hirdetés

Először van kutyád? A legfontosabb kérdések, amiket muszáj feltenni az állatorvosnak – Kedvenced egészsége a tét

Pócsik Judit

2022. július 2 - Képek: Getty Images Hungary

Nem elég tisztában lenni a kötelező oltási protokollal, mert az állatorvosi rendelőben nyújtott felvilágosítás nem mindig teljeskörű. Kedvenced későbbi jó egészsége, de akár az élete is múlhat a következő tizenhárom kérdés valamelyikén.

hirdetés

Bátran tedd fel tehát őket az állatorvosnak már az első vizit alkalmával!

1. Szenved-e valamilyen (rejtett) betegségben a kutyám?

Még a látszólag teljesen egészséges kutya is lehet beteg, ezért már az első állatorvosi viziten át kell esnie egy alapos fizikális vizsgálaton. Mivel a (kis)kutyák egy része nem tenyésztőtől, hanem menhelyről (netán szaporítótól) származik, esetleg talált, így elengedhetetlen a parazitamentesítés és a székletvizsgálat. Nagyon fontos a légzőszervek átnézése is, mert előfordulhat felsőlégúti fertőzés, de épp ilyen fontos a bőrfelület ellenőrzése is. Minél hamarabb észleli az orvos a problémát, annál hamarabb kezdődhet a gyógykezelés, megelőzve ezzel a (még) nagyobb bajt.

2. Milyen gyakran van szükség állatorvosi vizsgálatra?

A kutya életének első hat hónapjában az állatorvosi vizsgálat 3-4 hetente esedékes, mégpedig azért, hogy az alapimmunizáció megtörténjen. Fontos kérdezni a szakembert a kutya táplálásáról, és az általános jó egészségi állapot megőrzéséről. Két éves kortól már elegendő évente kétszer felmérni, ellenőriztetni kedvenced egészségi állapotát. Mivel az állatok gyorsabban öregszenek, az évi két vizsgálat gyakoriság szempontjából olyan, mintha a gazdi három-négy évente fordulna humán orvoshoz.

3. Hogyan védhetem meg a kutyámat a sérülésektől és a betegségektől?

Akárcsak a kisgyerekek esetében, itt is a következetesség és a fegyelmezés a kulcs ahhoz, hogy a játékos kiskutyából jól nevelt felnőtt váljon. Olyan eb, aki könnyen alkalmazkodik a mindennapi életben előforduló stresszorokhoz is. Az alaptréninget abban a pillantban el kell kezdeni, amint a kutya hozzád kerül, függetlenül az állat korától. Minden kutyatulajdonosnak, de főként az első és kezdő gazdinak javasolt profi kutyatréner segítségét igénybe venni.

4. Mikor lesz a kutyám szobatiszta?

Ez a kutyától és a szobatisztaságra való nevelés következetességétől függ. Általánosságban elmondható, hogy a kutyák kb. 4 hónapos korukra válnak szobatisztává. Ha még ezután is problémát jelent a dolog, érdemes állatorvos vagy kutyaviselkedés-szakértő segítségét kérni.

Az állatorvosi vizsgálat, szakértői segítség elengedhetetlen

5. Mikor hagyja majd a kutyám abba az éjszakai vonyítást és ugatást?

Az éjszakai csendháborításnak jó esetben néhány napon belül alább kell hagynia. Sokat segít, ha egy puha plédre fektetjük a kutyát, vagy plüss játékot helyezünk mellé, hogy ne érezze az alomtársak hiányát. Egyes kutyakölykök azért vonyítanak, mert éjszaka is „ki kell
menniük“, amíg teljesen szobatisztává nem válnak. Azonban ha a kutya csak figyelemfelkeltés gyanánt ugat vagy vonyít, akkor érdemes arra törekedni, hogy megszokja az éjszakai egyedüllétet és alvást.

6. Szükséges-e beoltatni és parazitamentesíteni a kutyámat?

A kutya egészségének megőrzése érdekében erre mindenképpen szükség van, egy életen át. A parazitamentesítés pedig nemcsak a kutya, de az őt körülvevő emberek (főleg a gyerekek) miatt is fontos, hiszen így megelőzhetőek az állatról emberre terjedő betegségek.

7. Melyik a legjobb táp vagy étrend a kutyám számára?

Általánosságban elmondható, hogy az ún. prémium minőségű száraz és nedves tápokban minden megtalálható, amire a fejlődő, illetve a felnőtt kutya szervezetének szüksége van. Fontos, hogy színezék- és adalékanyag-mentes, magas, legalább 69% húst tartalmazó tápot
válasszunk. Az állatorvos segít ebben, illetve ha szükséges, megfelelő alternatív étrendet állít elő a kutya számára.

Csak az egészséges kutya a boldog kutya.

8. Milyen gyakran etessem a kutyámat?

Nem javasolt a szabad etetés, vagyis hogy mindig legyen eledel a kutya előtt, mert ez idősebb korban a kutya elhízásához vezethet, ennek pedig súlyos betegség, pl. diabétesz lehet a következménye. Az állatorvos a testtömegindex alapján megállapítja az állat napi
kalóriaszükségletét, így nem lesz éhes, viszont nem is rakódnak rá extra kilók.

9. Mit tehetek ha már elhízott a kutya?

Addig amíg ki lehet tapintani a kutya gerincét és a bordáit, nincs gond, ha viszont ez már nem lehetséges, akkor a kutya túlsúlyos. Ilyenkor speciális diétás tápot kell adni neki, házi kosztot, maradékot nem kaphat. A rendszeres, ízületeket kímélő testmozgás is segít visszanyerni az eredeti, egészséges alakot.

10. Fontos-e a kutyánál a fogmosás?

Igen, még kölyökkorában hozzá kell szoktatni a fogmosási rutinhoz, erre vannak speciális kutyafogkefék, fogkrémek, sőt szájvíz is, utóbbit az ivóvízbe kell keverni. Fontos azonban a kutyát évente ultrahangos fogkőeltávolításra is elvinni az állatorvoshoz, a fog és a fogágybetegségek megelőzése érdekében.

A fogak ellenőrzése része az állatorvosi rutinnak.

11. Levághatom-e a kutyám körmét, megtisztíthatom-e a fülét?

Igen, csakúgy mint a fogmosás esetében, érdemes ezekhez még kölyökkorában hozzászoktatni a kutyát.

12. Mikor kell a kutyát ivartalanítani?

A kutyát az ivarérettség elérése után minél hamarabb érdemes ivartalaníttatni, ez általában 6 hónapos kor után javasolt, ha a szaporulat megelőzése a cél.

13. Kell-e a mikrochip?

Nem csak hogy kell, hanem kötelező is a beültetése. Ez a legbiztosabb módja a kutya beazonosításának és megtalásának is, amennyiben elkóborolt vagy elveszett. A kölcsönös bizalomra alapuló, nyitott kommunikáció az állatorvos és a gazdi között elengedhetetlen a kutya egészsége  és a boldog, kiegyensúlyozott kutyaélet biztosítása érdekében is.

állatorvos beteg a kutya betegség tünetei kérdések az állatorvosnak kutya állatorvosnál

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink