hirdetés

5 gazdiviselkedés, amivel sokan megbántják kutyájukat: akaratlanul is rosszat okozhatsz kedvencednek

László Enikő

2022. július 22 - Képek: Getty Images Hungary

Bizonyára minden kutyabarát egyetért abban, hogy az ebeknek vannak érzelmeik. Boldogságot, félelmet, frusztrációt, szorongást és féltékenységet is éreznek, hogy csak néhányat említsünk. De rájuk is nagy hatással vannak a mi érzelmeink. Tudják, ha szomorúak, izgatottak vagy idegesek vagyunk. De annak ellenére, hogy sok gazdi megérti ezt, és kutyája jóllétét tartja szem előtt, lehet, hogy nem veszik észre, hogy akaratlanul is megsértik kedvencüket.

hirdetés

A feltételezhetően ártalmatlan dolgok – például egy asztalra csapás, focimeccs közben a tévével való kiabálás vagy akár az ébresztőóra hangja – ijesztőek lehetnek egy kutyának. A gazdik felelőssége, hogy megpróbálják megérteni kedvenceiket, és megadják nekik, amire szükségük van. Ugyanilyen fontos megérteniük, hogy viselkedésük hogyan hat kutyáikra, különösen akkor, ha az akaraton kívül is érzelmi károsodást okoz.

1. A kutyád figyelmen kívül hagyása

Eltolod a kutyádat, amikor az öledbe próbál mászni és puszit adni? Ha folyamatosan elutasítod vagy figyelmen kívül hagyod arra irányuló kísérleteit, hogy felhívja magára a figyelmet, akkor kedvenced szomorúvá válhat. Hiszem te vagy kutyád univerzumának középpontjában. Az ebek a biztonságuktól kezdve az ételükig mindenben gazdáiktól függenek, még azt is mi szabjuk meg nekik, mikor üríthetnek. Mindezt pedig szeretetükkel viszonozzák. Lehet, hogy nem rajongsz a nyálas kutyapuszikért, de ha el is utasítod a csókokat, simogatással vagy játékkal mutasd ki az eb számára, hogy szereted.

De ha folyamatosan eltolod magadtól és/vagy figyelmen kívül hagyod kedvencedet, akkor nemcsak megfosztod a szeretettől, de meg is bánthatod őt. A kutyák társas állatok, a családjuk közelében kell lenniük és gyakran érintkezni akarnak velük. A falkától való elszigeteltség pedig végül depresszióhoz vezet.

2. Belenyomni az orrát

Hatástalan, ha a kutya orrát pisibe vagy kakiba nyomják, amikor a lakásba végezte el dolgát. Ez egy elavult elmélet, de sajnos sokan még mindig helyénvalónak tartják. Ez nem tanítja meg kutyának, hogy ne pisiljen a szőnyegre, azt azonban igen, hogy féljen tőled. Hatalmas elvárás egy állattól, hogy megtanulja, hova és mikor üríthet. A kutya pedig – sok más háziállattal ellentétben – képes ezt elsajátítani. De csak megfelelő és következetes tréning mellett.

Ha a kutyád nem megfelelő helyre ürít, pedig szobatiszta, annak oka van: sétálni kellett volna vinni, és nem tudott tovább várni, valami megijesztette, vagy egészségügyi problémája van. A kutyáknak általában azért vannak „balesetei”, mert nem tudják tovább tartogatni, ami azt jelenti, hogy vagy gyakrabban kell sétáltatnod kedvencedet, vagy nem figyeltél az általa adott jelzésekre (például a bejárati ajtó előtt ül). Ha beledörgölik az orrukat az ebeknek végtermékükbe, akkor azzal baktériumoknak teszik ki őket, és a problémán ez nem javít. Valójában valószínűleg csak ront a helyzeten, mert az eb most egy természetes fiziológiai folyamat miatt fog szorongani.

3. Behívás büntetésre

A behívást úgy tanulják meg a kutyák, hogy jutalmat kapnak, amikor visszamennek gazdájukhoz. Ilyenkor arra tanítod kedvencedet, hogy valami jó dolgot jelent a parancs teljesítése és érdemes hallgatnia rád.

Ha válogatás nélkül használod ezt a vezényszót, néha jutalomért, néha pedig fürdetésért, gyógyszer beadásáért vagy akár (egyáltalán nem ajánljuk) büntetésért, vagy bármiért, amit az eb nem szeret, az állat összezavarodik, és rájön, hogy nem is mindig olyan jó, ha hallgat a parancsra. Ezzel pedig szorongást kelthetsz benne és bizonytalanságot.

4. Kutyád félelmének büntetése vagy kinevetése

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is félhetnek irracionális dolgoktól. A gyakori dolgok, mint a gördeszka, mennydörgés, nagy teherautók, a porszívó, de akár egy adott padlóburkolat vagy lépcső is rémületet okozhat. Elbújással, bevizeléssel és remegéssel reagálhatnak. De a testbeszéd is igen árulkodó (például hátracsapott fülek, behúzott farok).

A legjobb, amit tehetsz egy félő kutyával, ha nyugodt maradsz, és eltávolítod a területről vagy a helyzetből. A legrosszabb, amit tehetsz, hogy kineveted vagy megbünteted, esetleg hosszasan kiteszed az adott ingernek, hátha megszokja. Képzeld el, mit éreznél, ha az a személy, akire a világon a legjobban számítasz, kinevetné egy komoly félelmedet. Nem félnél kevésbé, csak az érzéseid sérülnének. A kutyák is így vannak ezzel. Ezért is érdemes a kölyköket minél korábban kitenni minél több ingernek. Ha pedig felnőtt kedvencednek vannak irracionális félelmei, kérd egy szakértő segítségét.

5. Szobakennel használata büntetésként

Sok kutya számára a szobakennel vagy csak önmagában a fekhely a nagybetűs Biztonságos hely. Ide vonulhat el kedvenced, itt pihenheti ki magát, itt nem zargatja senki. Ez csak az övé.

De ha büntetésből a helyére küldöd a kutyádat, és ami még rosszabb, kiabálsz és esetleg bezárod a szobakennelbe, már nem is olyan nyugalmas és biztonságos az a hely. Ettől az eb pedig zavart és ideges lesz, mivel a számára idilli terület a büntetés helyévé vált.

Egy boldog, magabiztos kutyát gyengéd bánásmóddal, kedvességgel és megbízhatósággal lehet nevelni. Tanulj meg olvasni a testbeszédében. A kutyák igénylik a rutint és a következetességet. A legfontosabb, hogy tudd, milyen viselkedés sérti meg kutyád érzéseit, és hagyd el ezeket. Soha ne adj okot arra kedvencednek, hogy féljen tőled!

a kutya negatív érzelmei büntetés kommunikáció kutya érzelmei kutya érzelmek kutya és ember szobatisztaság szomorú kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink