hirdetés

Miért fontos a féreghajtás? Te magad is megfertőződhetsz, ha nem kezeled kutyádat

László Enikő

2020. szeptember 10

A féreghajtó rendszeres beadása a háziállatoknak rendkívül fontos. Ha elmulasztod, hatalmas veszélynek teszed ki magadat és kutyádat is.

hirdetés

A házi kedvencek féreghajtása 2002 óta kötelező, jogszabály írja elő. Nem véletlenül veszik ezt ilyen szigorúan. Rengeteg veszély leselkedik kedvencedre, és nem feltétlenül veszed észre rögtön a problémát, mivel nem mindig mutatkoznak meg a férgek az ürülékben. A veszélyforrás igen sokrétű és nehéz megelőzni. A kutyákra nem lehet minden másodpercben figyelni, és a baj egy pillanat alatt megtörténhet. A parazitákat pocsolyából való ivás után, ürülék vagy nyers hús evésekor szedheti össze a leggyakrabban.

Sose engedd, hogy kutyád a pocsolyákból igyon.

Férgesség leggyakoribb tünetei

  • hányás, hasmenés,
  • fenék harapdálása, szánkázás,
  • köhögés,
  • fáradékonyság,
  • felpuffadt has,
  • étvágyvesztés, fogyás,
  • viszketés,
  • fakó bunda,
  • székletben látható férgek

Az élősködők nagyszámú elszaporodása akár halálhoz is vezethet, hiszen a bélférgek elveszik a szükséges tápanyagokat a kutya elől.

Fontos megjegyezni, hogy minden féregfajta más tüneteket produkál. Ha bármelyiket észreveszed kedvenceden, azonnal keresd fel állatorvosodat, aki székletminta alapján meg tudja állapítani, mi okozza a problémát.

Az emberre is veszélyt jelent

A házi kedvenceknél előforduló bélférgek az emberre is veszélyt jelentenek, ezt a jelenséget hívják zoonózisnak. Éppen ezért fontos, hogy kutyával való érintkezés után moss kezet. A kisgyerekeknél ez kiemelten fontos, hiszen gyakran veszik szájukba ujjaikat.

Simogatás után mindig moss te is és gyermeked is kezet, főleg, ha enni készültök.

Tévhitek

Néhány gazda személyes sértésnek veszi, hogy az ő kutyája biztosan nem férges, nincs szüksége ilyen szerekre. Rendezett, tiszta környezetben élő állatokra is leselkedik a veszély, hiszen a séták során, a földben vagy akár cipőtalpon is megjelenhetnek a paraziták.

A másik tévhit, hogy a féreghajtó egyik mellékhatása a hányás és a hasmenés. A jó minőségű tabletták, paszták nem okoznak efféle problémákat, a szervezetre csupán minimális hatással vannak. Azonban a férgek idegrendszerét megbénítják és az ürülékkel együtt kiürítik azokat kedvenced szervezetéből. Ha nem találsz a bélsárban élősködőt, még nem jelenti azt, hogy kutyád egészséges. A peték és a lárvák szabad szemmel nehezen észrevehetőek, de a szer ezeket is kiüríti ugyanúgy, mint a kifejlett példányokat.

Ásás közben a földben élő férgek kutyád szájába kerülhetnek.

Mi ellen véd a féreghajtó?

Hogy pontosan mely férgek ellen véd egy bizonyos tabletta, paszta, eltérő lehet. Mindig alaposan olvasd át, mire ajánlják a szert. Általánosságban galandférgekre és fonálférgekre, összességében bélférgekre, illetve ezek megelőzésére használható. Egyes termékek a szívférgesség ellen is hatásosak.
A galandférgek általában fertőzött bolhák által jutnak kedvenced szervezetébe, ezért a külső paraziták elleni védekezés is igen fontos.

Hogyan kell adagolni?

A kutyáknak már két hetes koruktól kezdve érdemes rendszeresen féreghajtót adni. Erre azért van szükség ilyen korán, mert már az anyaméhben vagy szoptatáskor az anyatejjel együtt bekerülhetnek testükbe a paraziták. A kölyköknek érdemes paszta formában adagolni, így könnyebben tudod a szájukba juttatni.

A férgek az anyatejjel együtt is bekerülhetnek a kölykök szervezetébe.

12 hetes korukig 14 naponta, féléves korukig havonta, azután három havonta érdemes kapniuk, életük végéig. Nagyobb korban már válthatsz tablettára, az állatorvostól könnyen eltanulhatod, milyen technikát alkalmazz a sikeres beadáshoz. Ha sikerül, nem kell mindig a doktor segítségét kérned. Érdemes több havi adagot vásárolni egyszerre és a naptáradban feljegyezni, mikor kell kutyádat féreghajtani. Léteznek marhahús ízesítésű készítmények is, amelyeket az állat nagy valószínűséggel szívesebben fogyaszt el.

Egyéb védekezés

A féreghajtás mellett fontos, hogy ha kertes házban laksz, mindig szedd fel az ürüléket, akár saját kutyádról van szó, akár idegen ebről. A séták alkalmával figyeld, hogy kedvenced ne egyen fel semmit a földről. Emellett tavakból, tócsákból se igyon, hiszen ez a férgek első számú telephelye. Kis odafigyeléssel ugyan növeled a parazitamentesség esélyét, de ez közel sem nyújt akkora védelmet, mint a rendszeres féreghajtás.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatorvos betegség tünetei féreg a kutyában féreghajtás férgek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink