hirdetés

13 tanács: Így csökkentheted a ràk kialakulásának kockázatát kutyusodnál

Szénási Szimonetta

2023. június 9 - Képek: Getty Images Hungary

Sajnos rengeteg olyan hétköznapi dolog van, ami az állatoknál is növeli a rák kialakulásának esélyét. Az alábbiak kiiktatásával jelentősen csökkentheted a kockázatot.

hirdetés

Az állatorvosi rendelőben az egyik legborzasztóbb dolog, ha a doktor azt mondja, kedvencednél rosszindulatú daganatot talált. A kutyák esetében a rák előfordulása sokféle tényezőtől függ, ám vannak köztük olyanok, amelyek növelik a kialakulás esélyét. Hogy ezeket kiiktathasd, vegyük sorra, mik jelentenek veszélyforrást!

Fontos a rendszeres orvosi vizsgálat

Az amerikai National Cancer Institute (Nemzeti Rákkutató Intézet) szerint évente körülbelül hatmillió új rákos megbetegedést diagnosztizálnak kutyáknál. Becslések alapján pedig minden negyedik ebnél alakul ki rákos elváltozás élete során, továbbá ez a vezető halálozási ok a középkorú négylábúaknál.

Bár a kutyák rákos megbetegedéseinek néhány kockázati tényezőjét – például a genetikai hajlamot vagy az idősebb kutyák legyengült immunrendszerét – nem tudjuk befolyásolni, a kutyatulajdonosok tehetnek lépéseket annak érdekében, hogy csökkentsék annak esélyét, hogy kutyatársaiknál bizonyos típusú rákos megbetegedések alakuljanak ki

mondta dr. Jerry Klein, az American Kennel Club vezető állatorvosa.

1.) Testmozgással az egészségért

A rák kialakulásának kockázatát azzal is csökkentheted, hogy kutyádat fitten tartod. Az elegendő testmozgás ugyanis az egészség egyik alapköve.

A rendszeres mozgás elengedhetetlen a kutyák számára

2.) Az vagy, amit megeszel

A jól ismert bölcsesség a kutyák esetében is érvényes: a megfelelő táplálkozás segít megőrizni a test – és a lélek – egészségét, ugyanakkor elkerülni a betegségeket, köztük a rosszindulatú daganatokat is.

Hogy mi kedvenced számára az optimális étrend, az számos tényező függvénye. Az állat fajtája, mérete, életkora, életvitele és aktuális fizikai állapota is meghatározza, miből mennyire van szüksége. A legjobb, ha konzultálsz az állatorvossal, aki segíteni fog összeállítani a tökéletes menüt.

3.) A kutyák túlsúlya is növeli a rák kockázatát

Az előző két pontot összekapcsolva elmondhatjuk, hogy a megfelelő mennyiségű séta és fizikai aktivitás, valamint a jól összeállított étrend segít megelőzni, hogy kutyád túlsúlyos legyen. Az elhízás ugyanis szintén megnöveli a daganatok kockázatát. A jelentősen túlsúlyos kutyáknál nagyobb valószínűséggel alakul ki hólyag- és emlőrák. Egyes jóindulatú daganattípusok, például a lipómák is gyakrabban fordulnak elő náluk; ritka esetekben pedig ezek a daganatok rosszindulatúvá válhatnak (ezek az úgynevezett liposzarkómák).

Ugyanakkor hangsúlyoznunk kell, hogy az alultápláltság szintén sok egészségügyi probléma forrása. Az ideális testsúly elérése és megtartása legyen a cél, amiben szintén segíthet az állatorvosotok.

4.) Rendszeres szűrővizsgálatok

Legalább évente egyszer minden kutyát el kell vinni az állatorvoshoz, kontrollvizsgálatra. Az orvosi látogatások gyakorisága függ az eb egészségi állapotától, illetve életkorától is. Idősebb jószágokat ajánlott félévente, bármilyen krónikus betegség esetén pedig akár még sűrűbben vinni. Ez többek között azért is nagyon fontos, mert a rák korai felismerése és az időben elkezdett kezelés jelentősen megnöveli a gyógyulás esélyét, valamint a várható élettartamot.

5.) Fogászati ellenőrzések

Kedvenced fogainak ápolására külön figyelmet kell fordítani! A szájüregi rák leggyakoribb típusai a melanóma, a laphámrák és a fibroszarkóma. Ha a daganatot korán észreveszik (amikor még teljesen eltávolítható), a műtét helyreállíthatja a kutya egészségét.

6.) Ivartalanítás

A szuka kutyák emlőrákja és a kan kutyák hererákja a leggyakrabban előforduló daganattípusok közé tartozik. A sterilizálás egyes esetekben bizonyítottan csökkenti a kockázatot. Más tanulmányok azonban rámutattak, hogy a túl korán, az állat teljes ivarérettsége előtt elvégzett műtét épp ellenkezőleg, megnöveli egyes elváltozások, mint a nyirokcsomó- és a hemangioszarkóma megjelenésének esélyét. Éppen ezért lényeges, hogy az orvos által javasolt időpontban végezzék el a beavatkozást.

7.) Légy tisztában kutyád örökségével!

Fontos, hogy az adott lehetőségekhez mérten tisztában legyél kedvenced felmenőinek egészségügyi múltjával. Ez mentett vagy menhelyről örökbefogadott kutyák esetében nehezebb – vagy egyáltalán nem lehetséges –, azonban tenyésztőtől vásárolt állatnál nyugodtan kérdezz rá a szülők, nagyszülők múltjára.

Ezen felül tudnod kell, hogy bizonyos kutyafajták hajlamosabbak egyes betegségekre. Választás előtt nézz utána ezeknek az információknak is.

8.) Figyeld a jeleket!

Nálad jobban senki nem ismeri kutyádat, így te leszel az első, akinek feltűnnek az intő jelzések. Ezek kezdetben olyan apróságok is lehetnek, mint az állat megváltozott hangulata, étkezési és ürítési szokásai, az aktivitás csökkenése, vagy némi testsúlyváltozás. Azonban még a jelentéktelennek tűnő tünetek (ha ugyan valóban azok) is indokolják, hogy elvidd négylábúdat egy rutin vizsgálatra. Jó esteben kiderül, hogy nincs semmi komoly probléma, ám ha mégis van, akkor már időben elkezdhető a kezelés. Ami pedig, ahogy írtuk is, jelentősen megnöveli a gyógyulás esélyét.

9.) Háztartási tisztítószerek és festékek

Dr. Lauren Trepanier, a Wisconsini Egyetem munkatársa kutatásai során megállapította, hogy a kutyák húgyhólyagrákja és limfómája összefüggésbe hozható a rovarirtók és a gyomirtók háztartási használatával. Egy másik tanulmány pedig megerősítette, hogy az olyan vegyszerek, mint a festékek és oldószerek szintén szignifikánsan összefüggnek a rosszindulatú nyirokrendszeri daganatok megjelenésével. Az összes vegyi anyag, valamint a háztartási termékek és festékek biztonságos tárolása kiemelten fontos ahhoz, hogy kutyádat ne tedd ki ezeknek a kockázatoknak.

10.) Azbeszt

A – joggal – rettegett azbeszt mind az emberek, mind a kutyák esetében roppant mérgező és jelentősen növeli a rák kialakulásának kockázatát. Régen főként az építőiparban, szigetelésre használták, de a többség által jól ismert hullámpala is tartalmaz a veszélyes anyagból. Bár ma már törekednek arra, hogy valamennyi azbesztet tartalmazó anyagot eltávolítsanak a lakókörnyezetből, mégis érdemes tisztában lenni ezzel a veszélyforrással.

11.) Gyepkezelő szerek

A növényvédő szerek, gyomirtók és rovarirtók szintén növelhetik a rák kialakulásának valószínűségét a kutyáknál. Egy tanulmány megállapította, hogy az állatokban előforduló limfóma közvetlenül összefüggésbe hozható egyes gyepápoló vegyszerekkel: konkrétan a 2,4-diklórfenoxi-ecetsavat tartalmazó termékekkel. Egyes tanulmányok ezt a vegyi anyagot a hólyagrákkal hozták összefüggésbe (bár ez a kapcsolat a legújabb kutatások szerint vitatott).

Ha kutyád sok időt tölt az udvaron, kerüld az ilyen szerek használatát, helyettük válassz az állatok számára biztonságos, nem mérgező alternatívákat. (Emellett tartsd távol kedvencedet azoktól a füves területektől, ahol használhatnak ilyesfajta vegyszereket!)

12.) Túl sok UV-sugárzás

Tévedés azt hinni, hogy a kutyáknak nem árt a túlzásba vitt napozás! Az ultraibolya sugárzás a kutyáknál szintúgy okozhat bőrrákot, például laphámrákot, rosszindulatú melanómát és hemangiómát, akárcsak az embereknél. A világos vagy fehér bundájú, valamint a csupasz kutyák a legveszélyeztetettebbek, illetve az eb testének azon tájai, amelyek kevésé szőrösek, például a hasa.

Jelentősen csökkentheted ezt a rizikót, ha a nyári hónapokban, amikor a legerősebb a napsütés, kutyádat a házban tartod. Fontos, hogy a kint élő ebeknek is legyen olyan zuga, ahova elvonulhat, és mindig biztosíts árnyékos helyet is a számára. Ezen felül már kaphatók kifejezetten kutyáknak készült naptejek, amelyek szintén segítenek megvédeni az állatot.

13.) Passzív dohányzás

Az eddigi vizsgálatok alapján a passzív dohányzás, azaz a cigarettafüstnek való kitettség a hosszú orrú kutyáknál (mint a colliek és retrieverek) az orrban kialakult rák, a rövid és közepes orrú kutyák esetében pedig a tüdőrák gyakoribb előfordulását eredményezheti. Emiatt sose dohányozz a kutyád közelében!

A manapság egyre elterjedtebb elektromos cigaretták is hasonló kockázattal járnak. Ráadásul ezek az eszközök megrágva súlyos mérgezést, töltés közben pedig áramütést okozhatnak, valamint tűzveszélyesek is.

bőrrák daganat dohányzás emlő daganat etetés étrend ivartalanítás kemoterápia kutya daganat kutya daganattípusok kutya etetése kutya rák kutya rákos mozgás mozgáshiány rák rosszindulatú daganat túlsúly túlsúlyos kutya vegyszer

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink