hirdetés

Kezdő kutyás vagy? Ezekből a fajtákból érdemes választanod

Buzgó Csilla

2020. november 23

Egy új négylábú családtag befogadása számos kihívás elé állítja a lelkes, de gyakorlatlan gazdikat. Szerencsére léteznek azonban olyan kutyafajták is, melyek személyisége és napi ápolása nem igényel profizmust.

hirdetés

Bármilyen fajta mellett is teszed le a voksodat, mindenképp érdemes átnézni a rá vonatkozó “használati utasítást”. Bizonyára alig várod, hogy a kiskedvenc megérkezzen, tehát örömmel fogod böngészni az ápolási, nevelési és a felszerelésre vonatkozó tanácsokat. Mi most csak egy kis ízelítőt hoztunk neked a szakértők szerint legproblémamentesebbnek tartott ebekről.

Golden retriever

Nem véletlenül tartják őt “a” családi kutyának: barátságos, szinte lehetetlen kihozni őt a sodrából, hálás és könnyen ápolható fajta. A golden retrieverek eszesek és könnyen tanulnak, de nem élnek vissza a gazdi jóindulatával. Természetesen a rendszeres, aktív mozgást is igénylik, mint bármely más kutya. Gyerekek mellé is ideális társak.

Cavalier King Charles spániel

Hatalmas szemei és bájos megjelenése gyereket és felnőttet egyaránt meghódít. Elég kompakt méretű ahhoz, hogy a legtöbb helyre magával vihesse a család, de nem olyan törékeny, hogy félteni kelljen őt a kisebb gyerekek esetleg gyakorlatlan bánásmódjától. Közepes mozgásigényű társasági fajta, aki könnyen tanul, és szívesen vesz részt a közös programokban.

Yorkshire terrier

Ugyan sokan önfejűnek és makacsnak tartják a yorkie-kat, egy cseppnyi határozottsággal még a kezdő tulajdonosok is könnyűszerrel kezes bárányt faraghatnak a parányi patkányvadászokból. Elbűvölő egyéniségük és imádnivaló külsejük széles körben népszerűvé tette őket. Bundájuk rövid és hosszú fazonnal is jól mutat, de gondozásukat időnként illik szakemberre bízni. Készülj fel a rendszeres fogápolásra: sajnos ezek a pici ebek hajlamosak a fogkőképződésre, így elengedhetetlen számukra a mindennapos fogmosás, vagy legalább a rágójátékok állandó biztosítása.

Uszkár

Ahhoz képest, hogy vízi vadászkutyaként indult, az uszkár társállatként rövid idő alatt belopta magát az előkelő családok szívébe. Elegáns és mutatós külseje, valamint aktív, játékos személyisége igazán szórakoztatóvá teszi a vele töltött időt. Több méretben tenyésztik, tehát mindenki megtalálhatja az életstílusához megfelelő típust. Göndör bundája rendszeres és hozzáértő ápolást igényel, valamint hideg időben oda kell figyelni megfelelő öltöztetésére is.

Papillon

A franciák kicsi pillangója tökéletes első öleb, mert természete nem kolerikus, és jól kijön a nagyobb gyerekekkel is. Gyönyörű bundája érdekes módon nem igényel vérrel-verítékkel kivitelezett ápolást, ugyanis alig vedlik, viszont a rendszeres fésülés elengedhetetlen számára. Aktív és eszes kiskutya, könnyen tanul új trükköket, tehát a nevelés terén kezdő gazdik is sikerélményeket szerezhetnek általa.

Bichon frise

Mindenki fehér vattacukra egy rendkívül alkalmazkodó, kellemes személyiségű kutyus, aki imád szeretett családja körében időzni. A kicsi gyerekekkel is jó barátságot köthet, persze ő is ugyanúgy igényli a kedves bánásmódot – nyilván egyik eb sem szereti, ha ütlegelik vagy tépik a szőrét. Apropó, szőr: csak olyan gazdiknak ajánlott a tartása, akik rendszeresen hordják őt kozmetikushoz, mert a bichon frise habos-babos bundája csak állandó ápolás és gyakori fazonigazítás mellett marad esztétikus.

Labrador retriever

A világ egyik legnépszerűbb segítőkutyája egyszerű családi ebként is megállja a helyét. Ez a báránylelkű szeretetcsomag ideális társa az aktív életet élő gyerekes famíliáknak. Szeret tanulni és fontos számára a mentális stimuláció, különösen fiatal korában. Ápolása rendkívül egyszerű: csak időnként kell átkefélni, hogy a kilazult szőrszálak ne a kanapén vagy a szőnyegen landoljanak. Mivel hajlamos az elhízásra, mindenki lelkére kell kötni, hogy ne etessék túl jutalomfalatokkal, különben hamar ellustulhat és felszedhet pár fölös kilót, amit az egészségére is káros.

Pomerániai törpespicc

A látszattal és hírnevével ellentétben a pomerániai nem egy kényes és butuska öleb. Imád új trükköket elsajátítani, szellemileg, fizikailag aktív, és rendkívül szórakoztató társa a gyerekeknek is. Bár ápolása embert próbáló feladatnak tűnhet, ha naponta legalább egyszer átfésülöd a törpespiccedet, valamint koszolódás esetén megfürdeted, szép és egészséges marad a bundája.

Természetesen nem feltétlenül kell fajtiszta ebet választanod, ha tapasztalatlan vagy a kutyatartás terén. Ha inkább keveréket fogadnál örökbe, a menhely munkatársai rövid elbeszélgetést követően tudni fogják, melyik védencük való pont neked.

(Képek: Getty Images Hungary)

első kutya gazdi golden retriever kezdő kutyásoknak kutyák kezdő gazdiknak yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink