hirdetés

Egyre többen kötnek kisállat-biztosítást: ezekben a helyzetekben véd

Szénási Szimonetta

2023. november 5 - Képek: Getty Images Hungary

A legfrissebb adatok szerint egyre több gazda gondolkodik felelősen házi kedvencéről és köt rá biztosítást. Ennek számos előnye van.

hirdetés

A Netrisk MTI-hez eljuttatott adatai alapján egyre több gazda köt kisállat-biztosítást. Mint írják, idén július és szeptember közepe között a megkötött lakásbiztosítások 10 százalékánál kértek kisállatokra – köztük kutyákra – szóló kiegészítő szolgáltatást. Emellett a kutyákra, macskákra köthető utasbiztosítások száma 28 százalékkal nőtt. Egy szerződésben átlagosan 1,4, azaz több mint egy kisállat volt megjelölve.

A kutyatartói felelősségbiztosítást kötők harmada kért kedvencére is biztosítást. A szóban forgó időszakban megkötött kisállat-biztosítások száma 57 százalékkal nőtt, a kutyatartói felelősségbiztosítások száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest azonos szinten maradt.

Kétféle biztosítástípus létezik

Mint a szakemberek rámutatnak, több okból is érdemes a lakásbiztosításokon belül kisállatokra köthető kiegészítő szolgáltatást választani.

Alapvetően két kisállatokat érintő biztosítási forma érhető el. Az egyik a sima konstrukció, amely az érintett kisállat betegsége, balesete miatti orvosi költségekre szól. Feltétele azonban, hogy a kisállatnak legyen mikrochipje, valamint az állatorvos rögzítse a szükséges adatokat a PetVetData nevű rendszerbe. A másik a kutyatartói felelősségbiztosítás, amely olyan esetekre nyújthat fedezetet, amikor a kutya okoz kárt. Például megharap valakit vagy kiszalad az útra és balesetet okoz.

A biztosíthatóság egyik feltétele lehet a mikrochip. Ami nem mellesleg kötelező is!

A hozzáértők hangsúlyozzák, hogy más házi kedvencekre is javasolt kisállat-biztosítást kötni, hiszen esetükben is fennállnak a felsorolt veszélyek.

Vannak feltételei

Mint EBBEN a cikkünkben részleteztük, számos lehetőség közül választhatnak a gazdák a lakásbiztosítás kiegészítése mellett is, és ezen belül is többféle csomagot kínálnak a bankok, illetve biztosítótársaságok.

Ezek annyiban egységesek, hogy – ahogy már említettük – ezek mindegyike elvárja a felelős állattartói magatartást. Ez egyrészt az eb mikrochipezését jelenti (amely 2013 óta kötelező is), valamint a féreghajtást, az oltások meglétét vagy a rendszeres állatorvosi viziteket. Továbbá a legtöbb helyen számít az is, mennyi idős az eb.

Emellett fontos tisztában lenni az állatorvosi és a kisállat-biztosítás közti különbségekkel, amelyeket ITT részleteztünk.

állatorvos baleset felelős állattartás féreghajtás kisállat biztosítás mikrochip oltás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!