hirdetés

Emlékeznek-e a kutyák a testvéreikre? Megható a válasz!

Buzgó Csilla

2021. január 10

Ha a kutyusok orra annyira érzékeny, hogy mérföldekről hazatalálnak csak szagok alapján, vagy betegségeket is kiszimatolnak, miért ne emlékeznének testvéreik illatára?

hirdetés

Számos megható történet kering a világhálón és könnyen lehet, hogy ismerőseidtől is hallottál már az állatok testvéri szeretetének példáiról – netán első kézből tapasztaltad meg ezt a csodálatos jelenséget.

Míg az emberek ösztönei és érzékei ilyen esetekben csalókák lehetnek (vegyük csak példaként azokat az egymástól külön felnövő testvéreket, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy rokonok), az ebek szimata sosem téved.

Honnan tudják az ebek, hogy testvérüket látják viszont?

A válasz egyszerű: a másik kutya illata alapján szinte azonnal meg tudják állapítani, hogy rokonok-e vagy sem. Azonban ennek is vannak feltételei. Azok a kutyusok, akiket négy hónapos koruk előtt választottak el testvéreiktől, kevésbé fognak emlékezni alomtársaikra, mint azok, akik legalább ennyi ideig maradtak eredeti családjukkal.

A kölyköket általában 12 hetesen választják el, tehát gyakran fordul elő, hogy ez a kritérium nem teljesül. A szakértők szerint ideális esetben is csak 6-7 évig maradnak meg ezek a különleges emlékek, ha ezalatt a testvérek nem találkoznak újra, memóriájuk e téren kissé hézagos lehet.

Jobban emlékeznek anyukájukra, mint testvéreikre

A Belfasti Egyetemen érdekes kísérletet végeztek fajtatiszta kutyák részvételével. Kíváncsiak voltak, hogy ha az anyjukkkal megegyező korú és fajtájú ebet, valamint édesanyjukat vezetik eléjük, kitalálják-e, melyikük hozta őket a világra. Az eredmény megdöbbentő volt: a tesztalanyok 84 százaléka preferálta valódi anyját a másik eb helyett.

A testvérekkel végzett kísérlet során ez az arány csak 67 százalék lett, ám ez is figyelemre méltó teljesítmény. A vizsgálat második részében az is kiderült, hogy a kutyáknak még alomtársaik jelenléte sem szükséges az emlékek felszínre hozatalához. A tesztalanyok elé több eb illatával átitatott rongyokat helyeztek, és ők az esetek 70%-ában sikeresen választották ki a testvéreikét.

Hiányzik-e a kutyáknak a biológiai családjuk?

A kölyök-anya kapcsolat a természet rendje szerint a kicsik önállóvá válása érdekében fokozatosan lazul, ám ez nem azt jelenti, hogy két együtt élő kutyacsaládtag között ne lenne különleges kötelék. Akkor sincs semmi probléma, ha a kiskutya sosem találkozik többé eredeti családjával, hiszen a kutatások alapján tökéletesen helyettesíteni tudja őket azokkal az emberekkel, akikkel szerető kapcsolatban él.

A Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetemen elvégzett tanulmány keretében gazdik jelenlétében és nélkülük kérték meg a kutyákat különböző feladatokra. Azt figyelték meg, hogy a gazdik fokozták az ebek önbizalmát és kezdeményező készségét. Ezzel alátámasztották a teóriát, mely szerint a kutyák a gyerekekhez hasonlóan afféle biztonsági hálóként tekintenek “emberszüleikre”.

(Képek: Getty Images Hungary)

alom emlékezet kutya emlékezete memória testvér tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink