hirdetés

Szeretet és türelem a kulcs: így nevelj egy problémás mentett kutyust

Ferenczi Deborah

2022. január 23

Egy mentett kutya nevelése a kezdetekben nehézkes lehet. Sokszor meg kell küzdeni olyan problémákkal, amik akár számunkra szinte érthetetlenek is lehetnek. A nehéz sorsú ebnek vannak traumái, fel nem dolgozott sebei, így a viszonyod kizárólag akkor lesz vele felhőtlen, ha megtanulod őt helyesen kezelni.

hirdetés

Egy mentett kutyus soha nem tiszta lappal indul, hiszen már valószínűleg vannak olyan traumái, életeseményei, mely miatt teljesen más, sokkal türelmesebb és szeretetteljesebb hozzállást igényel.

Elképzelhető, hogy az első napokban félni fog tőled, de ez nem ellened szól, hanem a rossz tapasztalatok miatt van

Először természetes, hogy bizalmatlan

Az első napok mindig a legnehezebbek, hiszen sok esetben a kutya az előző élményeire hagyatkozva nagyon bizalmatlan, nehezen szocializálódik. Viszont ennek folytán nem szabad, hogy túlzásokba ess vele kapcsolatba. Ne kényeztesd el, mivel elképzelhető, hogy elsőre ez ijesztő lesz számára, és értelmezni sem tudja hirtelen rá szakadó szeretetet. Az első pár napon érdemes hagyni, hadd szokjon meg és nyugodjon meg. Vedd fel a tempóját és hagyd, hogy elsősorban ő győződjön meg arról, hogy biztonságban van.

A harmónia megtalálása

A hosszútávon jól működő kapcsolat kulcsa egyértelműen a megfelelő bizalom kialakítása. Ez nagyon nehéz lehet abban az esetben, ha a kutyának rossz tapasztalatai vannak. Az elsődleges feladat, hogy a rossz beidegződéseket felül kell írni. Mivel sokszor ez az indoka annak, hogy ha esetleg szökni akar vagy látványosan nem tud beilleszkedni. Érdemes nagyon nagy türelmet és szeretetet mutatni. Biztosítani kell új kedvencedet arról, hogy egy olyan szerető környezetben van, ami teljes biztonságot nyújt számára.

Félhet egyedül a kutya

Az örökbefogadott kutyák is képesek mély köteléket kialakítani új gazdáikkal, de kezdetben az elválás érzelmileg komolyan hathat. Ezért fontos, hogy az első hetekben ne hagy sokáig egyedül otthon. Inkább csak rövid időre hagyd őrizet nélkül, hiszen az idegen környezet és az egyedül maradástól való félelem komoly stresszfaktor lehet számára. Ezen felül érdemes valamilyen játékot is ott hagyni számára, sőt ha nagyon stresszes, ajánlott komoly zenét betenni, ami kutatások szerint megnyugtatja az állatot.

A kezdetben alakítsd ki a rutinokat

Annyi bizonyos, hogy a menhelyen nem volt szoros napirendje az állatnak, így érdemes ezt mihamarabb megtanítani számára, hiszen így fog tudni alkalmazkodni az életritmusodhoz. Próbáld meg magad minden esetben tartani ehhez a napi rutinhoz, és szoktasd ehhez az állatodat is, így lesz egy kerete a napjának. Arról nem is beszélve, hogy a kiszámíthatóság egy komoly biztonsági faktort fog nyújtani számára.

Erőviszonyok stabilizálása

Tévhit, hogy a félősebb kutyusok esetében nem kell megtartanod a határokat. Egy erősebb jellemű eb esetében ez komoly odafigyelést igényelhet. Ezért mindig legyél következetes és nyugodt, ha fegyelmezésről van szó. Amennyiben nehezen kezeled a helyzetet, érdemes lehet kutyakiképzőhöz fordulni, aki szaktudásának köszönhetően tud segíteni megtalálni a tökéletes összhangot.

Hagyj időt a beilleszkedésre

Végezetül vedd figyelembe azt, hogy valószínűleg több idő kell egy ilyen kutyusnak a beilleszkedéshez. Adj neki időt arra, hogy megszokja az új környezetét, ne áraszd el rögtön a szeretetteddel, hiszen ettől is megijedhet. Legyél türelmes és meglátod, sikerrel fogsz járni.

(Képek: Getty Images Hungary)

bántalmazott kutya nevelése félős kutya kutya bizalom kutya nevelése kutyaszeretet mentett kutya mentett kutya nevelése türelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink