hirdetés

Ez a gyakori etetési hiba megbetegíti a kutyát

Szénási Szimonetta

2024. február 7 - Képek: Getty Images Hungary

Ésszerű, sokan miért így csinálják, ám nagyon körültekintőnek kell lenni, nehogy bajt okozzon.

hirdetés

Ne kerteljünk: egy háziállat minőségi ellátása bizony sok pénzbe kerül. A megfelelő összetételű kutyaeledelek is drágábbak, mint a silányabb változatok. Így nem kérdés, hogy egy felelős gazda nem a tápon spórol. Ám érthető, hogy legalább azon igyekszik valamennyit megtakarítani, hogy mekkora kiszerelésben vásárolja meg az adott terméket. Ám könnyedén etetési hiba lehet belőle, ha nem figyel oda az alábbiakra!

A nagyobb, esetenként több tíz kilós tápok ugyanis arányosan olcsóbbak, mintha kisebb zacskóban kellene megvenni ugyanazt, sokkal gyakrabban. Ám nem mindegy, hogy otthon miként tárolja a gazdi a nagy mennyiségű száraz tápot!

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Ahogy az emberi ételeknek, úgy az állateledeleknek is van szavatossági ideje. Ez az egyik, amire figyelned kell, ha sokat vásárolsz valamiből. Annak lejárta után ugyanis csökken a táp minősége, ahogy a szaga és az íze is megváltozhat. Ez pedig lehet, hogy kedvencednek sem fog tetszeni, és emiatt elutasítja majd az ételt.  A nagyobb probléma azonban, hogy a romlott étel meg is betegítheti.

Ehhez pedig az sem kell feltétlenül, hogy a feltüntetett dátum után kínáld az ebnek. Ugyanis ha nem jól tárolod a száraz tápot, például nedvesség éri, akkor az könnyedén bepenészesedhet. A penészgombák pedig gyomor- és bélrendszeri panaszokat, légzési nehézségeket és bőrtüneteket okozhatnak. Súlyos esetben pedig akár halálos mérgezést is előidézhet a kezeletlen állapot.

Hogyan tárold megfelelően a száraz eledelt?

Ha nagyméretű, zacskós tápot veszel, akkor az a legjobb, ha az eredeti zacskóban hagyod. Hiszen a legtöbb gyártó eleve úgy tervezi a csomagolást, hogy az légmentesen visszazárható legyen, így őrizve az aromákat. Ha nem ilyen terméket vettél, akkor pedig öntsd át légmentesen záródó dobozba az ételt. A legjobbak a rozsdamentes fémből készültek.

Fogyjon el!

Fontos, hogy csak akkor töltsd újra az edényt, ha már teljesen kiürült. Különben az alján levő étel idővel megromlik.

Mindkét esetben ügyelj arra, hogy mindig megfelelően zárd vissza a csomagot, illetve dobozt, hogy ne érje levegő, pára az ételt. A sugárzó hő (például a radiátor) és a közvetlen napfény sem tesz jót a minőségnek!

Arra is figyelj, hogy se bogarak, se rágcsálók ne férhessenek hozzá a kutyatáphoz. Ez leginkább akkor fordulhat elő, ha kinti műhelyben, a garázsban vagy hasonló helyiségben kap helyet az eledel.

Ha foglalkoztat, hogy kedvencednek szüksége van-e bármiféle táplálékkiegészítőre vagy vitaminra, ebben a cikkünkben dr. Balatonyi Lilla állatorvossal járjuk körül a kérdést.

állateledel eledel etetési rutin penész száraztáp

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink