hirdetés

6 módszer, amivel leszoktathatod kutyádat az arcod nyalogatásáról: nem mindenki rajong a nyálas puszikért!

László Enikő

2022. augusztus 22 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák szeretnek nyalogatni. És bár a legtöbb gazdi nem bánja az időnkénti nyálas csókokat, néha a túlbuzgó nyalakodásuk zavaróvá vagy akár durvává is válhat. Ha kedvenced esetében is fennáll ez a probléma, mutatjuk, hogyan szoktathatod le róla!

hirdetés

Ha zavarónak találod kutyád túlzott nyaldosását, ne aggódj, vannak módszerek ennek a nemkívánatos viselkedésnek a megfékezésére. Ne feledd, hogy az arc nyalása a kutya természetes viselkedése, és csak akkor válik problémává, ha túlzásba esik vele, vagy túl durván csinálja. Magától kedvenced valószínűleg soha nem fogja teljesen abbahagyni ezt a tevékenységet, így amennyiben zavar, próbáld ki alábbi tanácsaink valamelyikét!

1. Hagyd figyelmen kívül

Amikor a kutyád elkezdi nyalni a bőröd vagy a ruhád, menj el onnan. Szüntess meg felé minden figyelmet, beleértve a szemkontaktust is. Ha ezt a nem kívánt viselkedést nem jutalmazod, akkor ritkábban fog előfordulni.

2. Tegyél valamit a szájába

Irányítsd át kedvenced figyelmét az arcodról egy alternatíva felkínálásával – egy rágójáték, egy csont vagy egy labda mind jó választás. Ezek lefoglalják a kutyát, új ötleteket adnak neki, és ha más nem, a rágással el lesz foglalva egy darabig. Ám vigyázz, nehogy ez pozitív megerősítésként rögzüljön!

3. Elegendő testmozgás

A hosszú séta csökkenti kutyádban a feszültséget, vele együtt pedig a vágyát, hogy megnyalja az arcodat. Ez a megközelítés különösen hasznos olyan kedvenceknél, akik egyfajta idegi kényszerből nyalakodnak.

4. Zuhanyozz le

A kutyád különösen csábítónak talál egy hosszú, izzasztó edzés után? Ha ezt követően megmosakodsz, elriasztod kedvencedet attól, hogy sétáló sóspálcikaként tekintsen rád.

5. Változtasd meg testszagodat

Bizonyos illatok vonzóbbak a kutyák számára. Cseréld le arckrémedet olyan illatra (és ízre), amelyet kutyád kevésbé talál majd étvágygerjesztőnek.

6. Jutalmazd a helyes viselkedést

Fordíts figyelmet kutyádra, amikor megfelelően viselkedik (például nem nyalja meg arcodat, amikor közel kerül hozzá). A jutalmazást közvetlenül a pozitív asszociációhoz kívánt viselkedés után kell megtenni.

Miért lehet probléma a sok nyaldosás?

A legtöbb esetben, ha a kutyád megnyalja a bőrödet, nincs okod az aggodalomra. Van azonban néhány negatív forgatókönyv, amire figyelni kell.

1. A túlzott nyalogatás szorongás vagy az OCD tünete lehet

Ha észreveszed, hogy kedvenced megszállottan nyalogat téged (vagy bármi mást), akkor rögeszmés-kényszeres betegségben szenvedhet. Ez az extrém viselkedés indokolja az állatorvos látogatását a lehetséges orvosi kezelések feltárása érdekében.

2. A nyalással baktériumok terjeszthetők

A kutyák nem éppen a leghigiénikusabb lények, ha arról van szó, hogy mit vesznek a szájukba. Mindenféle kellemetlen baktériumot és parazitát hordozhatnak a nyálukban. Nem olyan dolgokat, amiket szeretnél arcodon viselni. Bár egy egészséges felnőtt embernél a kutyapuszi nagy valószínűséggel nem okoz problémát, kicsiknél, idősebbeknél vagy betegeknél nagyobb ennek kockázata.

3. A nyalogatás komoly kellemetlenséggé válhat

Végül, ha zavar kutyád túlzott nyalogatása, akkor a viselkedése probléma, bármilyen természetes is. Lehet, hogy kedvenced ezzel zavarja a vendégeket, a kisgyerekeket vagy egyszerűen inkább kihagynád a teljes nyálfürdőt minden nap, miután hazaértél.

Bármi legyen is a helyzet, néhány egyszerű változtatással megakadályozhatod ezt a viselkedést. A kulcs (mint minden tréningnél) a következetesség. Próbálj meg egy vagy több ilyen technikát alkalmazni, amikor legközelebb a kutyád nyelve egy kicsit túl közel kerül az arcodhoz.

arc nyalogatás képzés kutya nyalogat kutya puszi nevelés nyalogat nyalogat a kutya nyalogatás nyalogatás leszoktatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!