hirdetés

Pontosan mire és hogyan emlékeznek a kutyák? Összetettebb a dolog, mint azt elsőre gondolnánk

Ferenczi Deborah

2022. április 21

A természet egyik kiemelkedő csodája a memória működése, embereknél és állatoknál egyaránt. A kutyák számos olyan esetre emlékeznek, melyekből csak halvány következtetésünk lehet arról, hogy valójában milyen memóriával lettek megáldva. Az alábbiakban azt vizsgáljuk, hogy vajon a kutyák képesek-e emlékezni a múltra.

hirdetés

Számos kutatás bebizonyította már, hogy az ebek emlékeznek bizonyos dolgokra. Példának okáért, ha egyszer becsapod őket, akkor a későbbiekben bizalmatlanok lesznek irányodba. Tapasztalható, hogy például tárgyakhoz tudnak kötni eseményeket. Például, ha elővesszed a pórázt, azonnal tudják, hogy sétálni indulsz, vagy ha levesszed a tányért a polcról, már várják a vacsorát. A kérdés az, hogy ezek a cselekedetek vajon öszönt szerűen vannak belépjük kódolva vagy a memóriájuk segítségével kötik össze az adott eseményeket?

Kutatások szerint a kutyák rövid távú memóriája abszolút nem erős.

A rövid távú memória

Az kutyák képesek megismerni a gazdájukat, annak a barátait, sőt még azt is, akit ritkábban lát, de már találkozott vele kitörő örömmel üdvözli. Ellenben egy svéd tanulmány szerint a rövidtávú memóriájuk egyáltalán nem jó, ugyanis két percen belül elfelejthetik azt, amit az előzőekben történt. A mi memóriánk epizodikus, amelynek segítségével meg tudjuk őrizni a személyes emlékeinket akár 80 év távlatában is. Az emberi agy olyan pontossággal képes az emlékeket felidézni, mintha csak újraélné azokat. Ezzel ellentétben a kutyusoknak memóriája, ahogyan a legtöbb állaté is, asszociatív. Ez egészen pontosan azt takarja, hogy minden egyes történést és emléket valamihez szükséges kötniük.

Az asszociatív memória működése

Az asszociatív memória úgy gyárt emlékeket, hogy automatikusan kötődik valamihez. Ez úgy működik a gyakorlatban, hogy miután mindig pórázon sétáltatod a kutyusodat, tudni fogja, hogy ha előkerül az eszköz, akkor sétálni mész. Tulajdonképpen tárgyakhoz köti ezeket az eseményeket és ennek köszönhetően asszociál arra, hogy a közeljövőben mi fog történni. Az állatoknak ezen memóriája a túlélés érdekében alakult ki. Ugyanis ezáltal képesek rögzíteni a negatív élményeket, melyeket el fognak kerülni a túlélés érdekében. Kitűnő példa erre az az eset, hogy egy kiskutya kiskorában beleesett a medencébe és majdnem megfulladt, innentől kezdve egész életében kerülte a medencéket, sőt még a gazdáit is nagyon féltette a víztől. Miért tette ezt? Mert negatív asszociáció alakult ki benne, és a túlélés érdekében inkább kerülte a veszélyforrást.

Az új kutatások szerint, nem csak az asszociatív memória működik a kutyáknál, hanem az epizódikus is.

 

A kutyák és az epizodikus memória

Az asszociatív memórián túlhaladva az ELTE TTK Etológiai tanszéke azt is bebizonyította, hogy a kutyáknak van epizodikus memóriája is, csak éppen máshogyan működik, mint az emberé. Annak is tudatában vannak, amit éppen tesznek. De pontosan az epizodikus memória sajátossága, hogy az alany soha nem tudja, hogy az adott emlék felidézésre szüksége lesz, mégis vissza tudja őkez idézni bizonyos esetekben. Az embereknél ez a memória az öntudatra alapul, hiszen az emlékező felidéz egy olyan eseményt, melyet korábban átélt, így szükségszerűen öntudattal rendelkezik. De ezen túlmutatóan az adott etológusok arra jutottak, hogy a kutyák is képesek reprezentálni az ilyen jellegű eseményeket.

A kutatás menete

Miután az állatok nem tudnak beszélni, így fokozottan nehéz vizsgálni az emlékezőképességüket. A tudósok mégis kifejlesztettek erre egy zseniális módszert. A kutatás során 10 kutyát vizsgáltak. A feladat az volt, hogy parancsszóra ismételjék meg az előző cselekedetüket. A parancs az „ismét” szó volt. Példának okáért azt mondták a kutyának, hogy ugorjon fel és le a padra, majd mikor sikeresen elvégezte ezt, elhangzott a parancsszó: „ismét”. Ekkor a legtöbb esetben tényleg megismételték az előző cselekedetüket.

Az adott kutatás elképesztően nagy áttörés az eddigiekhez képest. Mivel ezzel az eredménnyel nem csupán azt bizonyították, hogy a kutyáknak a rövidtávú memóriájuk is működőképes, hanem azt is, hogy rendelkeznek öntudattal. Tehát képesek mentális reprezentációkat végrehajtani és annak is tudatában vannak, hogy mit csinálnak. Hiszen ha nem lennének tudatában a cselekvéseiknek, akkor megismételni sem tudnák azokat. Tehát összegezve ez azt jelenti, hogy ugyan nincsen olyan pontos memóriájuk, mint az embereknek, de képesek emlékezni bizonyos cselekedetekre vagy múltbéli eseményekre.

(Képek: Getty Images Hungary)

asszociatív emlékezet epizódikus kutya emlékezete kutya emlékszik kutya memória memória

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink