hirdetés

Ezért ürít pont oda a kutyád: a Föld mágneses pólusai alapján tájékozódik

László Enikő

2021. január 24

Számos kutatás igazolja, hogy a kutyák a Föld mágneses tere alapján képesek tájékozódni. A vizsgálatok során az is kiderült, hogy az ebek leginkább az észak-déli tengelyhez igazodnak, amikor ürítenek.

hirdetés

A legtöbb kutya szeret helyezkedni, amikor ürít. Ez pedig nem a véletlen műve, hanem tudományos háttere van annak, hogy miért pont az adott pozíciót preferálják. Kutatások igazolják, hogy négylábú társaink érzékelik a Föld mágneses mezejét, és tájékozódni is képesek általa.

A mágneses tér szerepet játszik a kutyák ürítésénél

Egy 2013-as kutatás során 37 kutyafajta hetven példányának ürítési szokásait vizsgáltak a kutatók több mint két éven keresztül. Ennek során 1893 székelést és 5582 vizelést analizáltak. A cseh tudósok megállapították, hogy az ebek a Föld mágneses mezejének a legapróbb változásait is képesek észlelni. Az eredmények azt mutatják, hogy nyugodt körülmények között a kutyák leginkább az észak-déli tengely mentén helyezkednek el, ha üríteni szeretnének. A polaritás fontos szerepet játszik ebben. Ha a mágneses tér instabil, az ebek próbálnak hozzá minél jobban igazodni. Erre ugyanis sokkal inkább érzékenyebbek, mint a mágneses mező erősségére.

A tájékozódásban is segít

Egy 2020-ban publikált cseh és amerikai kutatás során az is bizonyosságot nyert, hogy a kutyák tájékozódásra is használják a Föld mágneses mezejét. Huszonhét vadászkutyát szereltek fel GPS nyomkövetőkkel és kamerákkal, majd egy számukra ismeretlen erdős területen szabadon engedték őket.

Az eredmények azt mutatták, hogy az ebek kétféle módon jutottak vissza ahhoz, aki elengedte őket. Az egyik a nyomkövetés, amikor ugyanazon az útvonalon haladtak, amelyiken odafelé mentek. A másik esetben a kutyák felderítéssel jutottak el a célszemélyhez. Ekkor ismeretlen, új útvonalon tértek vissza. Utóbbi esetben az állatok nem a szaglásukra, hanem a Föld mágneses mezejére hagyatkoztak.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a legtöbb felderítő módszert alkalmazó kutya néhányszor oda-vissza rohangált észak-déli irányban egy körülbelül húsz méteres szakaszon. Minden jel arra utal, hogy az ebek így tájolták be magukat. Ezt bizonyítja az is, hogy azok, akik ezt a rituálét elvégezték, gyorsabban tértek vissza a kijelölt pontra. Hogy kizárjanak egyéb tényezőket, a tudósok számításba vették a kutyák nemét, életkorát és a szél irányát, sebességét is, de egyik tényező sem befolyásolhatta az állatok tájékozódását.

Akármennyire is jó a kutyák tájékozódási képessége, sosem szabad pusztán abban bízni, hogyha elveszik, akkor hazatalál. A félelem, zavarodottság, esetleg egy sokk miatt bármelyik eb megzavarodhat és előfordul, hogy sosem talál vissza otthonába. Ezért is nagyon fontos, hogy mindig pórázon sétáltasd kedvencedet és sajátítsd el a behívás módszerét.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutatás mágneses mező szaglás tájékozódás tudomány ürítés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink