hirdetés

Miért talál meg sötétben is a kutyád? Ilyen szuper érzékelő van az orrában

László Enikő

2020. október 13

A kutyák orra nem csak remek szimatuk miatt különleges. Kutatások bebizonyították, hogy akár a körülöttük lévő tárgyak, élőlények hőmérsékletét is meg tudják állapítani szaglószervük segítségével.

hirdetés

Egészen 2020 februárjáig azt hihettük, hogy a kutyák orrukkal csak a szagokat tudják érzékelni. Az ELTE és a svédországi Lund Egyetem kutatói azonban rájöttek még valami másra is. Az ebek orrtükre érzékeli az infravörös sugárzást.

A kutyák tájékozódását kb. 300 millió szaglóreceptor segíti.

A kutatók arra is választ akartak kapni, hogy miért hideg a kutya orra. Korábban ezt azzal magyarázták, hogy a testhő leadásában segédkezik a nedves és hűvös szaglószerv. Azonban az eb testéhez képest az orr túlságosan kicsi, ezért döntő szerepet nem játszik a hőleadásban, csupán a belélegzett levegő lehűtésében segédkezik.

Sok gazda megijed, ha kedvence orra száraz vagy meleg. Ez bizonyos esetekben teljesen normális, például, amikor a négylábú alszik. A szimatolásban is nagy segítséget nyújt a nedves szaglószerv, hiszen ennek segítségével az illatanyagok jobban megtapadnak felületén. Ha pedig az állat megnyalja azt, az információk átkerülnek a szájba és még teljesebb képet kap a szagmintáról.

Honnan az ötlet?

A ragadozó emlősök orrtükre éber állapotban általában jóval hidegebb, mint a testhőmérsékletük. Az érzékszerveknek nem kedvez az alacsony hőmérséklet. Csupán egyetlen kivétel van, a gödörkésarcú vipera. Jóval pontosabban csap le áldozatára, ha az infravörös sugárzást érzékelő szervei hidegebbek. Innen jött az ötlet, hogy meg kellene vizsgálni a kutyák orrát is. Hiszen a farkas számára is előnyös lehet a vadászat során, ha képes érzékelni az infravörös sugarakat.

A Lund Egyetem kutatása

A svéd egyetemen megtanították a kutyákat arra, hogy két teljesen ugyanolyan kinézetű és szagú tárgy közül válasszák ki a melegebbet. Az egyik tárgy 31 fokos, a másik szobahőmérsékletű volt. A teszt közben az állatok sem hallásukra sem látásukra nem támaszkodhattak. Mindegyik eb könnyedén ki tudta választani, melyik a melegebb anélkül, hogy túlságosan közel lett volna hozzá. Tehát a vadászat szempontjából is hasznos információt nyújt ez a fajta érzékelés.

A teljes kísérlet az alábbi videóban megtekinthető:

Az ELTE kutatása

Az ELTE kutatói tizenhárom kutyát vizsgáltak meg funkcionális MRI szkenner segítségével. Arra voltak kíváncsiak, hogy az ebek agyában milyen folyamatok játszódnak le, amikor a hideg orr a hőérzékeléssel foglalkozik. Az eredmények alapján kiderült, hogy a bal szomatoszenzoros agykéreg egy régiója, ami az orrból jövő ingereket kódolja, nagyobb aktivitást mutat a meleg tárgyakra, mint a hidegebbekre.

Funckionális MRI szkenner. / Fotó: Kubinyi Enikő

Tehát a kutyák valóban képesek érzékelni a tárgyak, élőlények hőmérsékletét orrtükrük segítségével. De nem csak ők, hanem más hideg orrú ragadozó állatok is, például a farkasok. Ez a vadászat során hatalmas segítség számukra, hiszen már viszonylag távolról is megérzik a zsákmány jelenlétét akkor is, ha látásukra vagy hallásukra nem tudnak támaszkodni. Orruk egyfajta infravörös-érzékelőként működik, ami igen gyenge sugárzás esetén is nagyszerűen funkcionál.

(Képek: Getty Images Hungary, Kubinyi Enikő – ELTE)

ELTE farkas infravörös kutatás kutya orra hideg kutya sötétben kutyaorr szaglás tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink