hirdetés

5 gyakori gazdihiba, amivel kutyádnak akaratlanul is árthatsz

László Enikő

2023. május 7 - Képek: Getty Images Hungary

Ma már egy állatszerető ember számára sem kérdés, hogy a kutyáknak vannak-e érzelmeik. És bár igen jól megértjük egymást, előfordulhat, hogy olyat cselekszünk, ami a másik fél számára kellemetlen lehet. Mutatunk néhány tipikus gazdihibát, amivel az ember akaratlanul is megbánthatja kedvencét.

hirdetés

Bár a kutyák a tudomány mai állása szerint nem képesek olyan összetett érzelmek megélésére, mint az emberek, egyértelmű, hogy ők is megélik az alapvetőket. Például az örömöt, a szomorúságot, a félelmet vagy a szeretetet. Ezeket pedig igyekeznek is a gazdik tudtára adni, mi pedig, ha helyesen értelmezzük a testbeszédet és a szituációt, rájöhetünk, mit érez kedvencünk. A következőkben bemutatjuk azokat a tipikus hibákat, amiket a gazdik gyakran elkövetnek, és így akaratlanul is megbántják négylábú barátjukat.

Hirtelen haragú vagy

Ha kutyád rossz fát tesz a tűzre, azt minden bizonnyal nem a te bosszantásodra csinálta. Ha bepisil, és te nem tanítottad szobatisztaságra, nem várhatod el tőle, hogy magától tudja, mi a rend. Amennyiben szobatiszta, és így ürített a lakáson belül, annak hátterében állhat egészségügyi probléma, mentális zavar, stressz vagy egyszerűen az is, hogy túl sokáig volt a négy fal közé zárva.

Megrágja a cipődet, lyukat ás a kertbe vagy ugat? Ezek tipikus kutyaviselkedések, melyek olykor bizony előfordulhatnak. Ha viszont rendszeres a dolog, akkor lehet, hogy kedvenced energiája nincs megfelelően levezetve. Unatkozik, túlteng benne a tenni akarás, ha pedig te nem gondoskodsz erről, feltalálja magát.

Ha nem bírsz vele, kérd szakértő segítségét, de az nem megoldás, hogy mérges leszel, esetleg kiabálsz. Még ha hamar le is nyugszol, és nem gondolod komolyan, azzal is ártasz neki. A kutya nem érti, mi a gond, csak érzi rajtad, hogy feszült vagy és kerülöd társaságát, amivel egyes problémákat csak tovább súlyosbítasz.

Nem veszel róla tudomást

Tudjuk, hosszú volt a nap, sok volt a munka, és még dugó is volt hazafelé. Kutyád azonban egész nap arra várt, hogy mikor hallja a kulcsaid csörgését, a kilincs lenyomódását, és szippanthat bele semmihez sem fogható illatodba. Ezért akármilyen fáradt is vagy, szánj rá időt, egy kis simogatás, hasvakarás, kanapén henyélés, játék, na és persze a kötelező séta neked is jót tesz! Eltereli a figyelmed a stresszt okozó problémáktól, és végre kikapcsolódhatsz, ráadásul azzal, akinek te vagy a világ közepe. Kutyád pedig örökké hálás lesz neked ezért!

Amennyiben ignorálod és nem foglalkozol vele, számos viselkedési probléma kialakulhat nála, és nem mellesleg érzelmileg is el fogtok távolodni egymástól.

Beledörgölöd az orrát

Majd így aztán megtanulja! Hát, nem. Ez a régen elterjedt rossz gazdiszokás nem vezet eredményre, a kutyának fogalma sincs, miért nyomják a saját vizeletébe az orrát. Főleg akkor, ha az incidens után 1-2 órával történik. Ezzel egyetlen egy dolgot tanítasz meg kedvencednek: hogy féljen tőled. Bizonyára ezt nem szeretnéd, csupán a régi, jól megszokott, évtizedek óta hangoztatott rossz módszert alkalmazod. Ha azt akarod, hogy kutyád engedelmes, a köztetek lévő kapcsolat pedig szoros legyen, javasoljuk, hogy a pozitív megerősítés technikáit alkalmazd a nevelés során.

Sietteted

Kutyád számára a séta olyan, mint neked, amikor reggel átpörgeted a friss híreket. Kedvenced élete nagy részét egy zárt területen tölti, hiába a kert, ott nincsenek olyan izgalmas illatok, mint az utcán. Te pedig becsületesen, naponta többször el is viszed ezért sétálni.

Igen ám, de ha a séta abból áll, hogy csak húzod magad után, mindenhonnan elrángatod és nem hagyod, hogy eleget szimatoljon, akkor a séta már nem is olyan jó móka. Mentálisan is fárad az eb, ha szaglászik, hiszen a sok különböző információt fel kell dolgoznia. Ha csak lohol utánad, nem tud szimatolni, jelölgetni, ismerkedni a világgal, és 10 perc múlva újra a négy fal között találja magát, az nem túl jó élmény számára.

Tessék barátkozni!

Sokat emlegetjük, hogy a szocializáció rendkívül fontos a kutyák számára ahhoz, hogy magabiztos és kiegyensúlyozottak legyenek. Már kölyökkorban meg kell őket ismertetni különböző hangokkal, ingerekkel, emberekkel és állatokkal. De azt is érdemes számításba venni, hogy nem minden kutyának volt nagyszerű gazdája kölyökként, aki megtanította volna ezekre. Bár felnőttként is elsajátíthatók ezen tulajdonságok, a kutya személyiségétől és múltbéli tapasztalataitól is függ, mennyire szociális.

Egyes ebek sokkal jobban szeretik az emberek társaságát, mint fajtársaikét. Ezzel pedig nincs is semmi gond, ha nem agresszívak a másikkal szemben, csupán semlegesek. Ha kedvencedre erőlteted más ebek társaságát, és folyton futtatóba hordod, hogy barátkozzon, de ő ezt láthatóan nem élvezi, esetleg fél is, akkor ne erőltesd. Kutyád számára te vagy az igazi társ, ha pedig valamiben nem akar részt venni, azt fogadd el. Az antiszociális kutyusokról ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

antiszociális kutya félelem gazdi és kutya képzés kiképzés hibák kutya és gazda kutyatartás nevelés séta sétáltatás szaglás szobatisztaság szocializáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink