hirdetés

Miért rettentő megterhelő a legjobb kutyusnak is étterembe, zsúfolt helyre menni? A szakértő válaszol

Szénási Szimonetta

2022. szeptember 3 - Képek: Getty Images Hungary

Egyre több étterem fogadja szeretettel a négylábúakat. Ennek örömére sok gazda kedvencével érkezik egy baráti vagy üzleti ebédre, vacsorára. De vajon ez mennyire jó program az állatnak? Kutyaszakértőt kérdeztünk meg a témában.

hirdetés

Tölösi Roland több mint tíz éve foglalkozik kutyákkal. Gazdaként és tenyésztőként, valamint nehéz sorsú állatok befogadása során is rengeteg tapasztalatot szerzett különféle fajtákkal, kezdve a francia bulldogoktól a kaukázusi juhászokig. Emellett sokféle szituációban volt alkalma tanulmányozni az állatok viselkedését. Őt kérdeztük meg, mit gondol arról, ajánlott-e a kutyának étterembe menni.

Az eb mérete és fajtája sem mellékes

– Először is azt kell mérlegelnie a gazdának, hogy a kutyája méretét és fajtáját tekintve egyáltalán alkalmas-e arra, hogy étterembe, vagy más vendéglátóegységbe, illetve zsúfolt helyre menjenek. Például vannak a nagyon nyáladzó kutyafajták. Rólam köztudott, hogy az életem a kutyázás, és mondhatni magunk is egy kennelben élünk, étkezés során azonban mégis zavarna, ha egy állat rám rázná a nyálát. Valószínűleg ennek egy vendég sem örülne – kezdi a mérlegelendő dolgok listáját Tölösi Roland.

Szituációgyakorlat

– A kutyának étterembe menni tulajdonképpen egy szituációgyakorlat. De mondhatnék bármilyen más élethelyzetet, ahol sok ember van. Minden ilyet érdemes előbb „kicsiben” gyakorolni. jelen esetben mondjuk egy baráti vacsorán. Semmiképpen sem otthon, hiszen az a tapasztalat, hogy amit egy eb otthon 99%-ban megcsinál, azt gyakran egy éles helyzetben nem vagy nem úgy fogja. Ez érthető, hiszen az otthona a saját területe. Tehát vidd el a kutyádat egy ismerőshöz vacsorázni. Ha ezt jól vette, akkor keressetek egy kisebb vendéglátóhelyet, és így tovább, fokozatosan. Azt tanácsolom, hogy akkor se egy drága, elegáns étterem legyen az első próbálkozás, ha ott amúgy szívesen fogadják a kutyákat. Neked is, neki is nagyon kellemetlen estétek lenne, ha ott derülne ki, hogy kedvenced nem bírja a helyzetet – int a szakértő.

Terhelés és időtartam

Az sem mindegy, milyen állapotban kerül bele az állat az adott helyzetbe. Egy kellőképpen lemozgatott, jólesően elfáradt kutyával étterembe menni sokkal kisebb rizikót jelent, mint egy energiától majd szétcsattanó, felpörgött jószággal.

Mint Tölösi Roland fogalmazott, nincs olyan helyzet, amihez egy kutya ne tudna alkalmazkodni. Azonban ha „elfogy fejben”, azaz már nem tud koncentrálni a feladatra – hiszen az adott szituációban, jelen esetben az étteremben való helytállás számára egy feladat –, akkor nem fogja tolerálni az azzal járó stresszt sem.

Ugyanez előfordulhat akkor is, ha az étkezés túl hosszúra nyúlik. Emiatt könnyen megeshet, hogy az állat nyugtalan lesz, a közös program pedig ezáltal élvezhetetlenné válik.

A legfontosabb: a kutya-gazda kapcsolat

A kutya fizikai adottságainak és pillanatnyi állapotának figyelembevétele, továbbá a fokozatosság elvét betartó szoktatás mellett a szakember a legfontosabbnak mégis a kutya és a gazdája közti kapcsolatot tartja mind az éttermi, mind bármely hasonló szituáción belüli viselkedés szempontjából.

– Mindennek az alapja a kutya gazdája. Számos helyzetben tapasztaltam, mennyire együtt rezonálnak ezek a csodálatos állatok az őket tartó személlyel. Az egyik leghihetetlenebb eset az volt, amikor egy daganatos beteg vett tőlem kutyát. Az eb teljesen egészséges volt, majd pár hónapra rá nála is rákot diagnosztizált az orvos. Sem a doktor, sem én nem akartuk elhinni, de a kutya valóban beteg volt. Ezt követően nem kapott semmiféle gyógyszert, csak immunerősítőket. És itt jön a megdöbbentő fordulat: amikor a gazdája a nála alkalmazott terápiának hála meggyógyult, akkor az eb testéből is eltűnt a daganat. Nincs rá más magyarázat, mint az, hogy a kutya ilyen mélységben kapcsolódott a hölgyhöz – meséli a hihetetlen történetet Roland, rávilágítva arra, milyen szoros kötelék tud kialakulni ember és kutya között.

– Ezt ráhúzva az éttermi viselkedésre: ha valaki eleve úgy viszi el a kutyát az adott helyre, hogy már előre izgul, hogyan fog az állat viselkedni, akkor jobb, ha el sem indulnak! A jószág ugyanis nemcsak érzi ezt az idegességet, de át is veszi. Aztán a kutya az étterembe érkezve majd feszeng, szűköl, nyugtalanul jár fel-alá, elrontva ezzel a programot. Neki is, a gazdának és a vendégeknek is kellemetlen lesz a helyzet – magyarázta a sokat tapasztalt állattartó.

A kutyák nagyon nemes lelkű lények, és a végtelenségig képesek alkalmazkodni az emberhez. Éppen ezért tartom fontosnak, hogy mindenki a személyiségéhez illő kutyát válasszon, hogy se neki, se az állatnak ne legyen megterhelő az együttélés.

– zárja a beszélgetést a szakértő. A gondolat pedig jó útravaló minden jelenlegi és jövendőbeli gazda számára.

étterem étterem kutyával hozzászoktatás ideges kutya és ember kutya és ember kapcsolat kutya és gazda kutya hozzászoktatása kutya stresszes kutya viselkedése kutyabarát étterem stressz stressz jelei stresszhelyzet viselkedés viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink