hirdetés

A tenyésztőknek sincs könnyű dolguk: összegyűjtöttük, mit érdemes szem előtt tartani

Gerhát Petra

2024. április 5 - Képek: Az Én Kutyám

Mitől lesz jó egy kutyatenyésztő? Bár a kérdés egyszerűnek tűnik, számtalan olyan aspektusa van egy fajta gondozásának és tenyésztésének, melyre nem is gondolnánk.

hirdetés

Bár törvényileg még nem szabályozott, kit is nevezhetünk valójában tenyésztőnek, és hol húzódik a határ a szaporítás és a felelős tenyésztés között, állatbarátként, felelős állattartóként tisztában vagyunk azzal, hogy óriásiak a különbségek a szemléletet tekintve. Meglepő módon azonban nem minden tenyésztő képviseli a felelős álláspontot tenyészegyedeivel kapcsolatban. Még a MEOESZ, azaz a hazai ebtenyésztők központi szervezete is küzd annak érdekében, hogy tényleg csak olyan emberek keze közül kerülhessenek ki a jövő kutyái, akik valóban széles körű tudással bírnak, és nem is félnek információikat – akár az anyagiak gerjesztette ellenszélben is – használni munkájuk során. A DOGZ Podcast adásában állatorvossal, szaporodásbiológussal és a tenyésztőket tömörítő szövetség magyar elnökével igyekeztünk összegezni, ki is a jó tenyésztő.

Nézz bele itt:

Vagy hallgasd meg itt:

Adásainkat meghallgathatod az Apple podcast- és a Google podcastfelületein is.

A DOGZ podcast 6. évadának harmadik adásában Gerhát Petra, lapunk újságírója és vendégei:

Dr. Márton Kinga, a Purina Magyarország állatorvosa, állatvédelmi szakállatorvos,

Dr. Thuróczy Julianna, a Budafoki Állatgyógyászati Központ szakállatorvosa, szaporodásbiológus, és

Korózs Gábor, a Magyar Kennelklub elnöke járta körül a tenyésztők felelősségének témakörét.

A hungarikum kutyafajták egészségesek

Kiemelt helyzetben vannak a magyar kutyafajták, a hungarikum státuszuknak köszönhetően világszinten is nagy védelemnek örvendenek. Korózs Gábor és a MEOESZ az elmúlt 5 év során az agrárminisztériummal karöltve végzett átfogó génvizsgálatokat, és hozott létre fajtamegőrző programot annak érdekében, hogy biztosíthassa a kilenc hazai kutyafajta jövőjét.

De nem minden fajta ilyen szerencsés, hiába őrködik a világ több mint 200 országában az FCI felettük. A beszélgetés során kiderül, miként is lesz valakiből tenyésztő, vannak-e törvényi előírások, képzések annak érdekében, hogy a tenyésztői titulus minőséget is szavatoljon.

Nem olyan egyszerű dolog egy alom megtervezése

Bár Az én kutyám magazin olvasói minden bizonnyal a nagy átlagnál jóval több tudatossággal állnak az állattartás ügyéhez és a szaporítás kérdésköréhez, megdöbbentő módon generációk nőttek fel úgy, hogy azt hiszik, egy kutyának ellenie kell a boldog és egészséges élet érdekében. De vajon tudják-e, mikor és milyen körülmények között válhat hivatalos tenyészegyed egy kutyából, és milyen alapvető összetevői vannak a kennellé válásnak? Hogyan érdemes a kölyköket felnevelni, szelektálni, táplálni, tartani a mindennapokban annak érdekében, hogy még unokáik és teljes életet élhessenek? Ha ez utóbbi kérdésekre bizonytalan a válasz, mindenképp hallgass bele legutóbbi beszélgetésünkbe!

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

állatorvos betegségek dogz podcast Dr. Márton Kinga Dr. Thuróczy Julianna genetika komondor Korózs Gábor kutyatenyésztő MEOESZ merle mudi Podcast szaporító tacskó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink