hirdetés

Vér a kutya vizeletében? 8 betegség, ami a tünetet okozhatja – Fordulj mielőbb állatorvoshoz!

Ferenczi Deborah

2022. május 9 - Képek: Getty Images Hungary

A véres vizelet bármely életkorban megjelenhet a kutya esetében, de ettől függetlenül az életkor kiváló kinduló pontja lehet annak, hogy megértsd, mi a problémája a kutyusodnak.

hirdetés

A véres vizelet különböző okokra vezethető vissza, amelyek közül több nagyon súlyos. Amennyiben a kutya rózsaszínűt vagy pirosat pisil, mindenképpen fordulj állatorvoshoz.

A bulldogoknak különösen sok egészségügyi problémával kell megküzdeniük.

A véres vizelet tünetei

Az elsődleges tünet maga a vér a vizeletben, amely a halvány barnától a sötétebb vörösig mindenfajta elszíneződésekben megfigyelhető. Ezt a tünetet kísérheti abnormálisan gyakori vizelés, jelentős hasi fájdalom vagy diszkomfortérzés is, valamint sok esetben megfigyelhetőek bőr alatti vérzések, amelyek zúzódásként jelentkeznek. Előfordulhat azonban, hogy semmilyen egyéb tünet nem jelentkezik, és a vér a vizeletben olyan alacsony koncentrációban van jelen, hogy nem változtatja meg jelentősen annak színét. Ilyen esetekben a betegség kimutatása gyakran csak rutin egészségügyi vizsgálatok során történik meg. Fontos megjegyezni, hogy a vizelet elszíneződésének más okai is lehetnek, mint a vér. A cékla fogyasztása vöröses árnyalatú vizeletet okozhat, ezért ha a szín az egyetlen jel, győződj meg róla, hogy kutyád nem fogyasztott céklát az utóbbi időben.

Mi okozhatja a vérzést a kutya esetében?

Mit tehetsz, ha észleled a tüneteket?

A nagyon súlyos kiváltó okok kizárása miatt fontos, hogy azonnal vidd kutyádat az állatorvoshoz. A vér- és vizeletvizsgálatból nagyon sok minden kiderül. Az állatorvos továbbá fizikai vizsgálatot is végez, illetve kérhet ejakulátum-mintát is a kan kutyától, amelynek elemzése dönti el prosztatát érintő betegség fennállását. A teljes körű vizsgálathoz hozzátartozik a húgyhólyag és a vese ultrahangja is. Amennyiben rosszindulatú daganatra gyanakodnak, röntgenvizsgálatot is végezhetnek.

A véres vizelet kezelése

A kezelés annak függvényében változik, hogy mi a kiváltó ok. Az alábbiakban összeszedtük a leggyakoribb kezelési típusokat a betegségekre specializálva.

  • Fertőzések – Az antibiotikumok a húgyhólyag-, vese-, húgyúti és egyéb fertőzések választott kezelése. Az állatorvos által felírt speciális antibiotikumok a fertőzés helyétől függenek, illetve attól, hogy a kutyád milyen reakciót ad az ilyen jellegű kezelésekre.
  • Kövek – A húgyhólyag- és vesekövek alacsony fehérje-, foszfor- és magnéziumtartalmú étrenddel könnyedén kezelhetőek. Ezeknek a célja a vizelet savasságának elősegítése, valamint a fokozott vízbevitel ösztönzése. Súlyosabb esetekben előfordulhat a kövek sebészeti úton történő eltávolítása.
  • Daganatok – A daganatok kezelése a helytől és a diagnózistól függ. Az állatorvos egy onkológushoz fog utalni a megfelelő kezelés kiválasztásához.
  • Mérgezés – A mérgezés kezelése a lenyelt anyagtól függ. Ezt minden esetben állatorvosod állapítja meg.
  • Sérülés – Ha a vér a kutyád vizeletében trauma eredménye, a kezelés a diagnózis során észlelt belső károsodás mértékétől és helyétől függ.
  • Prosztatagondok – A prosztatabetegség kezelése a diagnózistól függ, mivel számos formája lehetséges. Elsődleges vagy másodlagos bakteriális fertőzések esetén kutyádnak agresszív antibiotikum-terápiát írnak elő, amely sokkal hosszabb lehet, mint egy tipikus antibiotikum-kezelés. De sok esetben a problémát kizárólag az ivartalanítás oldja meg.

Hogyan állítható meg a vérzés ?

A diagnózistól függetlenül a legfontosabb, hogy kövesd az állatorvos utasításait az utókezelésre vonatkozóan. Ha megállapították, hogy a tünet táplálkozási rendellenesség eredménye, akkor kövesd a megfelelő étrendet. Továbbá amennyiben új táplálék- vagy vitaminkiegészítőt adnál a kutyád étrendjéhez, mindig konzultálj előtte az orvosoddal. Illetve amennyiben ezt a jelenséget tapasztalod, minden esetben azonnal fordulj állatorvoshoz.

beteg a kutya betegség tünetei kutya vese vér a vizeletben véres vizelet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!