hirdetés

Mit tegyél, ha úgy érzed, nem szeret eléggé a kutyád? Tippek a kötelék megerősítéséért

Buzgó Csilla

2020. szeptember 24

Sokan nem értik, hogy lehetséges az, hogy a kutya, akit a feltétel nélküli szeretet mintaképének tartanak, nem szeret egy embert, aki egyébként jól bánik vele. Számos rejtett lelki probléma állhat a háttérben.

hirdetés

A kutyák is rendelkeznek érzelmekkel, és ha egyszer megsértik azokat, korrekció híján a tüske sokáig bennük maradhat. Ezért nem szabad személyeskedésnek venni, ha kutyád, esetleg más kutyája nem kedvel téged. Valószínűleg nem veled van problémája, csak képtelen bízni, megnyílni a korábbi fájdalmas emlékeknek köszönhetően.

Miért nem szeret annyira a kutyád, mint te őt?

Egy kutya lelkét nem mindig egyszerű megfejteni. Ha kölyökkorától kezdve neveled, s mégsem alakult ki köztetek kötelék, az valószínűleg a közös pozitív élmények hiányából vagy a túl szigorú és következetlen bánásmódból fakad.

Amennyiben kutyád felnőttként, esetleg menhelyről került hozzád, hordozhat magában olyan lelki terheket, melyek megnehezítik számára a bizalmas kapcsolat kialakítását. Ennek jelei az alábbi viselkedésminták lehetnek:

  • Szinte sosem csóválja a farkát, amikor meglát
  • Nem szeret a közeledben lenni
  • Vonakodva fogadja el a jutalomfalatot
  • Kerüli a szemkontaktust
  • Aggódva vizslatja a mozdulataidat, mintha attól tartana, hogy bántani fogod
  • Morgott vagy ugatott már rád

Így erősítsd meg a köteléketeket

Akárcsak a kisgyerekek, a kutyák is igénylik az együtt töltött minőségi időt, különben nem alakul ki erős érzelmi kapcsolódás részükről a gondviselő felé.

Adj neki időt és teret!

Ha mentett kutyád van, aki hosszú ideig nem élvezhette az őszinte, csak rá fókuszáló szeretetet, netán bántalmazták is, időbe telhet, míg újra képes lesz megbízni az emberekben. Hiába szeretnéd rázúdítani minden szeretetedet és törődésedet, ha szegényt sokkolja a hirtelen környezetváltozás és nem tudja, vajon ezúttal örökké tart-e a sok jó élmény.

Várd meg, míg ő közeledik hozzád! Ha jutalmazni szeretnéd, inkább dobd magadtól kicsit távolabb a rágcsálnivalót, majd ő közelebb megy hozzád, ha felkészült rá.

Ugyanígy járj el simogatáskor is: ha ő jön oda törleszkedni, dicsérd meg, és simogasd, amíg neki jólesik!

Ismerd meg őt jobban!

Lehet, hogy már hónapok óta együtt éltek, mégsem tudsz annyit kutyusod preferenciáiról, mint kéne. Próbálgasd a különböző szabadidős tevékenységeket és játékokat! Hátha most ébredsz rá, hogy kedvenced imád frizbizni, csak eddig eszedbe se jutott beépíteni ezt a tevékenységet a sétáitokba.

Esetleg megőrül az agility jellegű foglalkozásokért, de erre is csak véletlenül jössz rá, amikor a kutyafuttatóban profikat megszégyenítő ügyességgel nyargal át a rámpákon.

Ha kedvenced azt tapasztalja, hogy tőled származnak az általa fontosnak és kellemesnek tartott élmények, jobban megszeret téged.

Gondoskodj az összekovácsoló élményekről

Gondolj úgy ezekre a kalandokra, mint a csapatépítő tréningekre! Mindketten új oldalatokat ismerhetitek meg, ha belevágtok valami új és izgalmas szabadidős tevékenységbe, legyen az kutyaiskolázás, agility, engedelmességi tréning, nyomkövetés, közös edzések, vagy akár csak más kutyákkal való önfeledt játék a kutyafuttatóban.

Bónuszpont, ha egy nézeteltérés során te vagy az, aki megvédi őt a tolakodó fajtárstól. Így te leszel számára a csillogó páncélú lovag vagy szuperhős, aki megállított egy kezdődő verekedést.

(Képek: Getty Images Hungary)

hogyan szeret a kutya kutya szeretet jele szeretet viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink