hirdetés

6 tápanyag, amelynek elégtelen bevitele megbetegíti a kutyát

Szénási Szimonetta

2024. január 30 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyád megfelelő táplálása az állat egészségének egyik alapköve. A hiányzó és a túlzásba vitt tápanyagok is problémát okozhatnak. Dr. Balatonyi Lilla állatorvost is megkérdeztük a témában.

hirdetés

Ahogy az emberek, úgy házi kedvenceink esetében is fontos, hogy életkorához, egészségi állapotához és az életmódjához igazodó menüt kapjon. Fontos, hogy a táplálék összetétele valóban optimális legyen, azaz semmilyen tápanyag, vitamin és ásványi anyag ne hiányozzon belőle. Ugyanígy a túlzásba vitt bevitelből is problémák származhatnak. Az alábbiakban a PetMD állatorvosi szakoldal alapján hat olyan tápanyagot veszünk górcső alá, amelyek problémát okozhatnak.

Bármi lehet veszélyes!

Ám ahogy dr. Balatonyi Lilla állatorvos is hangsúlyozta, tulajdonképpen mindenről elmondható, hogy az optimálishoz képest túl sok vagy túl kevés problémát fog eredményezni. Ennek fényében a legjobb, ha kiegyensúlyozott, jó minőségű tápot eszik kedvenced.

 

1.) Fehérje

A fehérje fontos építőelem, ám nem mindegy, milyen forrásból származik. A legjobb, ha könnyen emészthető, ezáltal jól hasznosuló fehérjeforrást választasz. A jó minőségű kutyatápok esetében ez a kritérium kielégül. Emellett a csirke, a marha, illetve a halak is ilyenek.

A nehezen feldolgozható fehérje a rosszabb felszívódás mellett gyomor- és bélrendszeri panaszokhoz, hányáshoz, hasmenéshez, idővel fogyáshoz vezet. Ezen felül jobban megterhelik a kiválasztórendszert, így vesebeteg kutyáknál különösen káros a fogyasztásuk.

A kölyökkutyák táplálására még nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

2.) Magnézium

A túlzott magnéziumbevitel negatív hatással van a szívre, a tüdőre, az idegrendszerre. Ezen felül húgykövességet is okozhat. Tünetei a gyengeség, a szívelégtelenség, a légzési nehézség, idővel pedig a bénulás, majd a halál.

3.) Kalcium és foszfor

Az állateledelek összetételénél is érdemes ellenőrizni a kalcium-, illetve foszformennyiséget, mert mindkettő a csontok rendellenes fejlődését idézheti elő. Főként növésben levő, illetve veseproblémákkal szenvedő kutyák esetében káros a nagy mennyiségű bevitel.

4.) Nátrium

A nátriumnak nagy szerepe van a normál vérnyomás, a sav-bázis egyensúly, továbbá a megfelelő idegrendszeri működé szempontjából is. A túlzásba vitt bevitel azonban rossz hatással van a szív, a vesék és az idegek működésére.

5.) D-vitamin

A túl sok D-vitamin megnövekedett kalciumszintet eredményezhet, ami a már említett problémák forrása.

A nyers koszt veszélyei

Mint arról korábban már beszélgettünk dr. Balatonyi Lillával, a rosszul összeállított nyers étrend (BARF) számos veszélyt rejt, főként a különféle hiánybetegségek, illetve a túladagolások kockázata nagy. Az állatorvos emiatt főképp a kölyökkutyák, pláne a nagy- és óriás méretű fajták esetében egyáltalán nem javasolja a nyersetetést, mert utóbbi kiskutyák esetében még az átlagosnál is jobban számít az összetevők aránya az egészséges fejlődés végett.

Mindig olvasd el a címkét!

Mindezek után, kapcsolódva a doktornő kulcsmondatához, miszerint a jól összeállított táp a biztosítéka a problémák megelőzésének, egyértelmű, hogy gazdaként minden esetben ellenőrizned kell a kutyádnak szánt terméket. Mint a szakember hangsúlyozta, ideális esetben a tápot a Veterinary Nutritionist állítja össze. Ezen felül az is biztosíték, ha az eledelt valamely független társaság ellenőrzi, és azt jelzik is a csomagoláson (például a SQF – Safe Quality Food –, az ISO – International Organization for Standardization; Nemzetközi Szabványügyi Szervezet – vagy a certified jelzőkkel) Az is biztató, ha az említett összetevőlista könnyen elérhető, illetve a gyártókkal is fel lehet venni a kapcsolatot (telefonszám vagy e-mail cím megadása a csomagoláson.)

Mindig olvasd el a termék címkéjét!

Az állatorvosodat is nyugodtan kérdezheted a témában, ám mint a doktornő felhívta a figyelmünket, bár sokan hirdetik ekként magukat, jelenleg hazánkban nincs hivatalos kisállat dietetikus képzés, csak külföldön szerezhető meg a képesítés. Emiatt kellő körültekintéssel válassz szakembert is!

Ha szeretnél felkészült lenni, miként vezesd be kiskutyád étrendjébe a felnőtt tápot, hogy az átállás teljesen problémamentes legyen – szintén dr. Balatonyi Lilla tanácsait követve –, ebből a cikkünkből minden fontos információt megtudhatsz.

állateledel BARF dr. Balatonyi Lilla etetés etetési rutin fehérje nyersetetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink