hirdetés

Segítség, ürüléket eszik a kutyám! Mi okozza a gusztustalan szokást?

László Enikő

2021. június 20

Néhány gazdi találkozhatott már azzal a problémával, hogy kutyája bizony megeszik valami olyat is, amit nagyon nem kéne. Jelen esetben kutyagumit. A gusztustalan cselekedet csupán egy rossz szokás vagy komoly gondok állnak a háttérben?

hirdetés

Először is nevezzük nevén a jelenséget: koprofágia, azaz ürülékevés. A legtöbb embernek, érthető módon rendkívül visszataszító jelenség, mikor látja, hogy szeretett kedvence, akit öt perccel ezelőtt még csókolgatott, valami mással van elfoglalva a bokrok alján. Történetesen egy kutyagumival és annak elfogyasztásával. Nem feltétlenül kell megijedni, de jobb elkerülni az efféle alkalmakat.

Mi okozza a furcsa szokást?

Egy 2018-as kutatás alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenség nem fajtaspecifikus, nem kötődik életkorhoz vagy nemhez. A lehetséges okok nagyon változatosak, utalhat csupán rossz szokásra, de komolyabb egészségügyi problémákra is. Az állatok körében semmi gusztustalan nincs a kakievésben, sőt természetesnek tartják azt. A vadon élő állatok ily módon jutnak hozzá olyan enzimekhez, ásványi anyagokhoz, amelyek az étrendjükből hiányoznak. Ezt ösztönösen pótolni szeretnék. Így tesznek kutyáink is, ezzel el is érkeztünk az egyik leggyakoribb indokhoz.

Hiányzó enzimek

Abban az esetben, ha kedvenced nem jut hozzá a megfelelő enzimekhez, ásványi anyagokhoz, előfordulhat, hogy a kertben vagy utcán talált kutyagumival próbálja azokat pótolni. Nagyszerű szaglása segítségével pedig hamar rájön, milyen összetevőkből áll össze. Érdekesség, hogy sok kutya előnyben részesíti a macskák ürülékét, ugyanis azok proteinben gazdagabbak. Ha ez a probléma áll fenn, érdemes olyan tápra váltani, ami több vitamint és fehérjét tartalmaz. A nyers etetés is jó opció lehet, a nyers húsok magukban hordoznak minden fontos enzimet, amire szüksége van kutyáinknak.

Emésztési problémák

Részben összefügghet az előző ponttal, ha nem tudják a bevitt táplálékból megemészteni a fontos összetevőket, abban az esetben pótolják. De akkor is előfordulhat a probléma, ha az állat korábban mérgező növényt vagy ételt fogyasztott, esetleg csupán valamivel elrontotta a gyomrát. Komolyabb bajra utalhat, ha a hasnyálmirigy nem termel elég emésztőenzimet, ezáltal képtelen lesz az állat az emésztésre. Ilyen esetben táplálékkiegészítőkkel segíthetsz kedvenceden.

Paraziták

A kutya testében lévő férgek elszívhatják előle a fontos tápanyagokat, ezért is érdemes odafigyelni a rendszeres féreghajtó használatra.

Cukorbetegség

A cukorbetegség velejárója a megnövekedett étvágy, ez késztetheti kutyánkat az ürülék elfogyasztására. Egyéb szimptóma lehet a gyakori vízivás, ürítés, az acetonszagú lehelet, illetve a fénytelen szőrzet is.

A túl sok vízivás is intő jel lehet.

A fenti példák a leggyakrabban előforduló okai lehetnek a koprofágiának. De feltétlen érdemes állatorvossal egyeztetni, ha kedvencedet gyakran kapod kutyagumi fogyasztáson. Ha orvosod semmi kivetnivalót nem talál négylábú társad egészségügyi állapotával kapcsolatban, érdemes további okok után kutatni.

Lehet, hogy a viselkedésével van baj?

A szuka kutya gyakran feleszi az ürüléket kiskutyái után, ez természetes anyai ösztön náluk. Ebben az esetben nem kell semmi rosszra gondolni. A gyermeki kíváncsiságból pedig adódhat olyan alkalom is, hogy a kiskutya befal egy-két olyan dolgot, amit nem kéne.

Neveletlenségről kevésbé, a gazda hiányosságairól annál inkább szó lehet, ha az alábbi okok miatt történik a koprofágia.

Az unalom készteti

Minden kutyának más a mozgásigénye, de mindnek szüksége van törődésre, figyelemre. Természetesen előfordulhat, hogy alkalomadtán nem jut időd kedvencedre és ezzel a csínnyel akarja felhívni magára a figyelmedet.

Alultápláltság

Ugyan egy felelős gazdánál sem lehet ez az oka a koprofágiának, de néhány rehabilitálásra szoruló, mentett kutyánál emiatt fordulhat elő ez a fajta viselkedés.

Stressz

Jellemző a szaporítótelepeken raboskodó, illetve bántalmazott kutyákra, hogy jobb híján saját ürülékkel táplálkoznak. Javarészt az alultápláltság, de a stressz miatt is, mivel egész életüket egy kis ketrecben élik le, jobb esetben rövid láncon.

Félelem a büntetéstől

Előfordulhat, hogy a kutya korábban a lakásba piszkított, ezért olyan mértékben le lett szidva, hogy ijedtében inkább eltakarítja maga után a végterméket. A durva szóbeli vagy testi fenyítés sosem vezet célra, ezzel csak traumát okozol háziállatodnak. A nevelés során pozitív megerősítést használj!

Ha kizártad a lehetséges betegségeket, nincs okod komolyabb aggodalomra. A kutyagumi evése a legkevésbé sem higiénikus, azonban ha kedvenced rendelkezik a kellő oltásokkal és rendszeresen adsz neki féreghajtót, nem valószínű, hogy fertőzéseket kapna el a végtermékek elfogyasztásától.

Mindenesetre, lehetőség szerint próbáld megakadályozni a saját érdekedben is ezt a kellemetlen tevékenységet. A legkézenfekvőbb, hogy rendszeresen takarítsd el az ürüléket a kertből, hogy ne legyen lehetősége kedvencednek elfogyasztani azt. Sétáláskor figyelj oda, mit szimatol, és ne engedd neki, hogy felegyen bármit is a földről. Ez több szempontból is fontos, rosszabb esetben méreg is bejuthat a szervezetébe. Amennyiben gyakran előfordul, célszerű textilből készült szájkosarat ráadni a séták során. Ezen kívül a fent említett lefárasztás, minőségi táplálás is könnyen megoldhatja a problémát.

(Képek: Getty Images Hungary)

kakievés koprofágia kutya betegségei kutya ürüléket eszik ürülék ürülékevés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink