hirdetés

Az idegen kutya 9 tipikus jelzése, hogy egyáltalán nem kedvel: ezekre figyelj, nehogy baj legyen az ismerkedésből!

Szénási Szimonetta

2022. augusztus 29 - Képek: Getty Images Hungary

Az emberek többsége azt szeretné, ha minden kutya szeretné őket. Azonban van, amikor az állat valamilyen okból nem szimpatizál veled. Az alábbi jelek egyértelműen erre utalnak.

hirdetés

Ha idegen kutyával találkozol, könnyen lehet, hogy barátkozás gyanánt egyből megsimogatnád. Ez nem feltétlenül a legjobb ötlet! Könnyen lehet, hogy az állat zokon veszi a kéretlen bizalmaskodást. Az alábbi jelzésekből tájékozódhatsz: ha ezeket tapasztalod, azt jelenti, a kutya nem kedvel.

Pontosabban fél vagy kényelmetlenül érzi magát. Karen Sueda, a VCA West Los Angeles Animal Hospital állatorvosa és viselkedési szakértője gyűjtötte össze, mire kell figyelni.

1.) Folyton szemmel tart

Ha egy kutya nem bízik benned, minden rezdülésedet szemmel tartja. Így ha azt tapasztalod, hogy az állat le sem veszi rólad a tekintetét, inkább felejtsd el a meggondolatlan közeledést.

2.) Kerüli a testkontaktust

Az is beszédes, ha az állat levegőnek néz. Amikor egy kutya feltűnően kerüli a testi érintkezést, sőt már az adott személy közelségét is, azt jelzi, hogy feszélyezi az illető. Ha véletlenül találkozik a tekintetetek, és az eb hirtelen meghátrál, az egyenlő a meneküléssel.

3.) Elbújik előled

Könnyen lehet, hogy az állat elbújik előled. Ez a szimpátia hiánya helyett inkább félelemre utal.

– A kutya félelmében összekuporodhat vagy leguggolhat, hátrahúzhatja a fülét, behúzhatja a farkát, elbújhat valami alá, vagy akár remeghet is – mondta el dr. Sueda.

4.) Elhagyja a helyiséget, amint megjelensz

Erre mondják, hogy még egy levegőt sem akar szívni veled… Ha tehát a kutya kimegy a szobából, amikor te belépsz, azt veheted elutasításnak.

5.) Még a jutalomfalat sem kell neki

Tudjuk, hogy a kutyák gyengéje a pocakjuk. Így ha egy négylábú még a finom falatot is elutasítja tőled, az egyértelműen azt jelenti, nem bízik benned. Az orvos szerint ilyenkor az állat a szemét is forgathatja úgy, hogy még a szemfehérjéje is látszik.

6.) A szőre is égnek áll tőled

A felgörbített hát és az égnek meredő szőrszálak sem jó jelek: azt mutatják, hogy a kutya nem kedvel, és szeretne elmenekülni a közeledből.

7.) Szemmel láthatóan idegesíted

A kutya idegességének jele lehet az ajaknyalogatás vagy a gyakori ásítás. Ha ezt tapasztalod, kezdj gyanakodni: valószínűleg zavarod az állatot.

8.) Merev lesz, mint a kő

Nagyon beszédes, ha a négylábú teste hirtelen megmerevedik. A kutyák gyakran reagálnak így egy nem kívánatos, vagy fenyegető személy jelenlétére.

9.) Morog vagy harap

Szélsőséges esetben a kutya nemtetszését morgással, súlyosabb esetben harapással is kifejezheti. Ez főként akkor fordul elő, ha az állat fenyegetve érzi magát.

Ha bármi olyat teszel, amitől úgy érzi, meg kell védenie magát vagy a területét, odakaphat vagy haraphat.

Szerencsére a kezdeti félelem vagy unszimpátia orvosolható. Így ne ess kétségbe, ha egy kutya elsőre nem akar barátkozni veled. Kellő türelemmel feloldhatod az állat ellenérzését, és  hamar közel kerülhettek egymáshoz!

agresszív kutya félelemből agresszív kutya furcsa viselkedés idegen kutya kutya és ember kutya és ember kapcsolat kutya testbeszéd kutya testbeszéde kutya viselkedése tetsbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink