hirdetés

A kutyádnak is lehet epeköve? Ez az öt jel utal rá, hogy igen

Ferenczi Deborah

2022. január 27

Az epekő kutyák esetében is nagyon komoly fájdalommal járhat, ugyanis sok esetben elzáródásokat okoz az epehólyagban, ami pedig hasi görcsöket idézhet elő. Így amennyiben azt észleled, hogy a kutyának nagyon erős görcsei vannak, haladéktalanul fordulj orvoshoz!

hirdetés

Az epekövek az epehólyagban keletkeznek, az epe pedig az a folyadék, amely segíti az emésztést, illetve az immunrendszer működését, illetve a gombák és a baktériumok elpusztítását. Továbbá semlegesíti a gyomorsavat és elősegíti az élelmiszerek vékonybélbe való jutását. Amennyiben viszont epekövek jelentkeznek, akkor azok komoly komplikációkat okozhatnak a kutyák számára.

Az epekövesség tünetei

Az epekövek addig, ameddig nem igazán súlyosak szinte egyáltalán nem észlelhetőek. Minél nagyobbá válnak, annál komolyabb problémákat okozhatnak. A leggyakoribb tünet a hányás, az émelygés, a hidegrázás, a láz, a hasi fájdalom, a sárgaság, a letargia, a gyengeség, az étvágytalanság, érintésre adott agresszió, illetve fájdalom és vér a vizeletben. Amennyiben ezeket tapasztalod, azonnal fordulj állatorvoshoz, mert nagyon komoly fájdalmai lehetnek kedvencednek.

Miért alakul ki az epekő a kutyában?

Általában egy elsődleges betegség okozza. Ennek az előzménye az esetek jelentős százalékában az, hogy az epehólyag nem működik megfelelően, illetve az is előfordulhat, hogy valamilyen okból adódóan megszakad az epeáramlás. Illetve szintén gyakori jelenség, hogy telítődik pigmentekkel, kálciummmal, koleszterinnel, és ennek hatására jelennek meg az epekövek. Ezenfelül az adott testrész gyulladása is okozhatja, vagy valamilyen jellegű fertőzés.

Az epekő eltávolítása vagy kezelése

Ez attól függ, hogy mekkora méretű epekőről beszélünk. Ugyanis a kisebbektől könnyen, akár gyógyszerek segítségével is megszabadulhattok. Viszont súlyosabb esetekben elengedhetetlen a műtéti beavatkozás, amit a legtöbb esetben laparoszkópos módszerrel hajtanak végre. Továbbá az esetlegesen fellépő szövődményeket is különbözőképpen kell kezelni, ezek orvoslására általában speciális étrendet javasolnak. A legjobb megoldás egyértelműen a megelőzés, amit megfelelő étrend alkalmazásával meg lehet tenni. Ezt érdemes táplálkozási tanácsadó segítségével összeállítani – garantálni persze nem lehet, hogy megfelelő étrend mellett nem alakul ki epekő, de a gyakoriságon lehet faragni.

(Képek : Getty Images Hungary)

beteg a kutya epekő epekő problémák hasi fájdalom hasi görcs

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink