hirdetés

6 népszerű kutyafajta, akiket sokan szeretnének házi kedvencnek: mutatjuk, kihez illenek valójában

Beszterczey Judit

2023. április 1 - Képek: Getty Images Hungary

Örökzöld téma, milyen kutyát válasszunk magunknak és a szeretteinknek. Rendkívül komoly és felelősségteljes döntés ez, hiszen jövendőbeli négylábú társunk akár 15 évig is elkísérhet bennünket. Valljuk be, mindig vannak úgynevezett „divatfajták”, de kérdés, hogy valók-e nekünk. Sokszor ugyanis megtéveszthet egy bájos kutyapofi, de egyes felkapott fajtákra akár rá is faraghatunk.

hirdetés

Mopsz, golden retriever, uszkár vagy éppen a rókaformájú shiba inu. Egyre többször találkozni az utcákon ezekkel a nagyon divatos fajtájú és karakteres küllemű kutyákkal. Azonban ezek a kutyák is többek a szép szemüknél és az elragadó megjelenésüknél. Hiába kistermetű a legtöbb közülük, korántsem ajánljuk mindenkinek. Most kiderül, neked melyikük való!

Lagotto romagnolo

A lagotto egy egyre népszerűbb fajta, főleg nagyvárosokban tűnik fel ez a közép uszkárhoz kissé hasonlatos, jellegzetesen göndör szőrű, közepes testű, mozgékony kutya. Ezt az olasz fajtát eredetileg szarvasgomba keresésére és vízi vadászatra használták Itáliában. Ne tévesszen meg a nagyon barátságos, maciszerű küllem, nem társasági kutyáról, hanem vérbeli vadászkutyáról van szó, aki imád dolgozni, folyamatosan várja a feladatokat és nagyon nagy a mozgásigénye.

Bár alapvetően barátságos fajta, mégis izgága. A szőre rendszeres ápolást igényel, négyhetente illik kozmetikushoz vinni, amely már komolyabb összeget jelent. Inkább azoknak ajánljuk, akik következetesen, szeretetteljes szigorral tudják nevelni a lagottót, és sok idejük van vele foglalkozni és sétálni.

Shiba inu

Óriási divattá vált a „kisróka” külsejű japán kutyafajta, a shiba inu tartása, egyre többször találkozhatunk ezzel a jellegzetes megjelenésű kutyával az utcákon. Bár a shiba inu elragadó külsejű, nem társasági kutyáról beszélünk, hanem egykoron vadászatra alkalmazták eme japán „nemzeti kincset”. A shiba ennek megfelelően sokszor harcias, ha nincs megfelelően szocializálva, akkor elveszti a fejét.

Nem a legkönnyebben nevelhető, rendkívül független típus, létezik olyan shiba inu, aki még azt se szereti, ha megsimogatják. Folyamatosan szocializálni kell, mert öntörvényűsége mellett elharapódzhat rajta a birtoklási vágy. Nem szereti a nyakörvet és a túlzott dédelgetést se, tehát rendkívüli türelmet igényel. A shiba inu bár sose lesz tökéletesen engedelmes, nagyon szereti a gazdáját és a gyerekeket is. Kell hozzá egy jó adag merészség és fegyelmezettség, hogy első kutyának bevállaljuk egy shiba inut.

Golden retriever

A családi nagy maci. A jó helyről, komoly tenyészetből származó golden retriever a legideálisabb családi kutya, bár arra számítani kell, hogy folyamatos vedlése miatt hullajtja a szőrét. Híres engedelmességéről, éles eszéről, tanulékonyságáról és érdeklődő temperamentumáról. A megbízható helyről származó goldie rendkívül stabil idegrendszerrel bír, sose fordulna senki ellen, békességes és jóságos kutya.

Kifejezetten ajánlott elsőkutyás gazdák számára, akárcsak „testvére”, a labdrador retriever. Bár viszonylag nagy a mozgásigénye, és agyban is fárasztani kell, kinti és benti kutyának is alkalmas. Idősebb korában egyedül is jól megvan, kedveli az állatok társaságát, de legjobban az emberért rajong. A goldie egyedüli gyenge pontja az evés: akármikor és akármennyit képes behabzsolni, vigyázni kell vele, mert könnyen elhízik, ami az ízületei rovására megy.

Uszkár

Az uszkár ismét rendkívül népszerűvé vált, elsősorban a törpe vagy a „táskakutyaként” is ismert toy uszkárokkal lehet mostanában sokszor találkozni. A fajta rajongói a világ legintelligensebb kutyafajtájának nevezik, s lehet ebben valami, hiszen korábban kizárólag uszkárokat alkalmaztak cirkuszi produkciókhoz. Az uszkár rendkívül okos, vidám és kiszámítható kutyafajta, élénk és mozgékony.

Nagyon szeret játszani is, és képes arra, hogy megjegyezze a játékai nevét, és kérésre oda is vigye a gazdájához. Amellett, hogy tanulékony, nagyon kiegyensúlyozott a temperamentuma, és nagyon szereti az ember társaságát. Jól nevelhető, ha tanítják és foglalkoznak vele, az ember kitűnő társa lesz. Mindebből kiderülhet, hogy remek választás az elsőkutyások számára. Jó hír: fajtajellegénél fogva egyáltalán nem hullajtja a szőrét. Azonban folyamatos kozmetikázást igényel a szőre, akármelyik uszkár fazont részesítjük előnyben. A gondos gazdák négyhetente viszik kutyakozmetikushoz a kedvencüket, tilos elhanyagolni a szőrüket!

Mopsz

A család és a járókelők kedvence ez a kis mókamester, akit nem véletlenül hívnak sokszor Yodának. A mopsz igazi társasági kutya, született bohóc, annak idején a kínai császárok szórakoztatására tenyésztették ki. Kiváló családi barát lesz, feltéve, ha nagyon tudsz vigyázni erre a kis „röfögő” szeretetgombócra. Nem igényli, hogy botot dobálj neki vagy kilométereket sétálj vele, sőt. Inkább a pamlagon fekszik vagy a gazdi ölében. Bár nem ő fogja a legkomplikáltabb feladatokat és produkciókat végrehajtani, viszont nem ugatós, úgyhogy ideális akár a belvárosba is.

Viszont! A mopsz a rövid orrú kutyákhoz hasonlóan hajlamos hőgutára, ezért mindig nagyon figyelni kell, hogy ne legyen túl meleg helyen, például kánikulában különösen vigyázzunk rá, próbáluk meg hűteni a testét. Mivel érzékeny a szervezete, hajlamos csípőízületi diszpláziára, úgyhogy ennél a fajtánál is nagyon igaz, hogy kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk mopszot. További egészségügyi kockázat, hogy kidülledő szeme miatt számos örökletes vagy szerzett szembetegségre is hajlamos. Mivel rendkívül rövid az arcorri része, ezért a táplálására is oda kell figyelni. Ha mindezekre alaposan figyelni tudsz, akkor elsőkutyásként is imádni fogod ezt a bolondos fajtát!

Border collie

Rendkívül okos és alkalmazkodó fajta. A család minden tagjával jól kijön, de más kutyákkal szemben inkább tartózkodó. Nagyon fegyelmezett, nem véletlenül alkalmazzák például agilityzni, vagy segítőkutyaként. Mivel terelőkutya, imád mozogni, játszani, frizbizni és apportírozni. Szereti a gyerekeket, viszont a border collie is mozgásigényes, és következetes nevelést, szigorú szocializációt igényel. Ideális családi kedvenc, mégis a szakirodalom tapasztaltabb kutyások számára ajánlja.

border collie golden retriever kutyafajták kutyatartás lagotto romagnolo milyen kutya illik hozzám mopsz népszerű kutyafajták olasz vízikutya shiba inu uszkár

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!