hirdetés

Napozó kutyák: mennyi időt tölthet kedvenced biztonsággal a napsütésben?

László Enikő

2021. július 31

A kutyák, ahogyan az emberek is, szeretnek olykor a napon sütkérezni, élvezni a sugarak melengető hatását. Miért csinálják, biztonságos ez számukra?

hirdetés

Az ebek olykor a legnagyobb forróságban is képesek kifeküdni a kertbe, és sütkérezni a napsütésben. Néha a gazdák megrökönyödve figyelik, ahogy kedvenceik a rekkenő hőségben nem az árnyékos, hűvösebb helyeket választják pihenőhelyül, hanem például a forró betont. De sokszor megfigyelhető lakáson belül is, hogy a kutya épp arra a helyre fekszik le, ahol a napfény besüt a szobába. Igen valószínű, hogy ők nem barnulni szeretnének, de akkor miért csinálják?

Nekik is kell a D-vitamin

A napfény hatására a kutyák szervezete D-vitamint termel, amire természetesen nekik is igen nagy szükségük van. Kutatások szerint az ebeknél, akik hiányt szenvednek belőle, nagyobb az esélye egy rákos daganat kialakulásának.

Amikor napozol, a sugarak segítenek lebontani a bőrödben lévő D-vitamint létrehozó olajokat. A kutyák bőrén is találhatóak olyan vegyi anyagok, amelyek közvetlen napfény hatására D-vitamint állítanak elő. Az ő esetükben azonban a bunda miatt a D3-vitamin nem képes hatékonyan felszívódni. A vitamin a szőrükön marad, és csak később jut szervezetükbe, például úgy, hogy tisztogatják magukat. Tehát nemcsak gondosan ápolják bundájukat, de közben egy kis D-vitaminhoz is hozzájutnak.

Megnyugtató érzés

A napsugarak hatására a szervezet szerotonint termel, ami mondhatni egy természetes antidepresszáns, aminek hatására az ember vagy az állat boldogabb, nyugodtabb lesz. Tehet kedvenced hangulata javul, a nap melengető sugarai pedig akár szorongását is csökkenthetik. Emellett a napfény segít megtartania kedvencednek az alap testhőmérsékletét, miközben ezzel energiát őriz meg.

A napozás az elalvásban is segíti a kutyákat és az embereket egyaránt. Hatására a szervezet melatonint termel, a retinával és a tobozmiriggyel akcióba lépve pedig szabályozódik az alvási ciklus, valamint javul az alvás minősége is. Az optimális cirkadián ritmus fenntartása érdekében egyes tudósok fontosnak tartják, hogy a kutyák a nappali órákban hozzáférjenek szűretlen napfényhez.

Erősíti az immunrendszert

Köztudott, hogy a napon való tartózkodás erősebbé teszi az emberek immunrendszerét. Ezáltal ellenállóbbakká válunk a különböző betegségekkel szemben. Az állatorvosok szerint ez a hatás a kutyákra is érvényes lehet.

Természetes fájdalomcsillapító

Az idős, ízületi gyulladással vagy reumával küzdő kutyák gyakran szoktak napozni, hiszen a meleg sugarak kellemes hatással vannak testükre, bizonyos ideig csökkentik a fájdalmat. Emellett a nap képes elpusztítani az esetleges sebekben lévő baktériumokat is, valamint gyógyítja is azokat.

Mikor napozzon és mennyit?

Köztudott, hogy a kutyák is leéghetnek, náluk is kialakulhat bőrrák, így számukra sem ajánlott huzamosabb ideig a tűző napon tartózkodni. Azonban tiltani sem szabad, hiszen a napozás számukra is hasznos és egyben megnyugtató tevékenység.

A félárnyékos hely ideális számukra.

Általában az ebek érzik, mikor volt nekik épp elég a sugarak melengető hatásából, és maguktól árnyékba húzódnak. Ha valamiért mégsem, és kedvenced feltűnően sok ideje tartózkodik a napon, hívd magadhoz vagy vidd árnyékos helyre, hiszen könnyen hőgutát kaphat a forróságban. Rövid szőrű vagy meztelen fajtákra kifejezetten veszélyes a közvetlen napon való tartózkodás, így rájuk fokozottan kell ügyelni. Esetükben érdemes kifejezetten kutyák számára készített naptejet is használni.

Ahogyan az embereknél, az ebek esetében is az a legjobb, ha délelőtt és a késő délutáni, még napos órákban sütkéreznek. Ilyenkor a sugarak lágyabbak és jóval kisebb eséllyel okoznak károkat.

A naptól azonban semmi esetre se tiltsd kedvencedet, hiszen szüksége van a D-vitaminra szervezetének. Az állatorvosok szerint napi minimum 20-40 perc napon való tartózkodásra van szüksége egy kutyának. Arra viszont ügyelj, hogy túl sok ideig se legyen kedvenced tűző napon. Tipikus nyári napokon 10-15 percnél tovább nem ajánlott kutyádnak közvetlen napon tartózkodni, enyhébb időjárás esetén viszont akár órákon át is élvezheti kedvenced a kellemesen melengető sugarakat.

(Képek: Getty Images Hungary)

D-vitamin kutya a napon napozás napozó kutya nyár

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink