannak speciális élethelyzetek, amikor mégis javasoljuk a vitaminok adását. Ide tartozik például a vemhesség és a szoptatás időszaka, a betegségekből való lábadozás, a daganatos vagy immunhiányos állapotok, illetve a fiatal vagy idős állatok esete” – emelte ki a szakember.

És mi a helyzet a gyógynövényekkel? Van értelme próbálkozni velük a kutyáknál vagy felesleges pénzkidobás az egész? A témáról ebből a cikkünkből tájékozódhatsz.

ásványi anyag egészség kutya kutyaeledel tálálkozás vitamin

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink