hirdetés

Nassolhat a kutya mandulát? Vigyázz vele, mert betegségeket okozhat

Jóvári Krisztina

2021. április 5

Kutyatartóként felmerülhet a kérdés, vajon kedvencünk is nassolhat-e a mandulából és különböző olajos magvakból? Kevesen tudják, milyen veszélyeket rejthetnek ezek a csemegék.

hirdetés

Bár a mandula nem feltétlenül mérgező a kutya számára, mégis szerepel azon élelmiszerek között, amelyektől érdemes távol tartani a kedvencedet. Ide tartozik még a dió, a makadámdió, a hagyma, a szőlő, a mazsola és a csokoládé is. Még abban az esetben is, ha a konyhádban nem fűszeres/pirított mandula található, jobb biztonságba helyezni és nem a kutyáddal megosztani.

Míg az emberek számára jogosan az egészséges táplálkozás része a mandula, a kutyák számára több rizikófaktort rejt magában. Ezek a következők:

1. Fulladásveszély: Annak ellenére, hogy a kutyák hasonló módon rágják meg az ételt, mint az emberek, mégsem rágják szét a mandulát. Az esetek többségében egészben nyelik le ezeket. Emiatt fennáll az esélye, hogy elakad a bélrendszerükben. A kistestű kutyák különösen veszélyeztetettek ebben.

2. A csemege mandula gyakran túl sós, így akárcsak mi, a kutyánk is erősen megszomjazik tőle. A túlzott sóbevitel vízmegkötő hatású, ami különösen veszélyes a szívbetegségben szenvedő kutyák számára.

3. A mandula olajokban gazdag, ami hozzájárulhat mind az akut, mind a krónikus hasnyálmirigy-gyulladáshoz a kutyáknál.

4. A mandula magas foszfortartalmú olajos mag, ami húgykőhöz vagy vesekőhöz vezethet. Bizonyos kutyafajták, mint például a Lhasa Apso vagy a yorkshire terrier genetikailag hajlamosabbak a vesekő kialakulására. A si-cu, a törpe schnauzer és a Bichon frise pedig a húgykő kialakulásában érintettek.

Mi történik abban az esetben, ha a kutya mandulát fogyasztott?

A mandula hatása az elfogyasztott mennyiségtől és a kutya méretétől függ. Amennyiben úgy gondolod, csak néhány szem mandulát evett meg a kedvenced és nem akadt el a nyelőcsövében, figyeld 12 órán keresztül a hányás vagy hasmenés tüneteit. Ha nagy mennyiségű mandulát fogyasztott az eb – különösen kistestű kutyák esetén – azonnal vidd állatorvoshoz. Valószínűleg infúziót fog kapni a kiszáradás megelőzésére, valamint fájdalomcsillapítót.

Minden dióféle és mogyoróvaj káros a kutyák számára?

Bizonyára felteheted a kérdést, hogy rosszat teszel-e a kutyádnak, ha mogyoróvajat vagy mogyoróvajas jutalomfalatot adsz neki. A válasz meglepő, ugyanis a földimogyoró a neve ellenére nem dióféle, hanem közelebb áll a borsóhoz vagy a babhoz. Ugyanakkor az a legjobb, ha nem adsz neki földimogyorót. Ennek okai ugyanazok, amiért a többi magfélét sem ajánlott az ebeknek fogyasztani.

Kaphat-e mogyorókrémet a kutya?

Némely mogyorókrémben a hozzáadott cukrok mellett mesterséges édesítőanyagok is megtalálhatóak, mint például a xylitol. Ez az összetevő komoly problémákat okozhat a kutyáknál: magas vérnyomást, májbetegséget és vérrög kialakulását. Pont emiatt, ha csemegéket adsz a kedvencednek, győződj meg róla, hogy nem tartalmaz xylitolt. Az édesítőszerek mellett a mogyorókrém kakaót is tartalmaz, aminek egyik fő összetevője a teobromin. Ez a kutyák szívének ritmusát felgyorsítja, aminek következményeként a szívük elfárad, akár meg is állhat.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegségek csemege ehet a kutya mandulát ehet a kutya mogyorót kutya táplálkozása mandula mogyoróvaj olajos mag sós mogyoró

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink