hirdetés

Mit keresnek ebek a börtönökben? Az elítélteknek is szükségük van rájuk!

László Enikő

2020. december 8

A börtönökben nem csak olyan kutyák vannak, akik kábítószert- vagy egyéb tiltott anyagokat szagolnak ki. A rabok társadalmi érzékenyítése egyre népszerűbb világszerte, és hazánkban is volt már rá példa.

hirdetés

Általánosan elfogadott tény, hogy a kutya jó hatással van az emberre. Nem ítélkezik, mindig őszinte és úgy tekint gazdájára, mint a világ legcsodálatosabb teremtésére. Ez a feltétlen, semmihez sem fogható szeretet ihlette a rabok kutyával való társadalmi integrációját.

A rabok sokszor nagyon megszeretik az általuk képzett kutyákat.

Mindkét fél profitál

Általában kétféle program létezik. Az egyik, amikor különböző segítőkutyák képzésében vesznek részt a börtön lakói. A jó magaviseletű, nem erőszakos bűncselekményt elkövető személyek néhány hétre kapnak maguk mellé egy-egy kutyakölyköt, akiket az alapvető vezényszavakra, helyes viselkedésre tanítanak meg. Az ebek sok esetben ideiglenesen szintén a börtön lakóivá válnak, és naponta részt vesznek közös tréningeken, ahol hivatásos kiképzők segítségével zajlik az oktatás. A program végén, amikor már sikeresen levizsgáztak, visszakerülnek kiképzőközpontjukba, hogy hamarosan gazdához kerüljenek, akiknek éveken át segíthetnek.

Az érzékenyítés a rabok számára nagyon fontos, a hasonló programok jó hatással vannak rájuk. Sokuk talán sosem tapasztalta meg egy kutya határtalan szeretetét, így az elengedésük is nehéz.

Egy másik program lényege, hogy a rabok menhelyi kutyákat képeznek ki. Általában az ebek csak adott napokon lehetnek az elítéltekkel, az idejük jó részét a menhelyen töltik. A négylábúak segítenek a bent lakóknak, akik szívesen töltik idejüket aranyos kutyák képzésével, akik a program végére már le is vizsgáznak az alapvető engedelmességi feladatokból. Ezáltal könnyebb lesz számukra gazdát találni.

Kutyás társadalmi integrációs program egy női börtönben.

Az Életre ítélve – Cella program olyan kutyákat választott a rabok mellé, akik hátránnyal indultak a gazdikeresés útján. Nagyok, feketék vagy túl aktívak voltak. Sajnos ez mind hátrány manapság. A program segítőkutyákat is képzett, a menhelyi négylábúak tréningezése mellett.

2018-ban egy szerbiai fegyintézet több mint kétszáz kutyát fogadott örökbe. A cél a rabok társadalmi érzékenyítése volt. Mindenki, aki nem súlyos bűncselekmény elkövetése miatt lett elítélve, gondoskodhat a kutyákról. Ehhez szakképzett trénerek is segítséget nyújtanak. Az ebeknek kenneleket is kialakítottak a börtönön belül, illetve folyamatos egészségügyi ellátásban részesülnek. A projekt sikeresnek mondható. A rabok pozitívan vélekednek a kutyákról és úgy érzik, hasznosan telnek mindennapjaik.

Ez a kutya vakvezetőnek tanul egy rab segítségével.

Akik örök szerelembe esnek

A népszerű amerikai sorozatban, A második esélyben olyan feltételesen szabadlábra helyezett személyeket láthatunk, akik a Villalobos nevű pitbull menedékben dolgoznak. A menhely vezetője, Tia Maria Torres kifejezetten olyan embereknek akar munkát és bizalmat adni, akik szerinte megérdemelnek egy második esélyt az élettől. Sokan közülük szabadulásuk után is a menhelyen dolgoznak.

Tia Maria Torres.

Akiknek a börtön munkahely

A legtöbb börtönben lévő kutya viszont nem érzékenyítés céljából van ott. Komoly munkát végeznek. Kábítószert és egyéb tiltott anyagokat keresnek, a rabok csomagjait, celláit kutatják át rendszeresen. Emellett őrködnek is.

Kábítószer-kereső kutya egy börtönben.

A világ egyik legnagyobb, legjobban őrzött börtönében, a luisianai Angolában olyan ebek dolgoznak, akiknek egy része farkas-kutya hibrid. 2019-es adatok alapján 55 négylábú teljesít itt szolgálatot. A farkas hibridek őriznek, az ebek pedig kábítószer után kutatnak. A börtönben egyébként szintén van érzékenyítő program, ahol a rabok veteránok számára képeznek segítőkutyákat.

Veteránoknak is képeznek a rabok segítőkutyákat.

Az börtönökben lévő kutyás képzések több szempontból is sikeresek. Egyrészt a kutyák javára is válik, másfelől a raboknak is hasznos elfoglaltságot nyújt. Érzékenyíti őket, melynek segítségével szabadulásuk után könnyebb lesz visszailleszkedniük a társadalomba.

(Képek: Getty Images Hungary)

börtön nevelés segítőkutya szociális érzékenyítés társadalmi integráció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!