hirdetés

Téged hol szokott nyalogatni kutyád? A különböző területek más-más jelentéssel bírnak

László Enikő

2022. június 4 - Képek: Getty Images Hungary

Bizonyára minden kutyatulajdonos tapasztalta már, hogy kedvence imád nyalakodni. Az ebek hajlamosak így kifejezni szeretetüket, de előfordul, hogy csak egy kis ételmaradék után kutatnak, esetleg a gazdi figyelmét akarják felkelteni.

hirdetés

Amikor kedvenced egy szokatlan helyen nyalogat, például a hasadon, azzal egy testedben végbemenő változásra (várandósság vagy betegség) is fel akarhatja hívni a figyelmed. De vannak olyan területek is, amelyeket a legtöbb kutya gyakran élvezettel nyalogat. Melyek ezek?

Miért nyalogatja kutyád a kezedet?

A kezeddel mindent megérintesz, és kedvenced sem akar kimaradni a jóból! Akármerre jársz a nap folyamán, a kezed olyan szagokat gyűjt össze, amelyeket kutyád meg akar vizsgálni, miután hazatérsz.

Megérezhet más embereket vagy állatokat és az ételt is. És gondolj az összes többi lenyűgöző dologra, amihez hozzáérsz, amikor távol vagy a kutyádtól! Kezeid olyanok számára, mint egy útinapló, amely elmeséli a napod történetét, és kedvenced meg akar ismerni és kóstolni minden „célállomást”, amelyet meglátogattál. A tenyered is izzad, így sós maradékot hagy bőrödön, amit az eb élvezettel nyalogat.

Miért nyalogatja kutyád az arcodat?

A kezeken kívül az arc az a testrész, amely sok érdekes illatot és ízt tartalmaz. Valószínűleg rendszeresen megérinted az arcodat, ami még több okot ad kedvencednek arra, hogy megnyalja azt!

Az arc két típusú verejtékmirigyet tartalmaz. Az orcán és a homlokon lévő ekkrin mirigyek sós ízt hagynak maguk után, ezt a kutyák biztosan élvezni fogják. De a szemhéj és az orrlyukak apokrin mirigyeket tartalmaznak, amelyek enyhe, de határozott szagot adnak ezeknek a területeknek, amelyeket a kutya szupererős orra könnyen felismer.

Az elfogyasztott tápláléknak köszönhetően a szád mindenféle vonzó illatot és ízt tartalmaz kutyád számára, ami megmagyarázhatja, hogy egyes ebek miért akarnak csókot nyomni gazdáik ajkaira.

Eltekintve az arcod által kínált illatoktól és ízektől, a terület nyalása valószínűleg ösztönös viselkedés az ebeknél. A kutyák megnyalják egymás arcát a kölcsönös ápolás, szeretet és alázatos kommunikáció érdekében, így ez egyértelműen a szeretet jele.

Miért nyalogatja kutyád a füledet?

A hallójáratokban található apokrin mirigyek sűrű folyadékot választanak ki, amely szagot kelt, amikor a bőrön lévő természetes baktériumokkal keveredik. A fülzsírt létrehozó cerumen mirigyekkel kombinálva a fül csábító illatok és ízek gyűjteményét kínálja. Mintha ez nem lenne elég, a kutyák megnyalják egymás fülét, hogy kifejezzék szeretetüket, így előfordulhat, hogy a kedvenced csak azért nyalja a füledet, hogy mutasson feléd egy kis odaadást.

Miért nyalogatja kutyád a lábfejedet?

A talpon lévő ekkrin mirigyek sok verejtéket termelnek, és ez az izzadság sok sót termel. A lábfejed és a lábujjaid sós csemegét kínálnak kedvencednek. Amikor mosolyogsz és nevetsz, miközben a kutyád nyalja a lábadat, pozitív megerősítést adsz neki. Ha továbbra is nevetsz minden alkalommal, amikor nyalogat, gyorsan megtanulja, hogy ezzel a viselkedéssel pozitív figyelmet kap tőled.

Miért nyalogatja kutyád a lábadat?

Ha frissen jöttél a zuhany alól, kutyád le akarja nyalni a vízcseppeket a bőrödről. Lehet, hogy nem szomjas, de érdekli az összes illat és íz, amit a zuhany alól kihozol magaddal. A samponok, testápolók, borotválkozókrémek érdekes illatot és ízt hagynak a bőrön. Ha a lábnyalásnak semmi köze a zuhanyozás idejéhez, okozhatja azt egy testápoló, amelyet felvittél, vagy egyszerűen csak az izzadságot szeretné megkóstolni lábszáradon.

Annak ellenére, hogy kutyádat mindenféle illat vonzza, valószínűleg annak is van köze a nyalogatáshoz, hogy nagyon szeret téged, és így igyekszik kimutatni.

arc nyalogatás kutya érzékszervei kutya nyalogat kutya szeretet jele nyalogat a kutya nyalogatás szeretet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink