hirdetés

Ez a 4 fajta kezdő kutyásoknak is jó választás

Molnár Enikő

2023. november 14 - Képek: Getty Images Hungary

A megfelelő társ kiválasztása nem egyszerű dolog, hiszen mindenki olyan kutyát szeretne, akivel öröm lesz eltölteni az elkövetkezendő 10-15 évet. Éppen ezért fontos a körültekintő választás, nemcsak a mi érdekünkben, hanem a leendő kedvenc érdekében is.

hirdetés

A kutyatartás az elmúlt években eddig nem látott rekordokat döntöget, évről-évre egyre többen köteleződnek el egy (vagy több) kutyus mellett. Ez egyfelől szuper, hiszen sok boldogsággal jár egy eb befogadása, számos lehetőséget ad, illetve aktívabb, egészségesebb életmódra sarkall. De megvannak a maga nehézségei is, amivel sajnos sokan nem számolnak. Hiszen milyen képet ad a közösségi média a kutyatartásról? Csupa móka, kacagás, könnyű tréning… Csak sokszor azt felejtik el megemlíteni, hogy mennyi munkával jár mondjuk egy ilyen szintű kapcsolat kialakítása. Ezért is fontos, hogy a saját kutatómunkánkat is elvégezzük, amikor megszületik a döntés: kutyát szeretnénk. Hiszen 15 év a mi életünkben is egy huzamos elköteleződést jelent, de a választott kutyának az egész életét jelenti. Ez az egyik oka annak, hogy sokat beszélünk a kutyák igényeiről, jóllétről és arról, hogy hogyan lehet egy teljesebb életet biztosítani nekik. Hiszen, ha felelősségteljesen szeretnénk kutyát vállalni, akkor a döntésünk egy életre szól, csak éppen nem a miénkre. Ezt a döntést pedig szeretnénk megkönnyíteni azzal, hogy időről-időre összeszedünk kezdő gazdik számára ideális fajtákat, akik híresek arról, hogy könnyen taníthatóak és kiegyensúlyozott temperamentummal rendelkeznek, így nem kell rögtön beleugrani a kutyázás sűrűjébe.

Egy "szobacirkáló" jó választás lehet kezdő kutyatartóknak.

Ezeket mindenképp vedd figyelembe

Először is szeretnénk leszögezni, hogy a fentebbi sorok semmiképpen nem elrettentésként szolgálnak. De nagyon fontos megérteni a felelősséget, amivel egy kutya befogadása jár, ezért hangsúlyozzuk, hogy nem minden olyan egyszerű a kutyázás világában. Egy kutya potenciális áldozatokkal jár, de ezek mértéke egyáltalán nem uniform. Ha „rosszul választunk”, tehát túlvállaljuk magunkat, mert nem nézünk utána az adott fajta habitusának és igényeinek, akkor nehéz lesz belerázódni (főleg kezdő gazdiként) és felnőni egy „nehezebb” kutya nevelésének a feladatához.

Nincs jó vagy rossz kutya. De vannak rossz választások, amik miatt nem lesz olyan egy eb, amilyen lehetne, és ami miatt a gazdi is csalódott lesz. És most nem a kölyökkori és fiatal felnőttkori csínytevésekről és kihívásokról van szó, mert azok teljesen máshová tartoznak, és a legjobban kezelhető kutyafajtáknál is felmerülhetnek. Fontos, hogy figyelembe vegyük a körülményeinket és a lehetőségeinket, ezt ebben a cikkben részleteztük, néhány további, kezdő kutyásoknak ajánlott fajtával kiegészítve. Még mielőtt elérünk az ajánlott kutyafajtákhoz, érdemes megemlíteni, hogy minden kutyával foglalkozni kell, és minden kutya időigényes. De vannak fajták, akik kevesebb energiabefektetéssel is szuper társak lesznek, és vannak ebek, akikkel az ideális eredmények eléréséhez többet kell foglalkozni.

Az angol springer spániel egyike azoknak a kutyafajtáknak, akiket kezdő kutyatartóknak is ajánlanak.

Milyen kutyát válasszunk?

Sokunk kinézet alapján választ kutyát, vagy lát egy jól képzett, példaértékű ebet, és általánosítja annak az egyednek a viselkedését az egész fajtára. Ezzel igazából semmi baj nincsen, egészen addig, amíg rugalmasak vagyunk, reálisak az elvárásaink és hajlandóak vagyunk azt az időt és energiát ráfordítani, amit a választott kutya igényel. Például divatos fajták mostanában a huskyk, a border colliek, németjuhászok vagy éppen a kistermetű terrierek, minden mennyiségben. Nem kérdés, hogy elragadóak ezek a kutyák, és elképesztő dolgokat lehet velük véghez vinni. De nem feltétlenül ajánlják őket kezdő gazdiknak, vagy azért, mert nagyon sok a mozgásigényük és és az energiájuk, ezért sok fárasztást igényelnek, vagy azért, mert nagyon függetlenek és makacsok tudnak lenni, ezzel erősen megnehezítve a gazdi dolgát.

Egy kutya egy új rutin kialakítását igényli, és nem mindegy, hogy mennyit kell változtatni a jelenlegi, megszokott napirenden. Ezzel nem azt mondjuk, hogy semmiképpen ne legyen ilyen kutyája egy kezdő kutyatartónak, és nem is azt, hogy nem lehet sikerélménye valakinek, ha a fentiek közüli (vagy a fentiekhez hasonló) első kutyája van, mert bármelyik kutya csodálatos társ tud lenni. Szimplán csak azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy nézzünk utána a fajtának, és döntsük el, hogy tudjuk-e vállalni a feladatot. Így pedig elérkeztünk a kezdő kutyatartóknak ajánlott fajtákhoz.

A border colliek nagyon aktív kutyák, hiszen terelésre, egész napos munkára tenyésztették ki őket. Ezért nem ajánlják kezdő kutyatartóknak. Általában igaz, hogy amíg nem tudjuk, hogy mennyi időt tudunk szentelni egy kutyára, ne vigyünk haza olyan fajtát, ami notóriusan lefáraszthatatlan.

Angol springer spániel

Kedves természetű, elragadó fajta, aki szeretne a gazdája kedvére tenni, jó választás lehet kezdő kutyatartóknak. Jellemben nagyon hasonlít egy golden retrieverre vagy egy labrador retrieverre, emberközpontú, vidám fajta. Könnyen tanítható, nagyon szereti a családját, jól kijön más kutyákkal és szocializálható egyéb háziállatokhoz. Napi lemozgatás mellett jól alkalmazkodik egy lakás körülményeihez, de megköszöni, ha van egy kert, ahol szaladgálhat. Aktív gazdik mellé ajánlott, ez tény és való, de aki kutyát szeretne, az általában elfogadja a mindennapos hosszabb sétákat.

Whippet

Furcsának tűnhet, hogy egy agárfajta jó lenne első kutyának, pedig így van. A whippet tündéri és békés, szeret a családjával lenni. Barátságos, nagyon csendes és igazi kezesbárány, könnyen tanítható. Igényli a napi mozgást, ez így van, de ha megfelelően le van mozgatva, akkor semmi probléma nincs vele, így jó választás lehet kezdő kutyatartók számára. Az egyedüli problémát a macskák és egyéb kisállatok okozzák, nagyon figyelmesen kell őket összeszoktatni.

Bolognai pincs

Bizony, nem véletlen, hogy olyan felkapottak voltak egy időben ezek a kis felhőszerű kutyák. A bolognai pincs általában barátságos, minimális fárasztást igényel és viszonylag könnyen tanul új trükköket. Játékos, szerethető és mindenkivel nagyon hamar megtalálja a közös hangot. Néha kicsit makacs lehet, de nem annyira, hogy lehetetlenné tegye az oktatását. Igazi házikedvenc, ragaszkodó és hűséges. A hozzá hasonló „szobacirkálók”, mint a havannai pincs, máltai selyemkutya szintén ajánlott a kezdő kutyatartóknak. 

Cairn terrier

Igaz, fentebb említettük, hogy a terrierek nem feltétlenül jó választások első kutyának, de itt is vannak eltérések. Ha valaki szeretne kis kihívást, nem bánja, ha kedvence egy kicsit makacs és szeretne belekóstolni a terrierek világába, de még tapasztalatlan, akkor a cairn terrier egészen jó kezdés lehet. Kedves, barátságos, lojális és szelíd társ, jól alkalmazkodik szinte bármilyen élethelyzethez. Vidám, jól kijön a gyerekekkel, más kutyákkal és kisállatokkal (vadászkutya, tehát azért fontos az összeszoktatás). Könnyen képezhető, de érdemes hamar elkezdeni a közös munkát az ideális eredményekért. Nem igényel túl sok mozgást és nem lehetetlen lefárasztani, így jól beilleszthető a vele való foglalkozás a napi rutinba. Egyébként Toto (Óz, a csodák csodája kis terriere) is egy cairn terrier.

Örökbefogadott kutyák

Az örökbefogadott kutyákról általában az a hír járja, hogy kimagaslóan ragaszkodóak, és nagyon szeretnének megfelelni a gazdájuknak. Ha valakinek nem fontos a kutya fajtája, illetve nem tudja, hogy milyen ebet válasszon, érdemes lehet körülnézni a menhelyeknél és a kutyamentőknél. Természetesen első kutyának nem ajánlott a mentettek közül is a leginkább traumatizált ebet választani, hiszen ahhoz külön dedikáció és megfelelő mennyiségű tapasztalat kell. De a gondozók segítségével kiválaszthatunk egy kutyát, aki az életstílusunkhoz illik. Biztos, hogy temérdek szeretetet fog adni, és hálás lesz az új lehetőségért.

Ha örökbefogadás mellett döntenél, akkor fontos, hogy felkészülj arra, mire számíthatsz az első időkben, és mire van szüksége a kutyusnak. Szakértő nyújt ehhez segítséget EBBEN a cikkünkben, és azt is elárulja, mi az a két komoly hiba, amit az újdonsült gazdik, jószándékból ugyan, de rendszeresen elkövetnek.

angol springer spániel bichon havanese bolognese cairn terrier első kutya felelősség golden retriever kezdő kutyatartó kutya örökbefogadás kutyák kezdő gazdiknak labrador máltai selyemkutya örökbefogadott kutya kötődése whippet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!