hirdetés

Minden, amit tudnod kell a rendkívül fertőző parvovírusról: a halálozási arány 91% is lehet a kutyáknál

Hangai Lilla

2023. április 19 - Képek: Getty Images Hungary

A parvovírus az egyik legsúlyosabb vírus, amelyet a kutyák elkaphatnak. Az oka az, hogy nehéz elpusztítani; hosszú ideig életképes marad a környezetben, nagy mennyiségben terjesztik a hordozó ebek, és rendkívül fertőző is. A megfelelő kezelés nélkül gyakran halálos.

hirdetés

Szerencsére megfelelő védőoltással megelőzhető a kutyák esetében a parvovírus, ami a jelenlegi törvények szerint kötelező is. Ennek ellenére sajnos még mindig széles körben elterjedt egészségügyi problémáról van szó. A következőkben megmutatjuk a jellemző tüneteket, és arról is beszélünk, hogy mit kell tenned, ha észleled őket.

Mi az a parvovírus?

A parvo egy fertőző DNS-vírus, amely elsősorban a szervezet gyorsan osztódó sejtjeit érinti, vagyis a bélrendszer és a csontvelő a leginkább veszélyeztetett. A nagyon fiatal kölykök szívizomsejtjeiben is okozhat károsodást.

Bár a parvovírus leggyakrabban kölyköknél és serdülőknél fordul elő, de felnőtt és idős egyedeket is érinthet, különösen, ha nem kapták meg az oltást.

A parvo fertőzött bélsárral való érintkezés útján terjed, de nem kell ürüléket látnod ahhoz, hogy a vírus jelen legyen. Élhet a földön, kennelekben, az emberek kezén, tárgyakon vagy szennyezett ruhákon is. A kutyák a szőrükön vagy a mancsukon is hordozhatják, ha fertőzött anyaggal érintkeztek. Akár cipőd talpán is beviheted a lakásba.

Hónapokig, de akár évekig is képes túlélni a kutya környezetében, és számos fertőtlenítőszerrel szemben ellenálló. Azonban érzékeny a hígított fehérítőre és az állatkórházakban általánosan használt speciális tisztítószerekre.

A parvovírus tünetei a kutyák esetében

A vírussal fertőzött kutya általában a fertőzést követő 3-7 napon belül a következő tüneteket mutathatja:

Az emberek nem tudják elkapni a fertőzést a kutyáktól. A vírus fajspecifikus, így nekünk is megvan a saját változatunk belőle, ami ugyanúgy nem veszélyes az ebekre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elhagyhatók lennének a védőfelszerelések, ha fertőzött kutyával kell érintkezned.

Macskákra azonban veszélyes lehet a kutyák parvovírusa is, így ha van otthon cicád is, mindenképpen gondoskodj róla megfelelően ilyen esetben.

A parvovírus stádiumai

A parvovírus szakaszai a kutyák esetében megegyeznek a legtöbb vírusfertőzéssel. A fertőzés megszerzése és az inkubációs, vagyis lappangási időszak után megjelennek a tünetek. A betegség megjelenésekor a vírus megfertőzi a csontvelőt, megtámadja a fiatal immunsejteket, ami végül a létfontosságú fehérvérsejtek csökkenéséhez vezet.

Ez gyengíti a szervezet védekezőképességét, és lehetővé teszi, hogy a vírus könnyebben behatoljon a gyomor- és bélrendszerbe, ahol a legnagyobb pusztítást végzi. Megtámadja a vékonybél nyálkahártyáját, ami megakadályozza, hogy a kutya GI traktusa felszívja a tápanyagokat, megakadályozza a baktériumok bejutását a bélfalba, majd a véráramba, és hogy folyadékot veszítsen az állat az ürülékén keresztül.

Míg a parvo a kutyáknál nem mindig végzetes, azok, akik nem élik túl, általában kiszáradás és/vagy sokk következtében pusztulnak el.

Az állatorvos az ürülékből vett mintát teszteli majd a betegség diagnosztizáláshoz. Az eljárás körülbelül 10 percig tart. Bár pontos, a negatív eredmény nem feltétlenül zárja ki a vírus jelenlétét, ha megvannak a tünetek a kutyánál. Előfordulhat, hogy a vizsgálathoz használt mintában éppen nem ürítették ki a vírusantigént. Ezekben az esetekben további vizsgálatokra lehet szükség.

Így zajlik a kezelés

A parvovírusra nincs specifikus gyógymód, ezért a kezelés az eb támogatására épül, hogy a szervezete képes legyen leküzdeni azt. Az ellátás általában intravénás folyadékra, hányáscsillapítóra, etetőcsöves táplálásra és a vércukorszint korrekciójára épül. Ha reagál a kutyus, ez általában 5-10 napot vesz igénybe.

A szepszis, magas láz vagy alacsony fehérvérsejtszám jeleit mutató kutyák esetében antibiotikumos kezelésre is szükség lesz.

A kórházi ellátás és a gyógyszerek ára nagyon borsos lehet, így reméljük, hogy mondanunk sem kell, hogy sokkal költséghatékonyabb és persze erkölcsösebb is, ha egyszerűen beoltatod az ebet. Ugyan egyetlen védőoltás sem garantál 100%-os védelmet, de szinte lehetetlen, hogy egy oltott kutyus parvovírussal fertőződjön meg.

A közeledben található legjobb állatorvost ezen a linken találhatod meg.

beteg a kutya betegség betegség tünetei fertőző betegség halálos beteg hasmenés kölyökkutya kölyökkutya betegségei kötelező oltás kutya oltás láz parvovírus

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink