hirdetés

Nem csak a macskák ítélkeznek: különösen a nőstény kutyák mérik fel gyakran, hogy az adott illető kompetens-e egy bizonyos feladatban

László Enikő

2022. november 9 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyákban az az egyik legjobb tulajdonság, hogy nem ítélkeznek. Nem érdekli őket, ha valamivel mellélövünk, nekik csak mi magunk vagyunk a fontosak. Vagy mégsem?

hirdetés

Érezted már úgy, hogy a kutyád ítélkezik feletted? Mint kiderült, csak azért lehet, mert egy új kutatás kimutatta, hogy a kutyák képesek felismerni az emberek kompetenciáját bizonyos feladatok elvégzésében. Az általuk legrátermettebbnek ítélt személy mellé állnak, ha ételről van szó, ezért igyekezz mindig a legjobb formádat nyújtani, ha kedvenced elismeréséről van szó.

A kutyák nem ítélkeznek, vagy mégis?

A kutyák híresen hűségesek, és kötelességtudóan követik embereiket, akár a parkba, akár a kanapéra, vagy akár arra a helyre, ahol úgy gondolják, hogy a legnagyobb szükségünk van rájuk: a WC-re. Ahogy követnek minket, egy harmadik fél szemszögéből láthatják emberi képességeinket, és úgy tűnik, képesek odafigyelni bizonyos feladatokra, és megítélni, hogy jól csináljuk-e azokat.

Kutatók vizsgálták

Egy új tanulmányban az embereknek éhes kutyák éber tekintete mellett kellett megpróbálni kinyitni egy ételtartó dobozt. Az egyik esetben az adott személy sikeresen kinyitotta a tartót, míg egy másik embernek ugyanez nem sikerült. A tanulmányban kompetens és inkompetens címkéket kaptak a résztvevők. A kísérletezők ezután mindketten egyszerre próbáltak kinyitni edényeket, amelyek bizonyos körülmények között élelmiszert tartalmaztak, máskor pedig üresek voltak. Amikor a dobozokban élelem volt, a kutyák inkább néztek a hozzáértő kísérletezőre, mint arra a személyre, akiről már korábban is bebizonyosodott, hogy nem jutott hozzá az ételhez.

A szukákat jobban érdekli

A nőstény kutyák láthatóan különösen fogékonyak voltak a kompetenciára, mivel nagyobb valószínűséggel fordultak az ügyesebb illetékeshez, ha élelem forgott kockán. Amikor a tartályok üresek voltak, a kutyák nem preferálták sem a hozzáértő, sem a hozzá nem értő kísérletezőt, ami talán azt jelezte, hogy ítélkezésük csak akkor lép életbe, ha úgy gondolják, hogy van mit veszíteni vagy megszerezni.

„Ez az eredmény azt sugallja, hogy a kutyák különböző kompetenciaszinteket tudnak felismerni az emberekben, és ez a képesség az első szituációnak megfelelően befolyásolja viselkedésüket” – összegezték a tanulmány szerzői. „Adataink azt is jelzik, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a lehetséges nemi különbségekre a kutyák szociális értékelési képességében.”

Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a kutyák képesek felismerni a stresszt az emberek leheletéből vagy verejtékéből. És arra az esetre, ha az ítélkezés kérdése megkérdőjelezné az odaadásukat, azt is tapasztalták, hogy „sírnak”, amikor újra találkoznak kedvenc embereikkel, bizonyítva, hogy – akár jártas doboznyitogatók vagyunk, akár nem – továbbra is nagyon szeretnek minket.

ítélkezik a kutya kutatás kutya ember kapcsolat nőstény kutya szuka szuka kutya tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink