hirdetés

Miért érdemes 7 éves kora előtt megkötni kutyánkra a kisállat-biztosítást? Jogászunkat kérdeztük az előnyökről

Ferenczi Deborah

2022. augusztus 17 - Képek: Pompár Ágnes, Getty Images Hungary

Felmerült bennünk a kérdés, hogy vajon megéri-e napjainkban kisállat-bizosítást kötni, és erre mégis milyen lehetőségeink adottak? Végeztünk egy mikrokutatást, és felmértük a piaci kínálatot a biztosítások területén. Az eredményekről pedig jogászunkat, Dr. Kajó Cecíliát kérdeztük.

hirdetés
Egy súlyos eset példáját is megmutatjuk, a kezdeti állapot riasztó, kérjük az erre érzékeny olvasóink megértését, de úgy érezzük, szükséges ilyen módon is bemutatni, miért lehet megfontolandó biztosítást kötni.

Akár egy baleset után vagy egy komolyabb orvosi kezelés során komoly összegeket kell kifizetnünk. Az alábbiakban utánajártunk, hogy melyik biztosító pontosan milyen lehetőségeket is kínál.

Milyen kisállat-biztosítások találhatóak a magyar piacon?

Az első ami szembejött velem, a Roar kisállat-biztosítása volt, ígéretük szerint a biztosítás kiterjed az olykor megterhelő költségekkel járó állatorvosi vizsgálatokra is.

,,Ha kis kedvencedet baleset vagy betegség éri, akkor a megfelelő kisállat-biztosítás megtéríti az állatorvosi költségeket a biztosítási összeg erejéig, vagy anyagi segítséget nyújt, ha a kutyusod, vagy a cicád baleset miatt elpusztul. Felelős állattartóként fel kell készülni minden eshetőségre, hogy a váratlan dolgok se jelentsenek problémát.” – írja a Roar az adott biztosításáról. Továbbá azt is megtudhatjuk, hogy megkötésének feltétele az, hogy az állat chippel legyen ellátva, minimum 4 hónapos és maximum 7 éves korú legyen. Ám a további feltételekről érdeklődés esetén telefonon tájékoztatnak.

A második találat a neten az Aegon biztosító volt. Esetükben szintén az állatorvosi ellátásra és az esetleges balesetekre terjed ki a biztosítás. Azonban itt már konkrét árakat és különböző csomagokat is láthatunk:

  • Mini csomag: ez baleset és betegség esetére vonatkozik, de az állatorvosi kezelések költségei megtérítésével is jár, eseményenként 20.000 forintig. A biztosítás évi ára 6.480 forint.

  • Opti csomag: az ajánlat ugyanazt tartalmazza, mint az előző, csak itt már a limit 35.000 forint, évi 12.960 forintért.

  • Maxi csomag: az ajánlat nem változik az előzőkhöz hasonlóan, de a limit esetenként 50.000 forint. Évi 20.820 forintért kaphatjuk meg, és az árban a felelősségbiztosítás is megtalálható.

Emellett minden csomag igénylése tartalmaz egy 10.000 forintos önrészt is.

Lakásbiztosításba is belefoglalható a kisállat-biztosítás

A biztosítson.hu kizárólag lakásbiztosítással együtt ajánl kisállat-biztosítást. Ebben az esetben már a féregtelenítés és a kötelező oltások is kitételek, ezek nélkül nem írnak velünk szerződést. A biztosítás vonatkozik balesetre, betegségre, de a következő kitétellel: ,,minden olyan kórokozó (baktériumok, gombák, paraziták, vírusok, subvirális kórokozók) által okozott megbetegedés, továbbá nem fertőző szervi betegségek, melyek a kisállat állatorvosi ellátását teszik szükségessé”, illetve ide tartozik a baleset utáni elhalálozás, mely a balesetet követő 30 napon belüli megtörténik. Csomagokat ebben az esetben is hasonló árakkal feltüntetve látunk. Illetve állatorvosi költségnek számít a baleset vagy betegség miatt gyógyszeres kezelés, az állatorvosi díj, az esetleges implantátum ára, és a kezelőorvos által beadott gyógyszerek is.

A Generali oldalán az eddigiekhez képest újfajta megoldást találhatunk, mely a lakásbiztosításba is belefoglalja a kisállat esetleges lebetegedését, illetve balesetét is. Ennek mértéke attól függ, hogy az illető milyen lakásbiztosítási csomagban van.

Milyen általános kitételek vannak ezekre a biztosításokra?

Ezenfelül a biztosítás.hu leírja az általános kitételeket is. Tehát kizárólag abban az esetben kap a gazdi biztosítást, ha az állat igazoltan betegség vagy baleset miatt szenvedett kárt. De nem térítenek a tipikus betegségekre. Ezek a megkötés esetén fel vannak tüntetve. Így ha igényelnénk, mindenképpen nézzük meg, hogy az adott betegségre vonatkozik-e. Szintén nem jár pénz, ha a kár a gazdi felelőtlenségéből és hibájából adódva következett be. Ebben az esetben már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk éves szinten. Azonban az is igaz, hogy magasabb összegben állják az állatorvosi kezelést, de természetesen szigorú kitételekkel. A csomagajánlatok az alábbiak.

  • Mini csomag: a baleset miatti orvosi kezelés 25.000 Ft/kár értékig fizetendő. Azonban sem a betegség miatti orvosi kezelés, sem pedig a baleset miatti elpusztulás nem biztosított. A csomag ára évi 100.000 forint.
  • Midi csomag: Ebben az alternatívában a baleset miatti orvosi kezelés 50.000 Ft/kár értékig térítendő, hasonlóképpen a betegség folytán adódó állatorvosi kezeléshez, illetve a baleset miatti elpusztuláshoz, mely kutyákra 25.000 forintig terjed, macskákra pedig 15.000 forintig. A csomag ára évi 200.000 Ft.
  • Maxi csomag: a baleset miatti orvosi kezelés ára egészen 75.000 Ft/kár összegig terjed. Míg a betegség folytán adódó kezelés szintén 75.000 Ft/kár, a baleseti miatti elpusztulás pedig kutyákra 50.000, macskákra pedig 30.000 forint. Viszont itt évi 300.000 a fizetendő összeg.

Miután végeztem a gyors mikrokutatással, úgy gondoltam, érdemes lehet Dr. Kajó Cecília jogászt is megkérdezni arról, hogy milyen esetben érdemes kisállat-biztosítást kötni, és a megkötésnél milyen szempontokra érdemes fokozottan odafigyelni.

A kutya nem tárgy, hogy megfelelően biztosítani lehessen

Amikor kiváló kollegám itt az oldalnál felvetette, hogy a kisállat-biztosításokról jó lenne egy cikket írni, elsőnek John Grisham: Az esőcsináló c. regénye jutott eszembe (remek film is készült belőle). Azok kedvéért, akik még nem olvasták vagy látták, nem lövöm le a poént, de ahogy a legtöbb regényében, úgy Grisham itt is a magányos harcot állítja középpontba a profitéhes cégekkel szemben. Eleve szkeptikusan kezdtem gondolkodni a témáról és néztem bele abba a mikrokutatásba, amit az azenkutyam.hu végzett. Hiszen egy biztosítótársaságnak mi az érdeke? Profitorientált vállalkozásként sokak befizetését utalja ki kevesek megalapozott káreseményének csillapítására. Állatokkal kapcsolatban pedig külön tényező az érzelemalapú megközelítés. Nyilván nem ugyanolyan, ha egy pótolható tárgy megy tönkre vagy károsodik baleset, tűzeset vagy bármi más kapcsán, és megint más, ha a sokak szemében családtag kutyát éri ugyanilyen esemény. Én egyébként alapvetően nem szeretem az állatom a családtagom, a gyerekem, a kisfiam kifejezéseket, de pont az egészség kapcsán talán jól megvilágítja a fogalmazás, a „kutyám a családtagom” megközelítés azt, hogy mi várható el az állattartótól. Az előre gondolkodás, a rendszeres szűrővizsgálatok, a félretett pénz a váratlan anyagi kiadásokra és igen, egyre több esetben a kisállat-biztosítás is.

Mindig úgy vásárolj állatot, hogy megfelelő tájékoztatást kapj

Ezzel kapcsolatban rögtön van egy paradox helyzet, ami a társadalom többségét érinti: sokan vásárolnak olcsón hirdetések alapján, piacokon, börzéken, akár impulzusvásárlások útján állatot, előzetes ismeretek, tájékozódás nélkül. Akár olyan csapdába esve, hogy szűretlen, beteg, később komoly műtétekre váró kölyköket vesznek, akár úgy, hogy nem értik, hogy mit jelentenek a szűrővizsgálatok, mit jelent az, hogy a tenyésztő nem vállalhat felelősséget 100%-osan valamilyen betegség kizárásáért – aminek viszont egy jól kimunkált szerződés adhat hátországot a később felmerülő problémák esetére.

Megéri-e kisállat-biztosítást kötni?

Átnézve tehát az azenkutyam.hu által végzett mikrokutatást, azt látom, hogy ismerve az átlagos rendelő átlagos árait (és külön cikket megérdemel persze az, hogy „miért kér az állatorvos pénzt egy élet megmentéséért”, „miért kér ennyi pénzt érte”, egészen addig eljutva, hogy mennyibe kerül létrehozni és fenntartani egy színvonalas rendelőt) váratlan és nagyobb problémákra még mindig nem ad megoldást egyik biztosítás sem. Egy átlagos beavatkozás vizsgálattal együtt bőven belekerül 40-50 ezer forintba vagy még többe, de ha csak a legadekvátabb példát hozom, a sok szaporítós divatfajta patellaficamának és diszpláziájának „megjavítását”, vagy a nyomott orrú divatfajták korrekciós orrműtéteit, azok bizony több százezer forintba is belekerülhetnek. A sajnálatos állatkínzásos eseteket nem is említve, ahol valaki azzal múlatja az idejét, hogy például rendszeresen lövöldözik a környezetében lévő kutyákra-macskákra, és ahol a kóbor sörétek vagy lövedékek komoly szem- vagy gerincműtéteket is indukálhatnak.

Figyelem, ahogy azt fent már említettük, felkavaró tartalom következik!

A képen látható kutyus ellátási díja több százezer forintba került, innen is látható, hogy a biztosítás díja nem aránytalan, hiszen vannak olyan esetek, melyek nagyon komoly anyagi költségekkel járnak. Fotó: Pompár Ágnes

A biztosító minden esetben elvárja a felelős állattartást

Átnézve a mikrokutatást, az rögtön feltűnik laikusnak is, hogy a biztosító elvár némi minimális felelős állattartást: oltás, féreghajtás és esetenként más minimumkövetelmények hiányában nem köthető biztosítás. Ami még feltűnik, hogy valamiért egységesen a kutya 7 éves kora az, amit már elég nagy biztosítási kockázatnak vélnek, holott ez fajtáknál eléggé szóródhat. Nagytestű kutyákra sajnos jellemző a rövidebb élethossz, így náluk a 7 éves kor akár már több betegséggel terhelt lehet, de kistestű kutyáknál nem ritka a 15-18 éves életkor sem. Tehát a 7 év még a vidám középkor lehet. Ami szintén pozitív, hogy nem kritérium a fajtatisztaság, keverék kutyákra ugyanúgy köthető biztosítás. Összességében tehát egy felelős állattartónak, aki kutyája jóléte és egészsége minél hosszabb ideig való fenntartása érdekében több lábon szeretne állni, ajánlható az, hogy kössön kisállat-biztosítást. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy minden nagybetűs és apróbetűs részt is bogarásszon át, hogy ne érje meglepetés a konkrét káresemény kapcsán, amikor majd a kifizetést intézné.

Dr. Kajó Cecília, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély-szolgálat Egyesület titkára

Dr. Kajó Cecília igazgatásszervező, jogász, 25 éve dolgozik közigazgatásban. Szakterülete a közigazgatási jogon belül elsősorban a birtokvédelem, állatvédelem és a hatósági eljárásjog.

Több évig dolgozott állatvédelmi hatósági feladatkörben, ahol minél több állatvédő szervezetet próbált megismerni és velük jó kapcsolatot kialakítani, hogy ne csak az állattartó szankcionálása és a papírmunka történjen meg, hanem az állatok sorsának gyakorlati megváltoztatására is sor kerülhessen.

A Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegélyszolgálat Egyesület titkáraként tanácsot elsősorban állatkínzással, valamint birtokvédelmi-szomszédjogi jogvitákkal kapcsolatban tud adni.

állatorvos Dr. Kajó Cecília felelős állattartás felelős kutyatartás kisállat biztosítás kutya biztosítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink