hirdetés

Gondolnak-e szomorú múltjukra a mentett kutyák? Így emlékeznek vissza

László Enikő

2021. július 8

Embereknél gyakori jelenség, hogy a múlton rágódnak. De vajon kutyáink is képesek erre? Vajon gondol mentett, korábban bántalmazott kedvenced szomorú emlékeire vagy csupán a jelennek él?

hirdetés

A kutyák memóriája nem teljesen úgy működik, mint az embereké, de kutatások szerint ők is emlékeznek a múltban történt eseményekre. Korábban a tudósok azt is igazolták, hogy négylábú kedvenceink nemcsak anyukájukra, de testvéreikre is emlékeznek. Vajon bánkódnak a múlton szomorú múltú kutyáink?

Hogy működik a kutyák memóriája?

2016-ban Az ELTE Etológia Tanszékének és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportjának kutatói bebizonyították, hogy a kutyák olyan komplex eseményeket is képesek felidézni, mint az egyszerűbb emberi cselekvések.

Mivel megkérdezni nem tudjuk kedvenceinket, emlékeznek-e arra, ami korábban történt, a szakembereknek más megoldást kellett kitalálnia. A kísérletben tizenhét kutya vett részt, akiket kiképeztek a Csináld utánam!, azaz a do as I do! módszerrel. Ennek során az ebeknek a Csináld! parancsra gazdáikat kell utánozniuk (például felugrás, tárgy megérintése). A négylábúak 24 óra elteltével is képesek voltak emlékezni arra, mit kellett korábban tenni a Csináld! vezényszóra. Claudia Fugazza, a kutatás vezetője szerint ez olyan, mintha azt kérdeznénk tőlük: emlékszel, gazdád mit csinált korábban?

Vajon képesek-e a kutyák olyan múltbeli események felidézésére, amelyek esetében nem számíthattak arra, hogy egyszer majd fel kell idézni ezeket? Hogy választ kapjanak a kérdésre, a szakemberek további teszteket végeztek. A tréning során azt tanították meg az ebeknek, hogy a gazda által bemutatott viselkedéstől függetlenül, utánzás helyett le kell feküdniük. Addig gyakoroltak, amíg a kutyák már maguktól lefeküdtek a gazda akcióját követően. Majd az ebek újra a Csináld! vezényszót kapták, amire nem számíthattak. Az eredmények az epizodikus-jellegű memória használatát támasztották alá, így az ELTE kutatói elsőként szolgáltak kísérleti bizonyítékkal arra, hogy az ebek képesek felidézni az emberek múltbéli cselekedeteit.

Szomorú múltú kutyák

Sajnos a menhelyi kutyák nagy részének rendkívül szomorú múlt áll a háta mögött. Egyeseket bántalmaztak, éheztettek, elhanyagoltak, bezártak, láncra vertek vagy egyszerűen csak magára hagytak. Ez szinte mindannyiójukban mély sebet ejt, amit csak egy szerető otthon tud begyógyítani. Bár a menhelyek munkatársai igyekeznek őket minél hamarabb rehabilitálni, az mégsem ugyanolyan, mint egy saját, meleg otthon.

Aki fogadott már örökbe ilyen kutyát, az észreveheti az árulkodó jeleket. Amikor az új kedvenc nem mer belépni a házba, hiszen azt neki sosem volt szabad. Próbál minél kevesebb vizet zavarni, meghúzni magát és nem érti, mi történik vele. Szépen lassan (egyesek igen gyorsan) azonban megszokja a szerető környezetet és valósággal kivirágzik. Saját örökbefogadott kutyám, Lola például 12 óra leforgása alatt eljutott onnan, hogy nem mer bejönni a házba odáig, hogy az ágyamban szundított el aznap este.

Lola megtartotta jó szokását! /Fotó: László Enikő

Traumatikus élmények és deszenzitizáció

A kutyák képesek felidézni múltbéli emlékeiket, főleg akkor, ha azok traumaként érték őket. Leggyakrabban akkor vetülhet eléjük az emlékkép, ha egy olyan tárgy kerül elő, amivel korábban rossz tapasztalataik voltak (ezáltal asszociálnak). Például ilyen lehet egy partvisnyél, esetleg egy kalap (például, ha bántalmazója folyton kalapot viselt). Ha korábbi tulajdonosa tegyük fel férfi volt, lehet, hogy az ebnek fenntartásai lesznek a férfiakkal szemben. De ugyanígy lehet ez nőkkel is, sőt, adott helyekről is rossz emlék juthat eszükbe. Habár szerencsére a legtöbb mentett kedvenc nem jár ott, ahonnan egykor kiszabadult. Fontos kiemelni, hogy a mentett kutyák többsége hamar megszokja a szerető környezetet, és nem búslakodik sokáig!

Elengedhetetlen, hogy kedvenced ne éljen félelemben, ne tartson semmitől, hiszen nincs mitől félnie. El kell érni, hogy a benne feszültséget keltő tárgyak, bizonyos karakterrel rendelkező emberek (például alacsony, magas, túlsúlyos, férfi, nő, stb.) csak hétköznapi eszközök, személyek legyenek és ne idézzenek fel fájdalmas emlékeket. Ilyenkor próbálj meg pozitív dolgokat kapcsolni félelme tárgyához.

Először csak mutasd meg neki fokozatosan az adott holmit, hagyd, hogy esetleg megszimatolja, de ha nem akarja, az sem baj. Folyamatosan dicsérd és jutalmazd. A fokozatosság itt kulcsfontosságú, hiszen nem szeretnéd túlságosan stresszelni kedvencedet. Többször, rövid időre vedd elő az adott tárgyat. Ha bizonyos karakterű emberektől fél, kérd meg egy hasonló ismerősödet, hogy foglalkozzon kicsit kedvenceddel. Jutalmazza, dicsérje, hagyja, hogy az eb a közelébe menjen. Ezt sem szabad elsietni, hiszen a félelem agressziót is kiválthat belőle. Ha kedvenced rendkívüli módon fél és esetleg agresszív is emiatt, jobb, ha szakember segítségét kéred ki a deszenzitizáció során!

(Képek: Getty Images Hungary, László Enikő)

emlékezet kutatás kutya emlékezete kutya gondolkodása kutya memória mentett kutya mentett kutya nevelése szomorúság tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink