hirdetés

Ha a fagyi visszanyal: vajon ehet a kutya jégkrémet?

Bodri Melissza

2021. június 23

Ha itt a szép idő, a nyár, akkor a nagy melegben bizony sokan szívesen elnyalnak egy-két gombóc fagyit. De ami jó a gazdinak, nem biztos, hogy jó a kutyának is. Vajon mi történik, ha kedvenced is belekóstol a fagyidba?

hirdetés

Nem csupán a filmekben látni olyan jeleneteket, amikor a boldog gazdi megosztja a hideg nyalánkságot a blökivel. Bizony sokan szeretik meglepni egy-egy gombóc fagyival, jégkrémmel a boldog ebeket, akik vidáman nyalják az édességet. Ebből persze rögtön arra lehet következtetni, hogy a kutyák szeretik a fagylaltot. Ám az, hogy nagyon szívesen fogyasztják, nem jelenti azt, hogy nem veszélyes az egészségükre. Ezért fontos az elővigyázatosság, és nem árt tisztában lenni azzal, hogy mit kínálsz négylábú barátodnak.

Ehet-e fagyit, jégkrémet?

Az, hogy a fagyi ártalmas-e az állat egészségére nézve, az függ az édesség összetételétől és attól, hogy a kutya mire és mennyire érzékeny. Vannak olyan ebek, akik különösen rosszul reagálnak bizonyos összetevőkre, míg mások akármit megesznek, nem lesz tőle semmi bajuk. Persze egy-két nyalintás még nem árthat, mégis inkább kerüld el, hogy az eb fagylaltot fogyasszon, hiszen nem feltétlenül biztonságos. A következőkben mutatjuk, hogy miért nem.

A csokoládé veszélyei

A csokoládé fogyasztása igen veszélyes a kutyára nézve, hiszen a fő összetevője, a kakaó a négylábú számára mérgező vegyületet (teobromint) tartalmaz. Ez utóbbiból már egészen kis mennyiség is végzetes lehet. A csokoládéevésnek többek között az alábbi mellékhatásai lehetnek: hányás, hasmenés, szapora szívverés, izomregemés. Ezért semmiképpen se adj kedvencednek csokoládéfagylaltot vagy olyan fagyit, melyben vannak csokoládédarabok, csokiforgácsok.

Tejérzékenység

Egyes kutyák érzékenyen reagálhatnak a tej összetevőire. Egyrészt laktózérzékenyek lehetnek, és nem tudják a tejterméket megfelelően megemészteni. Másrészt allergiásak is lehetnek a tejre, mely szintén különböző panaszokat okozhat. A jégkrémek, fagylaltok egyik összetevője a tej, tehát fogyasztása könnyen idézhet elő enyhébb és súlyosabb tüneteket (puffadás, hasmenés, székrekedés).

Allergiás reakciót válthat ki

A fagylalt tartalmazhat olyan összetevőket, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki az állatból. A hányás, hasmenés, vörös és viszkető bőrkiütések megjelenése egyértelműen jelezheti, hogy az állat érzékeny bizonyos élelmiszerekre.

A kávé is árthat

A kávés fagylaltok, kelyhek, jégkrémek is rendkívül veszélyesek az eb számára. Már kis mennyiségű koffein elfogyasztása is árthat az egészségének. Különösen kell ügyelni azokra az édességekre, ahol kávébabbal dekorálják a nyalánkságot, ugyanis annak elfogyasztása még súlyosabb károkat okozhat. Az állat görcsrohamokat kaphat, nagy dózis fogyasztása esetén akár meg is halhat.

Mesterséges édesítőszerek

A fagylalt tartalmazhat mesterséges édesítőszert is, mint például a xilit. Ha a kutya elfogyasztja, akkor az a vércukorszint csökkenéséhez is vezethet. Az állat puffadhat, hányhat és görcsrohamokat is kaphat.

Fagylalt helyett

Lehetőleg ne engedd, hogy az állat fagylaltot, jégkrémet fogyasszon. A teljes értékű kutyaeledelek elegendő mennyiségű kálciumot és más ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaznak, hogy fedezzék az eb szükségleteit. Az embereknek való finomság helyett válassz inkább speciális csemegét. Ha valamilyen hűsítő finomsággal szeretnél neki kedveskedni, akkor számtalan alternatíva áll rendelkezésedre. Például fagyassz le jégkockatartóban húslevest vagy konzerv tököt, és azt add neki vagy natúr joghurttal is megkínálhatod.

(Képek: Getty Images Hungary)

allergia csokoládé édesség etetés fagylalt jégkrém kávé kutya allergiás tünetei kutya ehet édességet kutya ehet fagylaltot kutya ehet jégkrémet kutya laktózérzékenység mérgező ételek xilit

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink