hirdetés

Éhségsztrájkba fogott a kutyád? Ez állhat a háttérben

Bodri Melissza

2022. március 25

Bizony sok gazdi számára fejtörtést okozhat, ha a kedvence egyáltalán nem akar enni semmit. Vajon miért utasíthatja vissza az ételt?

hirdetés

Olykor előfordul, hogy az állat étvágytalan vagy kihagy egy-két étkezést. Már ez is elég frusztráló lehet a gazdi számára, nem hogy az, hogy az eb hirtelen éhségsztrájkba fog. Fontos, hogy figyeld kedvenced viselkedését és az árulkodó jeleket. Mióta nem eszik? Valamit módosítottál esetleg az étrendjén? Történt valamilyen változás a környezetében? Vannak jellegzetes tünetei (például hányás, kedvetlenség)? Azért, hogy a komolyabb bajokat kizárd, mielőbb vidd állatorvoshoz a négylábút. A jelenségnek komoly következményei is lehetnek, amit nem árt mielőbb kivizsgáltatni.

Az étvágytalanság számos betegség velejárója lehet. Elsősorban a kiváltó okot kell felismerni, kezelni. Extra támogatásként adhatsz kedvencednek olyan étrendkiegészítő pasztát, ami növeli étvágyát, segíti a lábadozásban. Ez könnyen felszívódik és magas fehérje- illetve energiatartalommal rendelkezik, ami által elérhető a súlygyarapodás, valamint az étvágy helyreállítása.

Az étel minősége vagy az étrend megváltozása

Az egyik kiváltó ok lehet az, hogy az étel minősége nem megfelelő. Például megtörténhet, hogy a zsúfolt mindennapokban nem veszed észre az eleség lejárati dátumát vagy nem megfelelően tárolod az eledelt. Érdemes ezekre a dolgokra fokozottan figyelni, mert a régi, frissességét elvesztett élelem is lehet az oka, hogy a kutyus hirtelen elveszti az étvágyát. A száraztápos edényt vagy zacskót ezért mindig szorosan zárd le, és a nedves ennivalónál is figyelj oda, hogy hol és mennyi ideig tárolod.

Az is lehet a jelenség hátterében, hogy valamit változtattál az eb étrendjén. Egy új táp bevezetése is okozhatja azt, hogy az állat nem akar enni. Talán nem ízlik neki az új koszt vagy érzékeny bizonyos összetevőkre. Ha ez utóbbira gyanakszol, akkor kérd ki szakértő tanácsát.

Az élelem minőségét mindig ellenőrizd.

Stresszhatások

A depresszió, a szorongás és a stressz is kiválthatja az étel visszautasítását. Gondold át, hogy vajon mik lehetnek azok a tényezők, melyek megzavarhatják a kutya békés mindennapjait. Például egy hirtelen bekövetkező változás (költözés, környezetváltás, új családtag érkezése, szokatlan ingerek, napi rutin felborulása) is kelthet feszültséget az állatban. Ennek pedig egyik következménye az lehet, hogy nem akarja elfogyasztani az ételt. Ilyenkor mindig légy türelmes az állattal, mert az sem tesz jót neki, ha te is ideges vagy. A nyugodt, kiegyensúlyozott légkör lehet, hogy az étvágyát is meg fogja hozni. Igyekezz többet foglalkozni az állattal, vidd el sétálni, mozogni.

Emésztési zavarok

A kutya hajlamos olyan dolgokba is belekóstolni, amiket elsőre nem is gondolnál. Ha megevett valamit, amit nehezen emészt meg, akkor könnyen lehet, hogy ez áll a dolgok hátterében. Amennyiben erre gyanakszol, érdemes kedvenced emésztőrendszerét támogatni. Ehhez olyan terméket válassz, ami optimalizálja az emésztést, helyreállítja az emésztőrendszer pH-ját és méregtelenít is egyben. Fontos, hogy a készítmény pozitívan befolyásolja a bélflóra aktivitását és összetételét, ezáltal megszünteti az emésztési zavarokat.

Ha az étvágy hiányát olyan tünetek kísérik, mint például a hányás, levertség, puffadás, székrekedés, akkor azonnal vidd állatorvoshoz. Ugyanis előfordulhat, hogy a kutyusodnak súlyosabb egészségügyi problémája van.

Élősködők jelenléte

A külső-belső paraziták is lehetnek a probléma okozói (kullancs, bolha, férgesség). Ha az eb amellett, hogy semmit sem eszik, fokozottan bágyadt, levert, kedvetlen, akkor ez a veszély sem zárható ki. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalod, valamint azt, hogy az állat súlya csökken, akkor haladéktalanul vizsgáltasd ki orvossal.

Mindig ellenőrizd, hogy nincs-e élősködő, például bolha, kullancs a kutyában.

Főbb egészségügyi problémák

Olyan egészségügyi bajok is lehetnek az étvágy hiánya mögött, mint pajzsmirigy problémák, szív– és tüdőbetegségek vagy akár rák. Az étvágytalanság csak egy tünet a sok közül, tehát mindenképpen figyelj oda kedvenced egészségére. Ha valamilyen rendellenességet tapasztalsz, vidd azonnal állatorvoshoz. A betegségek időben való felismerése életet menthet.

(Képek: Getty Images Hungary)

éhségsztrájk kutya étvágytalanság kutya nem akar enni kutya nem eszik viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink