hirdetés

A nedves és a száraz eledel összekeverésének előnyei és hátrányai

Hangai Lilla

2024. május 23 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyaeledelek egyre több típusban megtalálhatók: vannak például már fagyasztott, nyers, frissen porciózott vagy fagyasztva szárított verziók is, ám továbbra is a száraz és a konzerv variációk érhetők el túlnyomó többségben. Sok kutyatartónál megfigyeltük az utóbbi időben, hogy keverik a két típust.

hirdetés

A száraz és a nedves tápoknak is megvannak a maguk előnyei. A kérdés csupán az, hogy ezeket képesek-e megtartani, ha összekeverjük őket. Lássuk máris, hogy az eledelek összekeverése jó döntés-e!

A száraz kutyaeledel előnyei

A száraz kutyaeledel kevesebb mint 11% vizet tartalmaz, aminek következtében hosszabb ideig eltartható. Általában tartalmaz állati fehérjét, zöldségeket és gabonát is.

Az egyik legnagyobb előnye, hogy olcsóbb lehet, és nemcsak bontatlanul, de felnyitás után is huzamosabb ideig tartható el, valamint tárolni is egyszerűbb. Ezenfelül segíthet a kutyák fogainak tisztán tartásában, ugyanis kisebb mértékben segít ledörzsölni a lepedéket róluk. Változatos formában, méretben, textúrában és ízben is kapható, így szinte minden kutyának lehet olyat vásárolni, amit szívesen fogyaszt.

A nedves kutyaeledel előnyei

A nedves kutyaeledel több mint 11% vizet tartalmaz (általában ennél lényegesen többet), és a legtöbb esetben tasakban vagy konzervdobozban árulják. Elérhetők már pástétom-, paszta- vagy darabolt, szószos formában is, felbontás után pedig a maradékot maximum néhány napig adhatjuk oda a kutyának, és mindenképpen hűtőben kell tárolni. Nemcsak amiatt, mert megromlik, de tápanyagtartalmából is könnyedén veszít.

A különböző eledeleknek megvannak a maguk előnyei

A nedves kutyaeledel illata és állaga miatt gyakran csábítóbb a kutyák számára, mint a száraz eledel. Azok az ebek, akik fog nélkül élnek, vagy valamilyen betegségük van, ami miatt legyengültek, általában ezt a típust tudják csak fogyasztani. Bár csak távolról kötődik a témához, azoknak az ebeknek adhatjuk ezt meglangyosítva is, akiknek valamilyen felső légúti problémája van. Így illatosabb és ízletesebb lesz, ami könnyebben csábítja majd evésre a blökit.

Az eledelek összekeverése: előnyök és hátrányok

Sokan azért szeretik keverni a kétféle eledelt, hogy változatosságot, izgalmat biztosítsanak így a kutyának a különböző textúrákkal. (Ez bevett szokás a macskák etetésénél is.) Tagadhatatlan, hogy a gyakorlatnak számos előnye, de hátránya is van, így ezeket sorra véve el tudod dönteni, hogy szerinted megéri-e.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A keverék etetése költséghatékonyabb, mint a teljes konzerves diéta, és a legtöbb kutya számára – kivéve talán a legválogatósabbaknak – még mindig elég csábító. Az etetési technikával növelhetjük az elfogyasztott nedvesség mértékét is, ami előnyös lehet az idősebb kutyáknak, vagy az olyan speciális problémákkal küzdő négylábúaknak, mint a vesebetegség vagy a hólyagproblémák. Továbbá még ez a módszer is tartalmaz valószínűleg elégséges roppanós darabkát, amit tisztíthatja a fogakat. Bár hozzátennénk, a teljes száraz tápos táplálás sem helyettesíti a rendszeres fogmosást és fogkőleszedést!

Azonban fontos kiemelni, hogy így nagyobb az esély arra, hogy a nedves eledelt tovább kell hűtőben tárolni, ami számos veszélyt rejthet, és a hűtőben terjengő szaga is gondot okozhat. Továbbá ha a kutya nem eszi meg azonnal a kiadott ételt, vagy lassan falatozik, a száraz eledel elázhat a nedvestől, ami miatt nem érvényesülnek az előbbi előnyei. Valamint az otthagyott keveréket így biztosan ki kell dobni.

Ebben a cikkünkben állatorvos segítségével szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat a megfelelő eledel megvásárlásával kapcsolatban.

eledel etetés kutya etetése kutyaeledel nedves kutyaeledel nedves táp száraztáp

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!