hirdetés

Miért nyalja a kutya az ember lábát?

Hangai Lilla

2023. november 1 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb gazdi valószínűleg találkozott már azzal a kissé bizarr jelenséggel, amikor is a zuhanyból kilépve, vagy egy hosszabb sétáról megérkezve, amikor lekerül a cipő és a zokni, a kutya nyalni kezdi a lábát. Vagy akár teljesen random alkalmakkor is előfordulhat ez, egyszerűen az ágyban vagy a kanapén fekve.

hirdetés

A következőkben arról lesz szó, hogy miért nyalogat egy kutya emberi lábat, és persze arról is beszélni fogunk, hogy érdemes-e szabályozni vagy tiltani ezt a viselkedésformát.

Miért nyalogat egy kutya emberi lábat?

Az ebek esetében a nyalogatás egy teljesen természetes magatartásforma, ami több esetben is előfordulhat. Az ilyen jellegű ápolás erősíti a kötődést, segíti a kutyát abban, hogy kifejezhesse magát, és hogy megismerhessen dolgokat. Ráadásul nyugtató hatással is lehet rá, élvezetesnek és izgalmas találhatja. Főleg akkor, ha számára kedves ízeket is érez az aktuális tárgyon vagy testrészen. Aztán persze a jó néhány évezred alatt, mióta velünk élnek az ebek, rájöttek arra is, hogy ha nyalogatnak minket, azzal könnyedén felhívhatják magukra a figyelmet.

Mielőtt tovább mennénk, fontos elmondani, hogy a túlzott nyalogatás – legyen szó a kutya egy saját testrészéről, a gazdi egyik testrészéről vagy egy tárgyról – szinte kivétel nélkül valamilyen problémát jelez, ami stresszel, szorongással vagy traumával hozható összefüggésbe. Ha ezt nem kezelik, komolyabb mentális és fizikális problémák is kialakulhatnak. Amennyiben gyanús számodra kedvenced viselkedése, mindenképpen vidd el az állatorvoshoz egy kivizsgálásra!

Térjünk most vissza a lábakra. Míg számunkra általában a lábfej egy semleges terület, addig egy négylábúnak, akinek akár 100 000-szer is jobb lehet a szaglása, mint a miénk, ez egy igazi kánaán. Ezt a testrészt körbeölelik az orrot csiklandozó szagok, az izzadás miatt pedig sós íze van. Ha egy kicsit a kutya fejével gondolkodsz, nem is kell tovább magyaráznunk, miért olyan izgalmas ez számára. Az illatminták és ízek segítségével ráadásul arról is információt kaphat, hogy miben sántikáltál az elmúlt időszakban.

Egy kutya számára az emberi láb információkat hordozhat.

Hagyd, hogy a kutyád nyalogassa a lábad?

Abban az esetben, ha nincs a lábadon fertőzött terület vagy nyílt seb és nem használsz olyan kozmetikumokat vagy gyógyhatású készítményeket, melyek károsak vagy mérgezőek lehetnek kutyád számára, hagyhatod, hogy nyalogassa a lábad. Persze csak akkor, ha ezzel egyébként nincs semmi problémád. Ha zavar a dolog, te vagy a gazdi, így lehetőséged van rá, hogy megtanítsd a blökit arra, hogy ez nemkívánatos cselekedet.

Ha zavar a dolog, az állat figyelmének elterelése lehet a legjobb megoldás.

Mit tehetsz akkor, ha nem szeretnéd, hogy nyalogassa a lábad?

Ha nem szeretnéd, hogy négylábú barátod nyalogassa a lábad, először is a legfontosabb, hogy a tiltást tekintve mindenképpen légy konzisztens. Mindig mondj neki erre nemet, ne legyenek kivételek!

Ahelyett, hogy negatív visszajelzést adnál a cselekvésre, egyszerűen menj el onnan vagy ülj/állj úgy, hogy a kutya ne férjen hozzá a lábadhoz. Maradj semleges: ne szidd semmiképpen, az nem vezet sehová ilyenkor. (Akár a helyiséget is elhagyhatod, ha úgy látod, hogy az segít.) Ezt a taktikát érdemes kiegészíteni azzal, hogy eltereled a figyelmét valamivel. Ételrejtvény, rágóka, labda, bármi szóba jöhet, amit szeret és élvez kedvenced és leköti, stimulálja.

Ha tanácstalan vagy, mert szokás nem marad abba, javasoljuk, hogy először konzultálj egy állatorvossal! Ha ő nem talál egészségügyi problémát a háttérben, egy tréner könnyen segíthet a kialakult szituációban.

furcsa viselkedés jellemző viselkedés kutya nyalogat kutya viselkedése miért nyalogat nyalogatás nyalogatás leszoktatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink